Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρωταθλητής αποδόσεων διεθνώς η ελληνική αγορά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρωταθλητής αποδόσεων διεθνώς η ελληνική αγορά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το Χ.Α. είναι στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως κινούμενο κοντά σε υψηλά εννέα ετών, κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην Ελλάδα.

Το Χ.Α. είναι στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως κινούμενο κοντά σε υψηλά εννέα ετών, κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην Ελλάδα.

Με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης (1.202,43 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραφε τα υψηλότερα κέρδη (+29,32%) μεταξύ των μεγαλύτερων παγκοσμίων δεικτών, ενώ ακολουθούν ο ρωσικός δείκτης (+23,02%), ο Nasdaq (+21,32%). Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει διπλάσια και πλέον κέρδη σε σχέση με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX +13,43%, CAC +11,67%).

Ως το καλύτερο δυνατό σενάριο “διάβασε” το εκλογικό αποτέλεσμα η αγορά, αποτέλεσμα καθώς μειώνει το πολιτικό ρίσκο ανοίγοντας το δρόμο και για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

H Morgan Stanley βλέπει την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται και εξηγεί ότι οι αγορές μετοχών υπεραποδίδουν περίπου οκτώ μήνες πριν από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα κατά 22% σε σύγκριση με τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Δεν ήταν μόνο η εκρηκτική άνοδος 6,09% την επομένη των εκλογών όσο η έκρηξη των συναλλαγών κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται στην Ελλάδα. Κάτι βεβαίως που έχει γίνει σταδιακά τους προηγούμενους μήνες, καθώς νέοι “παίκτες” έρχονται στη Χ.Α ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Eurobank Equities σημειώνει ότι με το εμπόδιο του εκλογικού κύκλου να έχει ξεπεραστεί αναμένεται μία σημαντική ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων , καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν για το εντυπωσιακό story της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, και τα ισχυρά όπλα της ελληνικής οικονομίας, όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2-3%, τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους και άρα των ομολόγων, και τις φθηνές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Η Eurobank Equities συστήνει στους επενδυτές να στραφούν προς μια στάση υπέρ του ρίσκου μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Mitilineos.

Η Axia τονίζει ότι το πολιτικό ρίσκο βγαίνει εκτός πλαισίου για την Ελλάδα. Τα παραπάνω θα πρέπει να οδηγήσουν στην πολύ θετική αντίδραση της ελληνικής αγοράς μετοχών με βάση τις προσδοκίες για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών από μια φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και τις σχετικά μη απαιτητικές αποτιμήσεις. Σύμφωνα με την Axia ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως).

Η Axia θεωρεί ότι η ΔΕΗ, η HelleniQ Energy και η Εθνική θα επωφεληθούν από την πολιτική σαφήνεια, οι εταιρείες κατασκευών/υποδομών και η ΕΥΔΑΠ θα επωφεληθούν από την αδιάλειπτη διαγωνιστική δραστηριότητα και τις ρυθμιστικές διαδικασίες και οι τράπεζες, οι μετοχές με μεγάλη ρευστότητα (ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo και Motor Oil) να αντιδράσουν πολύ θετικά στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδα καθώς και η ΕΧΑΕ .

Η Optima Bank σημειώνει ότι υπό το φως των εκλογών και της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος, που ανοίγει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης στις επαναληπτικές εκλογές αναμένεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς στη δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να διασφαλιστεί: α) η θετική τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ , β) την περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχετικούς όρους και γ) την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν το β’ εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με την Optima Bank οι μετοχές που θα “τρέξουν” περισσότερο έπειτα από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι οι τράπεζες, η ΔΕΗ, η Mytilineos, η Motor Oil, των ΕΛΠΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intrakat, η Ελλάκτωρ.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Πολιτική συνέχεια και μεταρρυθμίσεις έβγαλαν οι κάλπες σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings, η οποία θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 20 Οκτωβρίου. Η ισχυρή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα, εκτιμά η DBRS, στον απόηχο των εκλογών. Η χώρα βρίσκεται μία σκάλα πίσω από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τους τρεις οίκους S&P, DBRS και Fitch. Εξαίρεση είναι η Moody’s, η οποία ακόμα κρατά την Ελλάδα πίσω κατά 3 βαθμίδες.

Η Ελληνική Οικονομία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, μετά τα αποτελέσματα τον εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι επενδυτές προεξοφλούν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα νωρίτερα από ότι αναμενόταν, με την επόμενη αξιολόγηση να έρχεται από τον Οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου.

Το ισχυρό ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση σημειώνει η Moody’s. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει συνέχεια στη δημοσιονομική και την οικονομική πολιτική και είναι θετικό για το αξιόχρεο της Ελλάδας (credit positive).

Ο Moody’s προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 από 171,3% το 2022, χάρη στις προοπτικές σημαντικά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια

Ομόλογα

Και η αγορά ομολόγων υποδέχθηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, καθώς σηματοδοτεί την πολιτική σταθερότητα και την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. ΄Αλλωστε και οι επενδυτικοί οίκοι είχαν δεσμευτεί προεκλογικά ότι υπό τις συνθήκες αυτές θα προχωρούσαν μετά τις εκλογές στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Ακόμη και χαμηλότερα και από την απόδοση του αντίστοιχου βρετανικού 10ετούς ομολόγου, εκτός του Ιταλικού, υποχώρησε το Ελληνικό στις αρχές εβδομάδος, με το στόχο πια για την Ελλάδα να είναι να φτάσει στα επίπεδα δανεισμού της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Φθηνές οι ελληνικές μετοχές

Η Morgan Stanley προτείνει ως κορυφαία επιλογή την ελληνική αγορά από τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές. Η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στις 7,7 φορές για τους επόμενους δώδεκα μήνες, χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο δείκτης της μερισματικής απόδοσης έχει απομακρυνθεί από το πρόσφατο υψηλό του και πλέον βρίσκεται στο 4,9% και παραμένει υψηλότερα από το μέσο όρο του. Ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV είναι υψηλότερος έναντι του ιστορικού στη μια φορά, η οποία δικαιολογείται πλήρως από το βελτιούμενο περιβάλλον και τη δυναμική των αποδόσεων.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Το 1ο τρίμηνο της χρονιάς αποδείχτηκε ισχυρό για τις ελληνικές τράπεζες που ξεπέρασαν τη μέση εκτίμηση των αναλυτών. Επιπλέον, οι θέσεις ρευστότητας παρέμειναν ισχυρές και ο οργανικός σχηματισμός NPE παρέμεινε αρνητικός, . Η δυναμική σε ότι αφορά τα κεφάλαια βελτιώθηκε επίσης.

Τα καθαρά κέρδη σε τριμηνιαία βάση διαμορφώθηκαν στα 787 εκατ., ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη για τα υψηλότερα έσοδα από τόκους δανείων και ομόλογα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους επιταχύνθηκαν κατά 10% σε τριμηνιαία βάση στα 1,87 δισ.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

To εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το ιδανικό για να δώσει στήριγμα στην αγορά και να φέρει νέο χρήμα που δίνει τη συνέχιση της κίνησης.

Η ανοδική κίνηση της αγοράς έρχεται από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει κέρδη άνω του 50%, χωρίς να δείχνει ισχυρά σημάδια κόπωσης.

Τεχνικά, ιδιαίτερα θετική είναι η ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση των 1.150 μονάδων, η οποία ερχόταν από το 2014.

Σε μεγαλύτερη τεχνική εικόνα, η άνοδος έρχεται από την διάσπαση των 910 μονάδων, με τον πρώτο μεσοπρόθεσμο μεγάλο στόχο την ζώνη του 1400.

Οι 1.200 μονάδες αποτελούν πλέον το σημείο αναφοράς των επόμενων συνεδριάσεων του Γενικού Δείκτη και με ανοδικό διαγραμματικό στόχο τις 1.380-1.400 μονάδες.

Οι αποδόσεις του 2013

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του έτους καταγράφουν οι μετοχές: MIG+213,80%,Πειραιώς +96,11%, Κλουκίνας- Λάππας +92,19% και Cenergy +79,80%.

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Frigoglass -39,18%, Mermeren -28,14%, Ακρίτας -20,34% και Μυλοι Κεπενού -17,32%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κέρδη καταγράφουν οι μετοχές : Πειραιώς +96,11%, Aegean Airlines +76,56%, Εθνική +58,53%, Mytilineos +42,86%, ΔΕΗ +42,79%, Eurobank +42,18%, Autohellas +38,80%, Jumbo +37,55%, Viohalco +37,08%, Alpha Bank +36,00%, Τιτάν +33,33%, Ελλάκτωρ +26,86%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +25,69%, ΟΛΠ +23,67%, Quest Συμμετοχών +22,51%, ΟΠΑΠ +21,69% και Coca Cola HBC +21,68%. Ακολουθούν οι μετοχές: Σαράντης +12,63%, Elvalhalcor +8,27%, Lamda Development +4,62%, Motor Oil +2,02% και ΕΛΠΕ +0,40%.

Αντιθέτως πτώση σημειώνουν οι τίτλοι: ΟΤΕ -3,43%, ΕΥΔΑΠ -1,91%, Τέρνα Ενεργειακή -0,79%.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

16.12.2025 | 05:03

Σχέδιο 2,5 Δισ. Ευρώ Κατά Λειψυδρίας στην Αττική – Αντικατάσταση 660 χλμ. Αγωγών

16.12.2025 | 04:28

Χιλή: Ο Ακροδεξιός Καστ Πρόεδρος – Επιστροφή στα Σκοτάδια Πινοσέτ με Πορτρέτα Δικτάτορα στους Δρόμους!

16.12.2025 | 04:06

Βρετανία: Υπουργός Υγείας Εκλιπαρεί Γιατρούς να Αναβάλουν Απεργία – «Επικίνδυνη Περιφρόνηση Ασθενών»

16.12.2025 | 03:41

Goldman Sachs: Τα 5 Θέματα που θα «Καθορίσουν» τις Ευρωπαϊκές Αγορές το 2026 – Οι Μετοχές-Νικητές ανά Χώρα!

16.12.2025 | 03:01

Η Κάιλι Μινόγκ «Σκουπίζει» τον Μάικλ Τζάκσον – 11η Φορά Νο1 στα Βρετανικά Charts Χωρίς Νέο Άλμπουμ!

16.12.2025 | 02:34

Δικαστήριο Χονγκ Κονγκ: Ένοχος για Ανταρσία ο Τζίμι Λάι

16.12.2025 | 02:05

Ο Έλον Μασκ ο Πρώτος Άνθρωπος με Περιουσία Πάνω από 600 Δισ. Δολάρια – Ένα Βήμα πριν το 1 Τρισεκατομμύριο!

16.12.2025 | 01:39

Μαντόνα και Γκάι Ρίτσι Ξανά Μαζί Μετά 17 Χρόνια – Στο Ίδιο Δωμάτιο για τον Γιο τους Ρόκο!

15.12.2025 | 21:15

Το αποκάλυψε μετά από χρόνια ο Φοίβος για το «διαζύγιο» με τη Βανδή: «17 χρόνια μαζί και ξαφνικά.......»

15.12.2025 | 19:36

O Αποστόλης Τότσικας πόζαρε και προκάλεσε "πανικό": Οι σέξι φωτογραφίες που προκαλούν φρενίτιδα! [pics]

15.12.2025 | 17:01

Κατερίνα Γαβαλά: Η άγνωστη σχέση με γνωστό τραγουδιστή που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

15.12.2025 | 15:03

"Κόλαφος" η ανάρτηση του Δούση για τη στρατιωτική θητεία και τους ανυπότακτους: «Σκ@τ@ στα μούτρα μας»

15.12.2025 | 14:29

Η νέα δήλωση Κωνσταντάρα για πασίγνωστο τραγουδιστή: "Η καταγγελία είναι για παρενόχληση με..."

15.12.2025 | 13:39

Η Εύη Βατίδου αποκαλύπτει για την πολιτική: Τι σχεδιάζει να κάνει στο μέλλον! [vid]

15.12.2025 | 12:21

Έλαμψε από περηφάνια η Πάολα! Οι φωτογραφίες από την ορκωμοσία της κόρης της που κάνουν θραύση

15.12.2025 | 10:45

Ατάραχη η Ζουγανέλη: Η πρώτη αντίδραση μετά την αφαίρεση διπλώματος [vid]

15.12.2025 | 17:08

Σχέδιο-βόμβα της Λευκωσίας: «πάγος» με την Τουρκία, ΝΑΤΟ στο βάθος και παζάρι ισχύος μέσω ΕΕ

14.12.2025 | 23:07

Ο Νετανιάχου προσπαθεί να μπλοκάρει πωλήσεις F-35 σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία

14.12.2025 | 21:19

Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το Αιγαίο: Μεσολάβηση, F-35 και S-400 σε ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι

14.12.2025 | 00:10

Το σχέδιο Τραμπ να «ξηλώσει» την ΕΕ: Οι 4 χώρες που θέλει εκτός Ευρώπης

13.12.2025 | 02:06

Η Ευρώπη «all in» στην άμυνα: Von der Leyen ανοίγει το κουτί του Πανδώρας για SAFE 2

13.12.2025 | 01:00

F-35 στην Τουρκία: Το παρασκήνιο, οι πιέσεις και τα σενάρια για τους S-400 από Ισραήλ

12.12.2025 | 20:07

ΝΑΤΟ – Ρούτε: Απειλεί Τραμπ και ειρήνη! Επανεξοπλισμός, «τρίτος παγκόσμιος» και στρατιωτικά κέρδη!

12.12.2025 | 10:55

«Σπάει ταμπού ο Τούρκος διευθυντής: “Κανείς στην Άγκυρα δεν ονειρεύεται ελληνικά νησιά – Σταματήστε τον φόβο!”»

Επιστροφή Πληθωρισμού στο 2,8% τον Νοέμβριο – Τράπεζα Ελλάδος: «Φταίνε οι Υπηρεσίες και η Ενέργεια»!

Απότομη άνοδος μετά την αποκλιμάκωση – Δομικός πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 3,2% – Οι προσδοκίες δείχνουν συγκράτηση

Επιστροφή Πληθωρισμού στο 2,8% τον Νοέμβριο – Τράπεζα Ελλάδος: «Φταίνε οι Υπηρεσίες και η Ενέργεια»!

Έσκασε τώρα! Ανανεώνονται οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω

Την είδηση της ανανέωσης των συμβάσεων για υγειονομικούς του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ

Έσκασε τώρα! Ανανεώνονται οι συμβάσεις του ειδικού προγράμματος 55 ετών και άνω

Δώρο Χριστουγέννων 2025: SOS! Υπολογίστε το online – Πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Δώρο Χριστουγέννων 2025: SOS! Υπολογίστε το online – Πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής

ΟΠΕΚΑ: Ευχάριστα νέα! Ποιο επίδομα αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου

Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2026

ΟΠΕΚΑ: Ευχάριστα νέα! Ποιο επίδομα αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου

Επίδομα: Το γνωρίζατε; Δείτε αν δικαιούστε έως 2.640 ευρώ

Οικονομική στήριξη

Επίδομα: Το γνωρίζατε; Δείτε αν δικαιούστε έως 2.640 ευρώ

Η Ελλάδα «σβήνει» το πρώτο μνημόνιο: νέα πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ και όφελος 1,6 δισ. από τόκους

Στρατηγική μείωσης χρέους και ρίσκου επιτοκίων – Στόχος η πλήρης εξόφληση των μνημονιακών δανείων έως το 2031

Η Ελλάδα «σβήνει» το πρώτο μνημόνιο: νέα πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ και όφελος 1,6 δισ. από τόκους

Συντάξεις Ιανουαρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες που θα δουν χρήματα οι δικαιούχοι

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι πληρωμές των συντάξεων του Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Συντάξεις Ιανουαρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες που θα δουν χρήματα οι δικαιούχοι

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την προθεσμία – Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνα»

Φέτος γίνεται εξόφληση χωρίς κωδικούς Taxisnet

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την προθεσμία – Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνα»