Πολιτική

Οι μπλε φάκελοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οι μπλε φάκελοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

«Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

«Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας από όλες και όλους να «σηκώσουν μανίκια» άμεσα. «Έχουμε πολύ έργο μπροστά μας, αλλά θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις τέσσερις γενικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, μια καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά ήδη όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν στα χέρια τους τούς γνωστούς μπλε φακέλους, τους οποίους είχαν ετοιμάσει οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος. Κάθε φάκελος περιλαμβάνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης της δεύτερης τετραετίας, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες του τρέχοντος έτους, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της πρώτης τετραετίας και το χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών. Συνολικά περιλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης στα οποία η κυβέρνηση αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία και 959 επιχειρησιακές δράσεις. «Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά συγκροτούν ένα συνεκτικό και ιδιαίτερα πλούσιο σχέδιο με ορίζοντα τετραετίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από χθες άνοιξε κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία, όπως είχε κάνει και το 2019, με πρώτο το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού της κυβέρνησης».

«Χωρίς μια οικονομία η οποία να αναπτύσσεται γρήγορα δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έχουμε αποδείξει, εξάλλου, ότι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίον η συλλογική προκοπή μεταφράζεται και σε ατομική προκοπή. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ένα κράτος το οποίο στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια. Και έχουμε αποδείξει ότι αυτή την πολιτική μόνο εμείς μπορούμε να την υπηρετήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πιο αναλυτικά, οι μπλε φάκελοι έχουν τέσσερις ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, που αφορά το πρόγραμμα διακυβέρνησης μέχρι το 2027, περιλαμβάνονται οι κεντρικοί κυβερνητικοί στόχοι και οι δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη δεύτερη τετραετία.

Στη δεύτερη ενότητα, που αφορά το τρέχον έτος, περιλαμβάνονται τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης μέχρι τον Δεκέμβριο όλων των μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των νόμων, των προεδρικών διαταγμάτων και της δευτερογενούς νομοθεσίας. Σχετικά με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Οι δράσεις και τα έργα ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής και στην ενότητα τα «τρέχοντα ζητήματα» υπάρχουν οι εκκρεμότητες με προθεσμία ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2023.

Στην τρίτη ενότητα, υπάρχει το χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών, ένα χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης όλων των βασικών δράσεων.

Στην τέταρτη ενότητα, οι υπουργοί μπορούν να δουν αναλυτικά το έργο που έγινε στο υπουργείο τους από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Μάιο του 2023 με στοχευμένο υλικό ανά χαρτοφυλάκιο.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση αναφορικά με όσα συνέβησαν την πρώτη τετραετία και για έναν λεπτομερή προγραμματισμό όσον αφορά εκείνα που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments