Οικονομία

ΟOΣΑ: Εφεξής μόνο για μείωση του χρέους τα υπερπλεονάσματα

ΟOΣΑ: Εφεξής μόνο για μείωση του χρέους τα υπερπλεονάσματα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στο "κενό" που έχει δημιουργήσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους δημοσιονομικούς κανόνες - και ειδικότερα τους όρους με του οποίους θα διατίθενται πλεονάσματα

Στο “κενό” που έχει δημιουργήσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους δημοσιονομικούς κανόνες – και ειδικότερα τους όρους με του οποίους θα διατίθενται πλεονάσματα που θα υπερβαίνουν τους στόχους, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη διάθεσή τους για την ταχύτερη μείωση του χρέους, αντί για ενδεχόμενα νέα μέτρα στήριξης.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του για τις προοπτικές όλων των κρατών-μελών του και ειδικότερα στο κομμάτι που αφορά την Ελλάδα, ο διεθνής οργανισμός, τονίζει ότι “η χρήση οποιωνδήποτε απρόβλεπτων δημοσιονομικών εσόδων θα πρέπει να διατίθεται, για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αντί για την αύξηση των μεταβιβάσεων, δηλαδή των μέτρων στήριξης (μόνιμων και έκτακτων). Κάτι τέτοιο σημειώνεται ότι “θα βοηθούσε στον περιορισμό της πληθωριστικής πίεσης και στην επίτευξη μιας αξιολόγησης δημόσιου χρέους στην επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα θα εξουδετερώσει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και θα στηρίξει την ανάγκη της Ελλάδας να αυξήσει τις επενδύσεις μακροπρόθεσμα”.

Με τον τρόπο αυτό, ο ΟΟΣΑ παίρνει θέση για ένα θέμα το οποίο είναι ακόμη ανοικτό με την ΕΕ. Συγκεκριμένα, στην πρόταση της επιτροπής το νέο πλαίσιο Δημοσιονομικής Εποπτείας εξηγούνται – ή τουλάχιστον επιχειρούνται να εξηγηθούν όλα – εκτός από τη χρήση της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Με δεδομένο ότι το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης, θα είναι οι “καθαρές πρωτογενείς δαπάνες”, οι οροφές τους για τυχόν νέες αυξήσεις θα συμφωνούνται εκ των προτέρων και δεν θα μπορούν να αλλάξουν εκ υστέρων. Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα θα μάθει τι μπορεί να γίνει εάν μια οικονομία αποκλίνει προς τα κάτω στους δημοσιονομικούς της στόχους.

Τι θα γίνει με τα υπερπλεονάσματα

Δεν αναφέρεται όμως τίποτα για την περίπτωση κατά την οποία μια χώρα έχει συμφωνήσει με την ΕΕ για ένα τετραετές πρόγραμμα ξεπεράσει τους στόχους της προς τα πάνω. Θα μπορεί δηλαδή, να διαθέσει μέρος της υπεραπόδοσης των εσόδων για έκτακτα ή και μόνιμα μέτρα θα πρέπει το σύνολο της υπεραπόδοσης να διατεθεί για τη μείωση του χρέους. Ο ΟΟΣΑ έδωσε εκ των προτέρων την απάντηση, αποφαινόμενος ότι το σύνολο της υπεραπόδοσης της οικονομίας θα πρέπει να διατεθεί για τη μείωση του χρέους. Τούτο χωρίς να είναι σαφές αν υπάρχει κάποια συνεννόηση με την ΕΕ ή αποτελεί απλώς μια σύσταση του οργανισμού.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Την ίδια ώρα, στο ενδιάμεσο του πρώτου από τον δεύτερο κύκλο των εκλογών, η Αθήνα θεωρεί ότι το θέμα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ειδικά για την Ελλάδα, η επόμενη τετραετία θα είναι μια περίοδος κατά την οποία αναμένεται να ξεπερνά τους στόχους της για την περίοδο 2023 -2026. Η γενική αρχή για την ανάγκη μείωσης του χρέους είναι αποδεκτή. Το ζήτημα είναι τι ακριβώς μειώνει το χρέος ταχύτερα. Η εμμονή του ΟΟΣΑ και ίσως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση διάθεση της υπεραπόδοσης της οικονομίας για τη μείωση του χρέους, είναι η μία λύση. Η δεύτερη λύση για την οποία η Αθήνα προτίθεται να διαπραγματευτεί αφορά ένα μέρος της υπεραπόδοσης της οικονομίας, να διατίθεται για δράσεις που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει ταχύτερα το χρέος απ’ ό,τι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Με αυτό το δεδομένο, οι ελληνικές αρχές θα διαπραγματευτούν με τις Βρυξέλλες για διάθεση αν όχι του συνόλου, τουλάχιστον ενός μεγάλου μέρους των υπερπλεονασμάτων μέχρι το 2026 για ελαφρύνσεις οι οποίες θα επιταχύνουν και τη μείωση του χρέους.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments