Διεθνή

Σοβαρά επεισόδια στο Κόσοβο – Οι Σέρβοι προσπαθουν να αποτρέψουν την ανάληψη καθηκοντων από τους δημάρχους

Σοβαρά επεισόδια στο Κόσοβο – Οι Σέρβοι προσπαθουν να αποτρέψουν την ανάληψη καθηκοντων από τους δημάρχους

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter- @djuric_zlatko

«Επείγουσα μετακίνηση στρατευμάτων προς τα σύνορα με το Κόσοβο» διέταξε ο Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας έθεσε τον στρατό σε επιφυλακή και μετέφερε μονάδες κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και της σερβικής μειονότητας της περιοχής. Πέντε αξιωματικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών όταν κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από κρατικά κτίρια στη συνοριακή πόλη Ζβετσάν στο Κόσοβο ενώ συμπλοκές υπάρχουν στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ, όπου ήχησαν οι σειρήνες σήμερα το μεσημέρι.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Ο σερβικός πληθυσμός προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους της αλβανικής εθνότητας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις πόλεις με εντολή «να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών».

Σήμερα περίπου 10.000 Σέρβοι από το Κόσοβο μετέβησαν με λεωφορεία στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υποστήριξης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς που διοργανώνει το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εξαιτίας της απουσίας χιλιάδων Σέρβων από τον βορρά του Κοσόβου η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε σήμερα να επιβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους.

Σημειώνεται ότι στις πόλεις αυτές διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στον πληθυσμό, μποϊκόταραν και εξελέγησαν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας.

Το αποτέλεσμα τον εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Αφού οι νεοεκλεγείς δήμαρχοι προσπάθησαν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους σήμερα Σέρβοι κάτοικοι – οι οποίοι συγκεντρώθηκαν υπό τον ήχο του συναγερμού από τις σειρήνες που ακούστηκε για να προειδοποιήσει για την παρουσία της αστυνομίας – προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.

Η Ντάνιτσα Ραντομίροβιτς, αναπληρώτρια επικεφαλής του τοπικού νοσοκομείου, δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι 10 κάτοικοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.Τοπικοί αξιωματικοί δήλωσαν ότι τουλάχιστον τέσσερα οχήματα υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των ταραχών, ενώ ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε.  Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε «επείγουσα μετακίνηση στρατευμάτων προς τα σύνορα με το Κόσοβο».

«Είναι σαφές ότι ο τρόμος κατά της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο είναι γεγονός», είπε.

Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ των Σέρβων και κυρίως Αλβανών κατοίκων του.

Έχει αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Σερβία, υποστηριζόμενη από τον ισχυρό σύμμαχό της Ρωσία, αρνείται να το κάνει, όπως και οι περισσότεροι Σέρβοι εντός του Κοσσυφοπεδίου.

Με πληροφορίες του BBC

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments