Διεθνή

Κιλιτσντάρογλου: Η Τουρκία θα ξυπνήσει ελεύθερη στις 15 Μαΐου

Κιλιτσντάρογλου: Η Τουρκία θα ξυπνήσει ελεύθερη στις 15 Μαΐου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στην κατάργηση του νόμου που προβλέπει ποινικές διώξεις δεσμεύτηκε να προχωρήσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αν εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας στις ερχόμενες εκλογές.

Στην κατάργηση του νόμου που προβλέπει ποινικές διώξεις δεσμεύτηκε να προχωρήσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αν εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας στις ερχόμενες εκλογές.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία προανήγγειλε την κατάργηση του άρθρου 299 του Ποινικού Κώδικα, που ποινικοποιεί την προσβολή του προέδρου, όπως μεταδίδεται από την DW.

Ο Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε ότι η ρήτρα «προσβολής του προέδρου», η οποία χρησιμοποιήθηκε συχνά στην Τουρκία κατά την διάρκεια της θητείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , θα αφαιρεθεί εάν εκλεγεί. «Η χώρα μας θα απαλλαγεί από αυτή την τερατώδη διάταξη που δεν της αξίζει», τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου.

Το αδίκημα της προσβολής του Προέδρου, που ρυθμίζεται στο άρθρο 299 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, ήταν ένα από τα πιο συχνά συζητούμενα ζητήματα στην περίοδο Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότερα από 160.000 άτομα ερευνήθηκαν, περίπου 45.000 άτομα διώχθηκαν για προσβολή του Ερντογάν και περίπου 13.000  άτομα καταδικάστηκαν. Για το λόγο αυτό, τα βλέμματα στράφηκαν στο άρθρο 299 του ΤΚΚ.

Η DW Turkish ρώτησε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας, εάν θα προβεί σε κάποια ενέργεια σχετικά με αυτό το άρθρο, αν βέβαια εκλεγεί Πρόεδρος στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ειδικότερα, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση της DW Turkish, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα προτείνουν νόμο για την αφαίρεση του επίμαχου άρθρου από τον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα, αμέσως μετά τις 14 Μαΐου,  προσθέτοντας : «Η Τουρκία θα ξυπνήσει ελεύθερη το πρωί της 15ης Μαΐου και όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα. Θα δημιουργήσουμε μια νέα χώρα, δεν πρέπει να το αμφισβητήσει κανείς αυτό».

Υπενθυμίζοντας ότι το άρθρο 299 δημιουργήθηκε για αμερόληπτους Προέδρους, ο Κιλιτσντάρογολου σημείωσε ότι μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 2017, ακόμη και μικρές επικρίσεις έναντι του προέδρου ασκήθηκαν από το δικαστικό σώμα.

Επιπλέον, με αυτό το άρθρο περιορίστηκε σοβαρά η ελευθερία έκφρασης των πολιτών και ο Κιλιτσντάρογλου έκανε την εκτίμηση ότι «τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτό το άρθρο έχει μετατραπεί σε μηχανισμό εκδίκησης κατά την εποχή του Ερντογάν. Ο πρόεδρος, ο οποίος χρησιμοποιεί επίσης τον τίτλο του προέδρου ενός πολιτικού κόμματος, ανέχεται και προάγει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, που είναι απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα, μαθαίνει να ανέχεται διαφορετικές φωνές και διαφορετικές απόψεις. Η χώρα μας θα απαλλαγεί από αυτή την τερατώδη διάταξη, που δεν της αξίζει».

Το άρθρο 299 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι όποιος προσβάλλει τον Πρόεδρο τιμωρείται με φυλάκιση από ένα έως τέσσερα χρόνια. Εάν το έγκλημα διαπραχθεί δημόσια, η ποινή αυξάνεται κατά ένα έκτο. Αυτό προκαλεί αύξηση του ποσού της ποινής έως και σχεδόν πέντε έτη. Για την εφαρμογή του νόμου αυτού απαιτείται η άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments