Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Το μεσημέρι θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ ου πρώτου τριμήνου

ΕΛΣΤΑΤ: Το μεσημέρι θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ ου πρώτου τριμήνου
Όφελος υπάρχει κι από την τιμή του πετρελαίου που το οποίο φέτος δεν έχει "πιάσει" ούτε μια μέρα τα 90$/βαρέλι, τιμή με την οποία έχει δομηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στις 12 το μεσημέρι θα πάρουμε την πρώτη γεύση από την φετινή πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Θα δούμε αν ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται εντός της τροχιάς των (επίσημων) εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ για αύξηση 2,3%. Γράφω επισήμως, διότι ανεπίσημα η πρόβλεψη αυτή έχει εγκαταλειφθεί δεδομένης της εξαιρετικής πορείας του προϋπολογισμού η οποία είχε ωθήσει στελέχη της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ να μιλούν για ρυθμό ανάπτυξης φέτος 3%, συντηρητικά μιλώντας.

Εκτιμήσεις που συμμερίζεται και η αγορά. Μόλις χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι περιμένει την ελληνική οικονομία να κινηθεί φέτος με ρυθμός πέριξ 3,5% που είναι σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πιο συντηρητική, αλλά επίσης πάνω από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, και η Morgan Stanley που κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,5%.

Όταν στην κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας, σχεδίαζαν τον προϋπολογισμό του 2023, πήραν σαν παραδοχή ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν στην περιοχή των 120€/Mwh. Πού να το φαντάζονταν ότι η τιμή έχει υποχωρήσει στα τάρταρα , λίγο πάνω από τα 25€ που είναι το χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2021; Μάλιστα και τα μελλοντικά συμβόλαια έως τον Φεβρουάριο του 2023 δεν έχουν τιμή μεγαλύτερη των 44€ καθώς και οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι κατά 60% γεμάτες ενώ έχουν ήδη αρχίσει και οι πρώτες κοινές προμήθειες LNG. Εφόσον τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν και με την παραδοχή ότι η κατανάλωση θα παραμείνει η ίδια – παρότι έχει υποχωρήσει – δημιουργείται ένα όφελος στα κρατικά ταμεία κοστά στα 5δισ€ που επηρεάζει άμεσα το ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 50%.

Όφελος υπάρχει κι από την τιμή του πετρελαίου που το οποίο φέτος δεν έχει “πιάσει” ούτε μια μέρα τα 90$/βαρέλι, τιμή με την οποία έχει δομηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Πάνω από τις εκτιμήσεις αναμένεται να κινηθεί και ο τουρισμός , η απόδοση του οποίου ήταν κομβική για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης πέρυσι σχεδόν 6% και σημαντικού δημοσιονομικού χώρου που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Για φέτος ο στόχος εσόδων έχει τεθεί στα 18δισ€ όμως σύσσωμη η ηγεσία του ΣΕΤΕ έχει μιλήσει από τα τέλη Μάιου για νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε έσοδα όσο και αφίξεις από το εξωτερικό.

Επιπλέον η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει μικρή αύξηση 1,8% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε το α’ 3μηνο κατά 7δισ€ ή 8,3% ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζει το πρώτο δίμηνο και η οικοδομική δραστηριότητα τόσο σε οικοδομικές άδειες όσο και σε επιφάνεια και όγκο. Επίσης η αύξηση κατά 14% σχεδόν του τζίρου στο λιανικό εμπόριο το α’ τρίμηνο δείχνει ότι τα νοικοκυριά ξοδεύουν.

Επιπλέον η Morgan Stanley περιμένει φέτος νέο ρεκόρ επενδύσεων.

Εφόσον όλα αυτά όντως οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη , τότε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments