Global News

Associated Press: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα για στρατιωτική δράση κατά της Ταιβάν

Associated Press: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα για στρατιωτική δράση κατά της Ταιβάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ήρθαν στο προσκήνιο στη Διάσκεψη Ασιατικής Ασφάλειας στη Σιγκαπούρη

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ήρθαν στο προσκήνιο στη Διάσκεψη Ασιατικής Ασφάλειας στη Σιγκαπούρη. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξακολουθεί να ελπίζει σε διάλογο.

«Μια σύγκρουση μεταξύ των στενών θα ήταν καταστροφική», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στο Shangri – La – Dialogue, μια ασιατική διάσκεψη για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη. Ο Όστιν προειδοποίησε την Κίνα για στρατιωτική δράση κατά της Ταιβάν. «Μια τέτοια κλιμάκωση θα είχε αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία με τρόπο που δεν μπορούμε να φανταστούμε».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τη σημασία της «ανοιχτής επικοινωνίας» μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Αυτό είναι “ουσιώδες, ειδικά μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών”. Όστιν: «Ανησυχώ βαθύτατα που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν δείχνει προθυμία να υποστηρίξει σοβαρά για καλύτερους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας».

Η Κίνα είχε απορρίψει μια συνάντηση μεταξύ του Όστιν και του Κινέζου ομολόγου του Λι Σανγκφού, επικαλούμενη «ψευδείς ισχυρισμούς». Λίγο πριν από τη διάσκεψη, ο Λι απείλησε ξανά να καταλάβει την Ταιβάν. Η Κίνα θεωρεί το νησί ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας και, με τα δικά της λόγια, αγωνίζεται για επανένωση – εάν χρειαστεί χρησιμοποιώντας βία.

Ο Όστιν, από την άλλη, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν μια «μονομερή αλλαγή στο status quo». Κατά την άποψή του, μια σύγκρουση δεν είναι «ούτε επικείμενη ούτε αναπόφευκτη». Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στα στενά της Ταϊβάν, τα οποία είναι τόσο σημαντικά για την παγκόσμια ναυτιλία. Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε στη Σιγκαπούρη: «Δεν είναι δικό μας θέμα να απομονώσουμε την Κίνα». Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ειρήνη και να ξεπεραστούν οι γραμμές σύγκρουσης. Στόχος είναι ένας ειρηνικός Ινδο-Ειρηνικός “που θα είναι ανοιχτός και ασφαλής για όλους”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments