Ελλάδα

Διεθνής Τύπος για το ναυάγιο στην Πύλο: Από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο

Διεθνής Τύπος για το ναυάγιο στην Πύλο: Από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Εκτενή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την τραγωδία στην Πύλο.

Με το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation να ξεχωρίζει, το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο είναι πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το πρωτοσέλιδο της Liberation εικονίζει τον υγρό τάφο στον οποίο χάθηκαν τόσοι άνθρωποι, το απέραντο μπλε της θάλασσας. «Πώς μπορούμε ακόμα, όταν κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί χωρίς να ανατριχιάζουμε, να επιμένουμε να διπλοκλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης, όταν ξέρουμε ότι ακριβώς αυτό το κλείσιμο είναι που παρακινεί τους μετανάστες να παρακάμπτουν το εμπόδιο και να παίρνουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές;  Πώς μπορούμε να φανταστούμε ότι στερούμε από άλλους ανθρώπους, ξένους, μια καλύτερη ζωή, όταν όλοι μας είμαστε προϊόντα προηγούμενων μεταναστεύσεων και οι περισσότεροι πρόγονοί μας έδωσαν τις ίδιες μάχες;», γράφει μεταξύ άλλων σε σημείωμά της.

«Ήταν ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην ιστορία της Ελλάδας», γράφει η γαλλική Le Figaro. «Την Τετάρτη, η ελληνική ακτοφυλακή ότι πνίγηκαν τουλάχιστον 79 μετανάστες, οι οποίοι αρχικά επέβαιναν σε ένα υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος από τη Λιβύη.

Σήμερα Πέμπτη το πρωί, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Φλοράνς Ριγκάλ, κατήγγειλε «έλλειψη μέσων διάσωσης στη θάλασσα που να είναι αντάξια του ονόματός τους”, μιλώντας στο franceinfo.

«Καταστροφή»

Για «καταστροφή» κάνει λόγο το BBC, αναφερόμενο στην τραγωδία της Πύλου, που «που αφήνει πίσω του 79 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους»: «Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 διασώθηκαν μετά τη βύθιση του αλιευτικού τους σκάφους στα ανοικτά της νότιας Ελλάδας. Όμως, επιζώντες ανέφεραν ότι στο σκάφος μπορεί να είχαν στοιβαχτεί έως και 750 άτομα, ενώ υπάρχουν αναφορές για 100 παιδιά στο αμπάρι. Η Ελλάδα λέει ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες μεταναστών που έχει συμβεί ποτέ και έχει κηρύξει τριήμερο πένθος».

«Τον περασμένο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε διεθνή κριτική για βίντεο που φέρεται να δείχνουν τη βίαια απέλαση μεταναστών που παρασύρθηκαν στη θάλασσα», επισημαίνει το δημοσίευμα του BBC.

Ο Guardian αναφέρει ότι: «Τουλάχιστον 79 άνθρωποι πνίγηκαν καθώς βυθίστηκε βάρκα με πρόσφυγες ανοιχτά της Ελλάδας στο πιο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Ελλάδας φέτος (…) Τα θύματα, σχεδόν όλοι άνδρες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πνίγηκαν όταν η μηχανότρατα με την οποία ταξίδευαν ανατράπηκε στα ανοιχτά της νότιας Πελοποννήσου. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται επιζώντες να λένε ότι το πλοίο βυθίστηκε σχεδόν ακαριαία, κοντά στη βαθύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Ο κινητήρας σταμάτησε και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά», είπε ένας. Το βράδυ της Τετάρτης εμφανίστηκαν οι πρώτες αεροφωτογραφίες του υπερφορτωμένου σκάφους πριν ανατραπεί. Η μπλε τράτα φάνηκε να έχει εκατοντάδες άτομα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments