Διεθνή

Τουρκία: Ορκίστηκε πρόεδρος για τρίτη φορά ο Ερντογάν

Τουρκία: Ορκίστηκε πρόεδρος για τρίτη φορά ο Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε σήμερα για μια νέα πενταετή προεδρική θητεία, παρατείνοντας τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε σήμερα για μια νέα πενταετή προεδρική θητεία, παρατείνοντας τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία.

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους… να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν, στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου.

Η τρίτη προεδρική θητεία Ερντογάν αναμένεται να συνοδευτεί με ευρύ ανασχηματισμό και ελάχιστους από τους μέχρι πρότινος πρωτοκλασάτους υπουργούς να διατηρούν τις θέσεις τους, εξίσου ευρεία έχει υπάρξει η σεναριολογία για τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης.

Πληροφορίες θέλουν τους Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΧουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού να μένουν πιθανώς εκτός, ενώ τα «φώτα» έχουν στραφεί στην προδιαγραφόμενη επάνοδο του πρώην «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, καθώς και στα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, και ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, 20 ηγέτες κρατών και 45 υπουργοί Εξωτερικών παρέστησαν στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν και θα συμμετάσχουν σε δείπνο στο τεράστιο προεδρικό μέγαρο, το οποίο κατασκεύασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μεταξύ αυτών, είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν, και οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι, οι οποίοι ήταν μεταξύ των πρώτων που συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την επανεκλογή του.

Η Εθνοσυνέλευση που εξελέγη στις 14 Μαΐου συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή στην Άγκυρα: το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.

Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το ερεθνικιστικό MHP του Μπαχτσελί, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα) της Ακσενέρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments