Nέα της αγοράς

Καρκίνος: Στα 375 δισ. δολάρια η φαρμακευτική δαπάνη σε βάθος πενταετίας

Καρκίνος: Στα 375 δισ. δολάρια η φαρμακευτική δαπάνη σε βάθος πενταετίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ογκολογικής περίθαλψης

Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ογκολογικής περίθαλψης, λόγω της ραγδαίας αύξησης επενδύσεων στην Ογκολογία, παρουσίασε η Διευθύντρια Value Access, Health Policy & RWE της IQVIA, Μαρία Καλογεροπούλου, στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας της All.Can Greece, με τίτλο «Εστιάζοντας στην Ποιότητα – Τάσεις και Προκλήσεις».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης της IQVIA, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στον καρκίνο αναμένεται σε πέντε χρόνια να αγγίξει τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια, παγκοσμίως, με «σπάσιμο» της δαπάνης αυτής σε πολύ συγκεκριμένους καρκίνους. «Ενδεικτικά αναφέρω ότι στους περισσότερους καρκίνους έχουμε ένα διψήφιο ποσοστό αύξησης, καταδεικνύοντας ότι το pipeline και οι δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης βρίσκονται σε ιδιαίτερη άνθιση, όσον αφορά τόσο στους συμπαγείς όγκους, όσο και στους αιματολογικούς καρκίνους», σχολίασε η κ. Καλογεροπούλου.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα ευρήματα της μελέτης που αναδεικνύουν ότι διαρκώς αυξάνεται το πλήθος των κλινικών μελετών που διεξάγονται για ογκολογικά σκευάσματα. Ειδικότερα, από το 2018 υπάρχει μία αύξηση των κλινικών μελετών στην Ογκολογία, της τάξης του 22% και μία εστίαση όσον αφορά στους σπάνιους καρκίνους. Το 81% των ογκολογικών προϊόντων προέρχονται από αναδυόμενες βιομηχανίες φαρμάκων, ενώ καταγράφεται αύξηση της τάξης του 45% την τελευταία δεκαετία όσον αφορά στις εγκριτικές μελέτες φάσης Ι, οι οποίες προέρχονται από τις αναδυόμενες φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Η τάση είναι ότι μελετώνται τεχνολογίες νέας γενιάς, που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων θεραπειών.

Μέσα στο 2021 περίπου 250 κλινικές μελέτες αφορούσαν τις θεραπείες CART-T, ενώ για την εφαρμογή των συγκεκριμένων θεραπειών, οι οποίες απαιτούν αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως 532 νοσοκομεία, αυξάνοντας κατά 38% τα ειδικά κέντρα στα οποία εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες θεραπείες.

Μετά την έξαρση του κορονοϊού, τα εμβόλια mRNA, τα οποία ενδείκνυνται για συμπαγείς όγκους (καρκίνο μαστού, πνεύμονα, προστάτη και μελάνωμα), παρουσιάζουν αυξανόμενη τάση.

Εγκρίσεις φαρμάκων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2022 εγκρίθηκαν παγκοσμίως 21 ογκολογικά προϊόντα, ενώ από το 2013 έχουν εγκριθεί συνολικά 176 . Από τα 21 προϊόντα, τα 6 είναι αντισώματα διπλής ειδικότητας, με πολύ συγκεκριμένη εστίαση στους σπάνιους αιματολογικούς καρκίνους.

Όσον αφορά στην έγκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το 2022, έλαβαν έγκριση 14 καινοτόμες δραστικές ουσίες, έναντι των 10 το 2021.

«Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι το 27% των καινοτόμων δραστικών ουσιών που έχουν λανσαριστεί από το 2018 στην Αμερική δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη, ενώ μόλις το 2% αυτών που έχουν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Αμερική», κατέληξε η κ. Καλογεροπούλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments