People

Στο κλειστό σύστημα του Βίβεκ Ραμασουάμι

Στο κλειστό σύστημα του Βίβεκ Ραμασουάμι

Πηγή Φωτογραφίας: BBC

Πτυχιούχος Βιολογίας και Νομικής, συγγραφέας τριών βιβλίων best seller, ο Βίβεκ Ραμασουάμι είναι πριν από όλα επιχειρηματίας, επενδυτής και διαχειριστής κεφαλαίων, βαδίζοντας έτσι επάνω στις ράγες της δημόσιας εικόνας του σύγχρονου Αμερικανού πολιτικού.

Δεν είναι ακόμη εξοικειωμένη η εγχώρια και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη με την λεπτή και μάλλον μικροκαμωμένη φιγούρα του Βίβεκ Ραμασουάμι, ενός 37χρονου Αμερικανού ινδικής καταγωγής, ο οποίος έχει όμως εισέλθει δυναμικά στην κούρσα για το προεδρικό «δαχτυλίδι» εν όψει των εκλογών της 5 ης Νοεμβρίου του 2024, ως υποψήφιος προερχόμενος από τις γραμμές του «τραμπικού» Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του God Old Party (G. O. P.). Πτυχιούχος Βιολογίας και Νομικής, συγγραφέας τριών βιβλίων best seller, ο Βίβεκ Ραμασουάμι είναι πριν από όλα επιχειρηματίας, επενδυτής και διαχειριστής κεφαλαίων, βαδίζοντας έτσι επάνω στις ράγες της δημόσιας εικόνας του σύγχρονου Αμερικανού πολιτικού. Είναι πάνω από όλα επιχειρηματίας, σηματοδοτώντας έτσι έναν βαθύ μετασχηματισμό στην τροχιά ζωής, στο curriculum vitae, του σύγχρονου πολιτικού πρώτης γραμμής στις Ηνωμένες Πολιτείες: όλο και λιγότερο ο αριστούχος επαγγελματίας των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, ολοένα και περισσότερο ο διακεκριμένος της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, ο 37χρονος επιχειρηματίας δεν στερείται πολιτικής ατζέντας για την Αμερική, όπως αυτός την οραματίζεται. «America First 2.0» είναι το σύνθημα που συμπυκνώνει την πολιτική πλατφόρμα του Ραμασουάμι, η οποία δομείται γύρω από την συστηματική κριτική στην «woke culture», στην απόρριψη της επενδυτικής φιλοσοφίας Ε.S.G., στην αναβίωση της «εθνικής ταυτότητας» και σε μια hardcore νεοκαπιταλιστική οικονομική πολιτική. Τα πρώτα υλικά για το ακροδεξιό κλειστό σύστημα του Βίβεκ Ραμασουάμι είναι εδώ και χρειάζονται βέβαια τις επεξηγήσεις τους. Ο κεντρικότερος πυλώνας του προγράμματος America First 2.0 είναι η σθεναρή αντίθεση σε όλη αυτήν την κουλτούρα που ονομάζεται «woke». Οι δικαιωματικές και φιλελεύθερες θεματικές της φυλετικής ισότητας και του ελεύθερου σεξουαλικού προσανατολισμού τίθενται κάτω από το μικροσκόπιο μιας ενδελεχούς κριτικής. Η επαγρύπνηση – woke! – εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και σεξουαλικών διακρίσεων απορρίπτεται. Κινούμενος στα δεξιά του Ντόναλντ Τραμπ, ο Έρικ Ραμασουάμι οικοδομεί ένα κλειστό κοινωνικό σύστημα, με την ποπεριανή του όρου έννοια, από την οποία εξοστρακίζεται ο διαφορετικός ή, κάτι που είναι χειρότερο, είναι υποχρεωμένος να οδηγηθεί σε απόκρυψη της διαφορετικότητάς του.

Ο υποψήφιος από το G.O.P. βλέπει σωστά στην υπερπροβολή της woke culture την ζοφερή πραγματικότητα του woke καπιταλισμού, δηλαδή την δόλια αλλά και εμπορικά συμφέρουσα χρήση ομοφυλοφίλων και έγχρωμων από τις σύγχρονες διαφημιστικές εταιρείες και αισθητικά αμφιλεγόμενες πολιτικές ελίτ. Αδυνατεί όμως να αντιληφθεί τα θεμελιώδη: ότι το χρώμα της επιδερμίδας δεν πρέπει να καθορίζει την κοινωνική θέση μας και ότι η ομοφυλοφιλία ανδρών και γυναικών δεν είναι επιλογή, αλλά είναι πρώτα προσανατολισμός και σε συνέχεια, επιλογή, και ως προσανατολισμός, αφορά πρωταρχικά το forum internum του/της κάθε ομοφυλόφιλου. Έτερος βασικός άξονας της πολιτικής Ραμασουάμι είναι η αντίταξη στην επενδυτική φιλοσοφία E.S.G. Όπως ξέρουμε αυτή προβλέπει τη χρήση επενδυτικών κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τους τις επιδόσεις μίας επιχείρησης στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής ευθύνης και της εταιρικής διακυβέρνησης. Για τον διαπρεπή επιχειρηματία, η φιλοσοφία E.S.G αποτελεί μια έκφραση κοινωνικής και οικονομικής υποκρισίας και μια εκδήλωση περιβαλλοντικής εγρήγορσης, που πόρρω απέχει από την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της.

Η αναβίωση της εθνικής ταυτότητας συνιστά τον τρίτο προγραμματικό πυλώνα, ο οποίος έχει να κάνει με την αναθέρμανση της πατριωτικής – εθνικής αναφοράς, που συχνά εκδηλώνεται ως αντίθεση στις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης. Δεν είναι όμως η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και των εθνικών δικαίων, αφού το εθνικό συμφέρον αποδεσμεύεται στην οπτική του Ραμασουάμι από τα συμφέροντα άλλων εθνικών οντοτήτων, θέτοντας, έτσι, τις βάσεις μιας κατάστασης διαρκούς έντασης ανάμεσα στα έθνη – κράτη. Και στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, υποστηρίζονται η εγκατάλειψη της πολιτικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η πλήρης απελευθέρωση της εξόρυξης και της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η καθολική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η υποχώρηση της πανεπιστημιακής παιδείας προς όφελος της τεχνικής εκπαίδευσης. Οι «συνταγές» μιας ημέρας 14 ωρών εντατικής εργασίας, χωρίς ασφάλιση και αφυδατωμένο το δικαίωμα στην υγεία ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας, αλλά και στις ορέξεις – το ξέρει, δεν μπορεί, αυτό ο Ραμασουάμι – των πιο αξιοπερίεργων κοινωνικών μερίδων της αμερικανικής αστικής τάξης, εν έτει 2023.

Πέρα όμως από τις κριτικές επισημάνσεις που μπορούν βάσιμα να διατυπωθούν έναντι του προγράμματός του ο 37χρονος Βίβεκ ινδικής καταγωγής διαθέτει και τους οικονομικούς πόρους και την αναγκαία θέληση να προωθήσει περαιτέρω την υποψηφιότητά του. Παρά την περιορισμένη δημόσια και διεθνή αναγνωρισιμότητά του, είναι ικανός να εκπλήξει, υπενθυμίζοντάς μας ότι και τον Ντόναλντ Τραμπ ελάχιστοι τον πήραν στα σοβαρά στις αρχές της εκστρατείας του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments