Πολιτική

Τα μεγάλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεγάλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Το εύρος της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο μεγάλο που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες

Το εύρος της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο μεγάλο που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο όχι μόνο δεν υπέστη την αναμενόμενη πολιτική φθορά από την τετράχρονη άσκηση κυβερνητικής εξουσίας, αλλά αύξησε τα ποσοστά του απέναντι στον Σύριζα που υπέπεσε σε σοβαρά πολιτικά σφάλματα.

.Το μεγάλο σφάλμα του Σύριζα είναι η χρήση αρνητικής θεματολογίας, τη στιγμή που οι σημερινοί πολίτες επιθυμούν να ακούνε θετικές προτάσεις πολιτικής, ρεαλιστικές προγραμματικές θέσεις που θα βελτιώσουν τις ζωές τους.

Επιπλέον, ο Σύριζα «κατάφερε» να μετατρέψει τον «άσο» που έκρυβε στο μανίκι του σε ένα «όπλο» που στράφηκε εναντίον του, που του έγινε μπούμερανγκ. Η απλή αναλογική δεν ευνοούσε τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαχρονικά αγωνίζεται για την αυτοδυναμία. Ο Σύριζα «ξόδεψε» ωστόσο αυτό το ισχυρό χαρτί σε ευκαιριακές προτάσεις συνεργασίας και συμπόρευσης με όμορους κομματικούς χώρους, οι οποίοι δεν πείστηκαν για την αξιοπιστία και την σοβαρότητα των προθέσεων της Κουμουνδούρου. Έτσι το κυβερνών κόμμα έφτασε να συγκεντρώνει σχεδόν 41% και 146 έδρες, μια ανάσα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία.

Η νευρικότητα που επέδειξε η ηγεσία του Σύριζα είχε επίσης το δικό της μερίδιο συμμετοχής στο τραγικό αποτέλεσμα. Οι προτάσεις συνεργασίας προς τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν διέθεταν την απαραίτητη προεργασία και το αναγκαίο σφρίγος, ενώ οι σχέσεις με τον επικεφαλής του Μέρα25 ήταν χαρακτηριστικά θολές.

Ολέθριο λάθος ήταν και το άγαρμπο και επιπόλαιο «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα προς την εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής και τους ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη. Το κλείσιμο αυτό του ματιού θορύβησε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, που μόνον από ανοίγματα στον νεοναζιστικό χώρο δεν γοητεύονται πολιτικά.

Ελάχιστα εικοσιτετράωρα πιο πριν, είχε προηγηθεί η τεράστια «γκάφα Κατρούγκαλου», ο οποίος μίλησε ανοιχτά για κομματική απόφαση του Σύριζα σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Η μεσαία τάξη, η οποία δεν διατηρούσε ούτως ή άλλως τις καλύτερες των πολιτικών σχέσεων με τους οικονομικούς πειραματισμούς του Σύριζα, προβληματίστηκε ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης να σημειώσει νέες απώλειες στις μεσαίες και μικρομεσαίες κοινωνικές ομάδες και η υποψηφιότητα του Γιώργου Κατρούγκαλου να χαθεί στις χαμηλότερες θέσεις του βορείου τομέα.

Στα προαναφερόμενα χονδροειδή λάθη προστέθηκε και μια, παλαιάς κοπής, τάση για ποινικοποίηση των πολιτικών αντιπάλων. Ενδεικτικά, το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού διακινήθηκε από την ηγετική ομάδα του Σύριζα με στόχο την ποινική στοχοποίηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα των επισυνδέσεων της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Σύριζα έχασε και μία ακόμη ευκαιρία: δεν θέλησε να ανανεώσει το κομματικό προσωπικό του. Τα ίδια πρόσωπα με το ίδιο ύφος από το 2012, ουδεμία ουσιαστική ανανέωση στον κομματικό οργανισμό, καμία διάθεση για ουσιαστική αυτοκριτική για την εκλογική ήττα του Ιουλίου του 2019, εξακολούθηση μιας τακτικής που οδηγούσε σε τοξικότητα την κεντρική πολιτική σκηνή.

Σήμερα, την επαύριον της εκλογικής συντριβής, η διέξοδος σε αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να επέλθει παρά μέσα από την ειλικρινή αυτοκριτική και την ουσιαστική ανασυγκρότηση. Η ανακύκλωση των ίδιων επιχειρημάτων από τα ίδια πρόσωπα μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα, ακόμη πιο δεινή ήττα, στις προσεχείς κάλπες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments