Nέα της αγοράς

Ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια οι επενδύσεις σε «βρώμικη» ενέργεια το 2023

Ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια οι επενδύσεις σε «βρώμικη» ενέργεια το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Ανάμεικτες είναι οι εντυπώσεις που αφήνει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το «χρώμα» των επενδύσεων στην ενέργεια στο εγγύς μέλλον.

Ανάμεικτες είναι οι εντυπώσεις που αφήνει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το «χρώμα» των επενδύσεων στην ενέργεια στο εγγύς μέλλον.

Αφενός, σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 2,8 τρισ. δολάρια το 2023, με πάνω από 1,7 τρισ. δολάρια από αυτά να διατίθενται σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως ηλεκτρικά οχήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση.

«Οι σημερινές επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα είναι πλέον υπερδιπλάσιες από τα επίπεδα που απαιτούνται στο Σενάριο Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών έως το 2050», ανέφερε η έκθεση του IEA για το 2023.

«Η κακή ευθυγράμμιση σχετικά με τον άνθρακα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή: οι σημερινές επενδύσεις είναι σχεδόν εξαπλάσιες από τις απαιτήσεις του 2030 του σεναρίου ΚΜΕ», πρόσθεσε.

Η επίδραση των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον είναι καθοριστική. Ο ΟΗΕ λέει ότι, από τον 19ο αιώνα, «οι ανθρώπινες δραστηριότητες ήταν ο κύριος μοχλός της κλιματικής αλλαγής, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Η «σκιά» της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 πέφτει πλατιά πάνω από την έκθεση του ΔΟΕ. Η συμφωνία ορόσημο στοχεύει να «περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2, κατά προτίμηση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Η μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μηδέν έως το 2050 θεωρείται κρίσιμη για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Μεγάλη συζήτηση

Τα τελευταία χρόνια, προσωπικότητες υψηλού επιπέδου όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχουν κάνει γνωστά τα συναισθήματά τους για τα ορυκτά καύσιμα.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Γκουτέρες επέκρινε τη νέα χρηματοδότηση για την εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων.

Την περιέγραψε ως «ψευδαίσθηση» και ζήτησε την εγκατάλειψη της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων.

Παρά τις ανησυχίες, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζει να αναπτύσσει projects σε όλο τον κόσμο.

Τον Οκτώβριο του 2022, για παράδειγμα, o επικεφαλής της BP, Bernard Looney, είπε ότι η στρατηγική της εταιρείας του επικεντρώθηκε στην επένδυση σε υδρογονάνθρακες, ενώ ταυτόχρονα έβαλε χρήματα στη σχεδιαζόμενη ενεργειακή μετάβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments