Διεθνή

Ευρώπη και βόμβες διασποράς στην Ουκρανία

Ευρώπη και βόμβες διασποράς στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Δεν έχουν υπογράψει όλες οι χώρες της ΕΕ τη Σύμβαση του Όσλο που απαγορεύει τα πυρομαχικά διασποράς. 

Δεν έχουν υπογράψει όλες οι χώρες της ΕΕ τη Σύμβαση του Όσλο που απαγορεύει τα πυρομαχικά διασποράς. Αυτή είναι η περίπτωση της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας σύμφωνα με καταμέτρηση σε ιστότοπο του ΟΗΕ.

Η παράδοση βομβών διασποράς στην Ουκρανία, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της Ρωσίας, άνοιξε ξανά μια παλιά συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους για τους άμαχους πληθυσμούς.

Γρήγορα, μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανέβηκαν για να αποστασιοποιηθούν από την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit σχολίασε την απόφαση των ΗΠΑ την Παρασκευή.

“Σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση του Όσλο για τα πυρομαχικά διασποράς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Αμερικανοί φίλοι μας δεν πήραν αυτή την απόφαση επιπόλαια όταν αποφάσισαν να παραδώσουν κατάλληλα πυρομαχικά “, δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

Και σε όλο το κανάλι, η ανακοίνωση έγινε δεκτή αρκετά ψυχρά. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αντίθετο στη χρήση πυρομαχικών διασποράς, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ το Σάββατο με το σκεπτικό ότι η χώρα του έχει επίσης υπογράψει τη Σύμβαση του Όσλο.

Η Μαργαρίτα Ρόμπλες, η Ισπανίδα Υπουργός Άμυνας ήταν πιο σταθερή: «Η Ισπανία, με βάση τη σταθερή δέσμευση που έχει με την Ουκρανία, έχει επίσης σταθερή δέσμευση ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να παραδοθούν σε καμία περίπτωση» .

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Όσλο

Αν το Παρίσι δεν έχει (ακόμα) αντιδράσει επίσημα, ιστορικά, η Γαλλία ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε αυτό το είδος ιδιαιτέρως κατακριθέντων όπλων.

Ένας αγώνας που μοιράζεται η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά όχι όλα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος συγκεντρώνει τη συλλογή των χωρών που έχουν υπογράψει διεθνείς συνθήκες, πέντε χώρες της ΕΕ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Όσλο. Αυτές είναι η Ελλάδα, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Ρουμανία.

Όπως και να έχει, η συζήτηση θα πρέπει να προσκληθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου. Μέσα στην ίδια τη Συμμαχία, περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών της έχουν δεσμευτεί να απαγορεύσουν αυτό το είδος πυρομαχικών.

Σε όλο τον κόσμο, περισσότερες από 120 χώρες έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση του Όσλο, η οποία απαγορεύει τη χρήση βομβών διασποράς. Όλα τα υπογράφοντα μέρη έχουν συμφωνήσει να μην χρησιμοποιούν, παράγουν, μεταφέρουν ή αποθηκεύουν αυτά τα όπλα και να τα απορρίπτουν μετά τη χρήση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν υπογράψει αυτή τη διεθνή συνθήκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments