Global News

Les Echos: Η απροσδόκητη επιτυχία της τουρκικής αριστεράς

Les Echos: Η απροσδόκητη επιτυχία της τουρκικής αριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: In Defense of Communism

Σε λίγα χρόνια, το Τουρκικό Εργατικό Κόμμα (TIP) έχει φτάσει σε ένα ασυνήθιστο κοινό για μια οργάνωση που ισχυρίζεται ότι είναι κομμουνιστική στην Τουρκία. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ευελπιστεί να δημιουργήσει έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές.

To TIP ιδρύθηκε το 2017 από ακτιβιστές από μια διάσπαση στο μικρό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP) και εισήλθε στο κοινοβούλιο το επόμενο έτος. Κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, ο Ερκάν Μπας και ο Μπαρίς Ατάι, τα κύρια πρόσωπα του, έγιναν οι πρώτοι βουλευτές που διεκδίκησαν τον κομμουνισμό στην Τουρκία για σχεδόν πενήντα χρόνια. Για να έχει την ευκαιρία να εκλεγεί, ο μικρός μαρξιστικός σχηματισμός παρουσίασε στη συνέχεια τους υποψηφίους του με την ετικέτα του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP, φιλοκουρδική αριστερά)   της τρίτης πολιτικής δύναμης στη συνέλευση. Έκτοτε, το TIP κέρδισε άλλους δύο βουλευτές για τον σκοπό του κατά τη διάρκεια της θητείας του: τον δημοσιογράφο Ahmet Sik που προερχόταν από τις τάξεις του HDP και τη δικηγόρο Sera Kadigil, εκλεγμένη στις λίστες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, Κεμαλιστής).

Γρήγορα, οι φίλοι των τεσσάρων βουλευτών της δεκαπλασιάστηκαν κατά την ακρόαση του TIP μεταξύ των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης, σε μεγάλο βαθμό πέρα ​​από τους κύκλους της τουρκικής άκρας αριστεράς. Μια ασυνήθιστη επιτυχία για μια υποτονική κομμουνιστική αριστερά από τις δεκαετίες 1960 και 1970. Αν και δεν υπάρχει άμεση κληρονομιά, το TIP ισχυρίζεται επίσης ότι είναι ένα προηγούμενο Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας, που δημιουργήθηκε από επαναστάτες συνδικαλιστές το 1961 και απαγορεύτηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Μαρτίου του 1971. Το πρόγραμμα του TIP μιλάει ακόμα και σήμερα για «οδήγηση της εργατικής τάξης προς την επανάσταση» και για κατάργηση της «ιδιωτικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής». Τα αιτήματά του για αυξήσεις μισθών βρίσκουν απήχηση σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού.

Tο TIP αντιπροσωπεύει σήμερα μια πολιτική διέξοδο για μια γενιά που κινητοποιήθηκε πριν από δέκα χρόνια κατά την διάρκεια του κινήματος Gezi. Το κόμμα υπερασπίζεται μια φεμινιστική πολιτική, καλωσορίζει LGBT ακτιβιστές, περιβαλλοντολόγους και υπερασπιστές για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, ειδικά των Κούρδων. Μια τακτική νίκης: το κόμμα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Τον περασμένο Ιανουάριο, μια συνέντευξη με τον βουλευτή Baris Atay προβλήθηκε σχεδόν 20 εκατομμύρια φορές στο YouTube. Απέναντι σε ένα νεανικό κοινό, αυτός ο πρώην ηθοποιός προσφέρει μια άψογη ερμηνεία και εκλαϊκεύει το πρόγραμμα του κινήματος.

Στη συνέχεια, μετά τον σεισμό της 6 ης Φεβρουαρίου στα νοτιοανατολικά της χώρας, το TIP κινητοποιήθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα. Στην Antakya, το κόμμα στήνει στρατόπεδο και μοιράζει ζεστά γεύματα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα. Τους τελευταίους έξι μήνες, ο οργανισμός αυξήθηκε από 10.000 μέλη σε περίπου 40.000. Το TIP υποστηρίζει ανοιχτά τον Κεμάλι Κιλιτσντάρογλου (CHP), τον προεδρικό υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντα σύμμαχος με το HDP στο πλαίσιο ενός εκλογικού καρτέλ, το TIP αυτή τη φορά θα παρουσιάσει τους υποψηφίους του με τα δικά του χρώματα στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Μια θέση που συνοψίζεται με το σύνθημα «Μία ψήφος για τον Κιλιτσντάρογλου, μια ψήφο για το TIP», το οποίο απευθύνθηκε σε ορισμένους από τους ψηφοφόρους στα αριστερά του CHP. Ενώ το κόμμα πιστώνεται στις δημοσκοπήσεις με 1% έως 3% των προθέσεων ψήφου (δηλαδή μεταξύ 500.000 και 1,5 εκατομμυρίου ψήφων), η ηγεσία του TIP επιθυμεί να διατηρήσει τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές στη συνέλευση και ελπίζει να μειώσει τον διπλασιασμό του αριθμού των καθίσματα. Και αν καλέσει να ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές, ο βουλευτής Ερκάν Μπας προειδοποιεί: «Θα νικήσουμε μαζί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά αύριο, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων ενάντια σε μια νέα κυβέρνηση της σημερινής αντιπολίτευσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments