Οικονομία

Το σχέδιο για την αποπληρωμή των 32,3 δισ. του GLF

Το σχέδιο για την αποπληρωμή των 32,3 δισ. του GLF

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η ταχύτερη αποπληρωμή του συνόλου του διμερούς δανείου των 32,3 δισ. ευρώ προς την Ευρωζώνη είναι ο απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου

Η ταχύτερη αποπληρωμή του συνόλου του διμερούς δανείου των 32,3 δισ. ευρώ προς την Ευρωζώνη είναι ο απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο προς το παρόν προχωρά την πρόωρη αποπληρωμή άλλων δύο δόσεων συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται να γίνει μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Από μόνη της, η ανακοίνωση της αποπληρωμής άλλων δύο δόσεων του πρώτου δανείου που πήρε η Ελλάδα το 2010 (έχει προηγηθεί η επίσης πρόωρη αποπληρωμή άλλων δύο δόσεων το 2022) αναμένεται ότι θα βοηθήσει τη χώρα στη διεκδίκηση και της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων με τις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, η Ελλάδα αποδεικνύει ήδη τη συνέπειά της στην αποπληρωμή των “μνημονιακών” δανείων, αφού, με την αποπληρωμή αυτής της δεύτερης διπλής δόσης, θα έχει εξοφλήσει περίπου το 1/3 του δανείου, δηλαδή τα 10,6 δισ. από τα 32,3 δισ., μέσα σε δύο χρόνια, τη στιγμή κατά την οποία το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ολοκληρώνεται στο τέλος του 2041. Οι δύο δόσεις που θα πληρώσουμε φέτος θα αφορούν το 2024 και το 2025, αλλά από το ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι η προσπάθεια θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να ζητήσει μια ταχύτερη διαδικασία για την αποπληρωμή δόσεων του δανείου στο άμεσο μέλλον με μια πιο μόνιμη και αυτοματοποιημένη διαδικασία. Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ διαπραγματεύεται με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μια πιο ευέλικτη πρόωρη αποπληρωμή του GLF. Να μπορεί, δηλαδή, να αποπληρώνει όσο περισσότερα μπορεί από το διμερές δάνειο χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά η διαδικασία των διαδοχικών εγκρίσεων (Eurogroup, ESM, εθνικά Κοινοβούλια), που είναι απαραίτητη και φέτος, για την αποπληρωμή της διπλής δόσης του δανείου. Να συμφωνήσουν δηλαδή όλοι ότι θα δέχονται όλες τις πρόωρες αποπληρωμές της Ελλάδας και τη συνολική αποπληρωμή του χρέους πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το επίσημο “δοσολόγιο”, δηλαδή στο τέλος του 2041.

Η προσπάθεια αυτή προσκρούει προς το παρόν στα αυξημένα επιτόκια του ευρώ. Ως γνωστόν, η αποπληρωμή χρέους θα καλυφθεί από κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές. Κάθε ποσό που θα αποπληρώνεται θα μειώνει ισόποσα το χρέος. Για να μην αυξηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης, θα πρέπει τα χρήματα που θα αντλούνται από τις αγορές να έχουν λογικά επιτόκια, για να μην έχουμε το φαινόμενο να πληρώνουμε “παλιό” χρέος και σταδιακά να αυξάνεται το υφιστάμενο.

Θερμή υποδοχή από Ευρωζώνη 

Στο μεταξύ, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ο σχεδιασμός για τη φετινή πληρωμή των δύο δόσεων του GLF εξελίσσεται κανονικά. Ο Γερμανός εμπορικός ακόλουθος ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα της ελληνικές Αρχές ότι τόσο η κυβέρνησή του όσο και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα HDW, η οποία έδωσε το μερίδιο της Γερμανίας στο GLF, είναι σε θέση να δεχτούν τη διπλή δόση από την Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες αποδέχθηκαν το ελληνικό αίτημα οι εκπρόσωποι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επόμενος στόχος είναι το θέμα να περάσει και να εγκριθεί από το Eurogroup τον Σεπτέμβριο, με θετική εισήγηση και από τον ESM. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, εκ της θέσης του ως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, θα πρέπει να πάρει απόφαση να αποποιηθεί του δικαιώματός του να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή των δικών του δανείων λόγω της μερικής πρόωρης αποπληρωμής του GLF.

Στο μεταξύ, το αίτημα της Ελλάδας θα πρέπει να περάσει και από τη διαδικασία των εθνικών Κοινοβουλίων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας. Εκ της φύσης του, το θέμα είναι τυπικό. Ωστόσο η διαδικασία θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες.

Mε βάση τoν προγραμματισμό, η υλοποίηση του εγχειρήματος θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση του χρέους κατά 9% του ΑΕΠ, από το 2023 μέχρι και το 2026. Ειδικότερα, από το 164,2% του ΑΕΠ που θα φτάσει στο τέλος του χρόνου το χρέος, θα μειωθεί συνολικά κατά 36% του ΑΕΠ, φτάνοντας στο τέλος του 2026 στο 135,2%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments