Οικονομία

Τραπεζίτες: “Φρένο” στην πιστωτική επέκταση – Δεν αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια

Τραπεζίτες: “Φρένο” στην πιστωτική επέκταση – Δεν αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν, για ακόμη μια φορά, οι επικεφαλής των δύο συστημικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, όσον αφορά στην ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, αφού δεν βλέπουν "ανησυχητικά σημάδια", όπως δήλωσαν εμφατικά από το Φόρουμ των Δελφών

Αναφερόμενος στην “κληρονομιά” της κρίσης, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι “το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει εξαφανιστεί από τον ορίζοντα”, καθώς από το 50% όπου αναλογούσαν τα NPEs στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, σήμερα ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αναταραχή στον διεθνή χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτιμά ότι “είναι αρκετά απίθανο να δούμε μια νέα Credit Suisse στην Ευρωζώνη”, ενώ θεωρεί “πολύ μικρές” τις πιθανότητες για κατάρρευση τράπεζας στην Ελλάδα.

Ο λόγος όπου εδράζεται η πεποίθηση αυτή είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το ισχυρό εποπτικό πλαίσιο που διέπει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς και το πολύ ισχυρό πλαίσιο παροχής ρευστότητας. Οι τράπεζες συχνά παραπονιόμαστε για το μεγάλο βάρος/κόστος του κανονιστικού πλαισίου όπου υπαγόμαστε, ωστόσο, αυτή είναι η διασφάλισή μας, δήλωσε ο κ. Καραβίας.

Ο ίδιος προέβλεψε, πάντως, επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης φέτος σε σύγκριση με τους ισχυρούς ρυθμούς του 2021 και του 2022 εξαιτίας της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων -ιδίως των corporate- ως αποτέλεσμα της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης των προηγούμενων μηνών, μια τάση που έχει γίνει ιδιαίτερα ορατή το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο κ. Μυλωνάς, συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή, διευκρινίζοντας πάντως ότι πιστωτική επέκταση θα υπάρξει και φέτος, ενδεχομένως σε μικρότερο ίσως βαθμό. Ο ίδιος επισήμανε ότι, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα παραμένει υψηλός και υπερβαίνει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, “βλέποντας” αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% έως 2,5% ή και υψηλότερα για το τρέχον έτος.

Οι δύο τραπεζίτες αναφέρθηκαν, τέλος, στην προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, αν και -όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας- η πρόσφατη αναταραχή στη διεθνή αγορά ενδέχεται να αναγκάσει την ΕΚΤ να μειώσει τον ρυθμό της πιστωτικής σύσφιξης. “Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε την ΕΚΤ να μειώνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, πχ κατά 25 αντί για 50 μονάδες βάσης, ώστε να αφήσει περισσότερες επιλογές στο τραπέζι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments