Διεθνή

150 οι Έλληνες εγκλωβισμένοι στο Σουδάν

150 οι Έλληνες εγκλωβισμένοι στο Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στους 150 ανέρχονται οι Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, την χώρα που απέχει μια ανάσα από τον γενικευμένο εμφυλιακό πόλεμο.

Στους 150 ανέρχονται οι Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, την χώρα που απέχει μια ανάσα από τον γενικευμένο εμφυλιακό πόλεμο.

«Να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους», είναι η παραίνεση του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί, αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους», δήλωσε αναλυτικότερα ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι ««αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούμε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόποςΑν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Ανεξέλεγκτη η βία στο Χαρτούμ

Την ίδια στιγμή, πυροβολισμοί αντηχούν παντού στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, αλλά και σε πολλές επαρχίες της χώρας. Μαχητικά αεροσκάφη εφορμούν σε κατοικημένες περιοχές. Εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σαββατοκύριακο έως σήμερα, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Η διεθνής κοινότητα σκέπτεται τις επόμενες κινήσεις της.

Οι οδομαχίες οφείλονται στη μάχη εξουσίας που υποβόσκει εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα σε δύο πολέμαρχους: Από τη μία πλευρά ο αρχηγός του κράτους και επικεφαλής του τακτικού στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής του και διοικητής της παραστρατιωτικής ομάδας «Rapid Support Forces» (RSF), Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Και οι δύο έχουν βεβαρυμένο παρελθόν, λέει η Αμανί Αλ Ταβέλ, συνεργάτις του Κέντρου Ερευνών Αλ Αχράμ στο Κάϊρο της Αιγύπτου. «Στην κρίση του Νταρφούρ, η  παραστρατιωτική ομάδα RSF είχε κάψει χιλιάδες χωριά, είχε βιάσει απροστάτευτες γυναίκες, ήταν υπεύθυνη για κατάφερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»., επισημαίνει. «Γι’ αυτό ευθύνονται και οι δύο πολέμαρχοι. Μαζί σκότωναν διαδηλωτές στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2019…».

Δύο πρώην σύμμαχοι βρίσκονται πλέον σε τροχιά σύγκρουσης, μάλλον γιατί διαφώνησαν στην κατανομή της εξουσίας. Στη μέση οι άμαχοι, απροστάτευτοι και αδιάφοροι για τους δύο πολέμαρχους. Η Αμανί Αλ Ταβέλ, συνεργάτις του Κέντρου Ερευνών Αλ Αχράμ στο Κάιρο της Αιγύπτου επισημαίνει: «Άνθρωποι μένουν εγκλωβισμένοι σε κλειστούς χώρους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Τα καταστήματα δεν μπορούν να ανοίξουν και δεν πωλούν τίποτα, ούτε φάρμακα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την τύχη των αμάχων».

Μετά την ανατροπή του δικτάτορα Ομάρ Αλ Μπασίρ, το 2019, οι περισσότεροι Σουδανοί ζητούσαν την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Όμως λίγο αργότερα οι Μπουρχάν και Ντάγκλο- αντίπαλοι σήμερα- συμμάχησαν και ανέτρεψαν τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, για να υφαρπάξει τελικά την εξουσία ο Μπουρχάν. Λόγω φορτικών πιέσεων από το εξωτερικό, ο Μπουρχάν υποσχέθηκε να ανοίξει τον δρόμο για τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης σε εύθετο χρόνο, αλλά αυτό δεν συνέβη και, όπως επισημαίνει η Κριστίνε Ρόερς, «η διαδικασία εκδημοκρατισμού κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, αν δεν έχει ήδη διαρραγεί…»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments