Διεθνή

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και εκλογές στην Τουρκία

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και εκλογές στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σε μια διαδικαστική, από ό,τι φαίνεται, εξέλιξη εκλογών οι Τούρκοι αποκτούν απόψε πρόεδρο

Σε μια διαδικαστική, από ό,τι φαίνεται, εξέλιξη εκλογών οι Τούρκοι αποκτούν απόψε πρόεδρο. Τον ίδιο που έχουν εδώ και είκοσι χρόνια. Εμείς οι Έλληνες σε μια επίσης μάλλον διαδικαστική εκλογή θα αποκτήσουμε πρωθυπουργό. Τον ίδιο που έχουμε από το καλοκαίρι του 2019, τέσσερα χρόνια πριν.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφορετική τροχιά, αλλά και διεθνή προσανατολισμό. Η Τουρκία σε διαδικασία δημοσιονομικής απορρύθμισης, ενώ η Ελλάδα σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Στην Τουρκία κάνουν κρατήσεις στις σουίτες των μεγάλων ξενοδοχείων της Κωνσταντινούπολης τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ και οι διαχειριστές των hedge funds. Στην Ελλάδα ήδη γράφουν τις αισιόδοξες εκθέσεις τους οι αναλυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, χωρίς πολιτικό ρίσκο πλέον, με τους διαχειριστές των επενδυτικών funds με στρατηγικό ορίζοντα να ετοιμάζονται να έρθουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, έχοντας και αποσκευές με τα φθινοπωρινά κοστούμια τους για να παραμείνουν για εργασία.

Στην Τουρκία ο «σουλτάνος» από το παλάτι του με τα χίλια δωμάτια κοιτά σκεπτικός προς το βάθος της Ασίας και του Καυκάσου, υπολογίζοντας το κατά πόσο θα τύχει συνδρομής από την Κίνα και τη Ρωσία για να δομήσει την δέκατη οικονομική δύναμη στον κόσμο, όπως έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του. Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός μελετά προσεκτικά για να μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν ισχυρό εταίρο της Δύσης, με τη ματιά στραμμένη στις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Έλληνες και Τούρκοι κοιτάζονται με καχυποψία αλλά και οικειότητα από τις απέναντι ακτές του Αιγαίου. Γιατί και οι παραδοσιακοί εχθροί κάπου έχουν συνηθίσει ο ένας τον άλλον. Ασία και Αλλάχ αυτοί, Δύση και Χριστό εμείς. Ερντογάν εκείνοι, Μητσοτάκη εμείς. Την επόμενη τετραετία πολλά θα γίνουν ή θα συζητηθούν. Ο κόσμος αλλάζει και αναδιανέμεται. Πατρίδες θα κερδίσουν ή θα χάσουν. Αλλά Έλληνες και Τούρκοι έχουμε κάποια διαφορά να τελειώσουμε πριν από αυτά. Την κουβαλάμε από τον προηγούμενο αιώνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαδηλώνει τη διάθεση που έχει να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στη Λιθουανία τον προσεχή Ιούλιο, πριν από τις θερινές διακοπές. Ίσως για μια αρχή διαλόγου. Αν υπάρχουν τα περιθώρια. Αλλιώς τσάι και διπλωματική αβρότητα. Είναι μια κάποια αρχή…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments