Διεθνή

Θετικό το πόρισμα της Συνόδου Κορυφής για το Κυπριακό

Θετικό το πόρισμα της Συνόδου Κορυφής για το Κυπριακό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Το νέο προσχέδιο, το οποίο κυκλοφόρησε την Κυριακή, συζητήθηκε σε επίπεδο COREPR καθώς και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ικανοποιημένες σε αυτό το στάδιο δηλώνουν κυπριακές διπλωματικές πηγές από την αναφορά στην Κύπρο στο πιο πρόσφατο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (COREPER) περιέχει αναφορές σε «ενεργό ρόλο» της ΕΕ στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, και ζητά «ταχεία επανέναρξη» των συνομιλιών.

Το νέο προσχέδιο, το οποίο κυκλοφόρησε την Κυριακή, συζητήθηκε σε επίπεδο COREPR καθώς και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και θα συζητηθεί ξανά αργότερα την Τρίτη και την Τετάρτη, αν και αναμένεται πως εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο λεκτικό.

Παράλληλα, εξακολουθεί να παραμείνει ανοιχτό το κατά πόσον η Γερμανία ή άλλο κράτος μέλος θα επαναφέρει την πρόταση για συμπερίληψη στα συμπεράσματα παραγράφου που να αναφέρεται ευρύτερα στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο προσχέδιο, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το ΚΥΠΕ, αναφέρει:

«Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο (acquis). Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».

Σχολιάζοντας το τελευταίο προσχέδιο, αρμόδια πηγή υπογράμμισε στο ΚΥΠΕ πως θωρεί θετική την αναφορά σε ανάγκη ταχείας επανέναρξης των συνομιλιών, δεδομένων των σημερινών συνθηκών και του ότι έχει προηγηθεί μια μακρά περίοδος χωρίς εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως ανέφερε, το κείμενο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία μιας διαδικασίας, για την οποία υπάρχουν μια σειρά από επιλογές στις οποίες παραπέμπει η αναφορά σε «όλα τα κατάλληλα μέσα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αναφορά αυτή μπορεί να παραπέμπει και στον ενδεχόμενο ρόλο ενός απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, καθώς και σε κίνητρα στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Ειδικότερα όσον αφορά τη συζήτηση σε σχέση με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, η ίδια πηγή ανέφερε πως η διαδικασία δεν έχει ωριμάσει στον απαραίτητο βαθμό, και επεσήμανε πως μέχρι τον Οκτώβριο και το επόμενο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεσολαβεί αρκετός χρόνος, η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπου θα υπάρξουν σημαντικές διμερείς συναντήσεις, καθώς και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παρέμβαση Κόμπου

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Κατά τη συζήτηση, οι 27 Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες, καθώς και επί του κειμένου του προσχέδιου συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, καλωσορίζοντας τη συμπερίληψη ειδικής αναφοράς στο κείμενο του προσχεδίου συμπερασμάτων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επισημαίνεται ότι ο κ. Κόμπος σημείωσε πως «η πρωτοβουλία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για σπάσιμο του αδιεξόδου και επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. «Η συμπερίληψη ειδικής αναφοράς στο κείμενο των συμπερασμάτων αντικατοπτρίζει τη στήριξη της ΕΕ και των εταίρων μας, στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» υπογράμμισε.

Στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι «_υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει_».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments