Οικονομία

«Ξεκλειδώνουν» ευρωπαϊκοί πόροι 3 δισ. για την επιδότηση δράσεων για το «πρασίνισμα» της νησιωτικής Ελλάδας

«Ξεκλειδώνουν» ευρωπαϊκοί πόροι 3 δισ. για την επιδότηση δράσεων για το «πρασίνισμα» της νησιωτικής Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

«Ξεκλειδώνουν» και επίσημα ευρωπαϊκοί πόροι ύψους έως 3 δισ. ευρώ

«Ξεκλειδώνουν» και επίσημα ευρωπαϊκοί πόροι ύψους έως 3 δισ. ευρώ για την επιδότηση δράσεων για το «πρασίνισμα» της νησιωτικής Ελλάδας, με την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία, την Κομισιόν και την ΕΤΕπ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 27 Μαΐου, σε νησί των Κυκλάδων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίηση μίας ευρείας σειράς δράσεων που στοχεύουν στη μείωση τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όσο και του ενεργειακού κόστους των τοπικών κοινωνιών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το «παρών» στην τελετή θα δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανώτερο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί και η Κομισιόν, μέσω του Μάρος Σέφκοβιτς αντιπρόεδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Από την πλευρά της ΕΤΕπ θα παραστεί ο Ιωάννης Τσακίρης, νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης.

Στην τελετή θα παραστεί μεταξύ άλλων και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες για την κατάρτιση της σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει τους όρους βάσει των οποίων θα δομηθεί η λειτουργία του Ταμείου. Για τον σκοπό αυτό, δημιούργησε μία Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) με επικεφαλής τον καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας, Κώστα Ανδριοσόπουλο.

25 εκατ. δικαιώματα CO2

Υπενθυμίζεται ότι o δρόμος για τη δημιουργία του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου άνοιξε το 2021, με την υποβολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αιτήματος στην Κομισιόν, για την ενεργοποίηση της ειδικής ρύθμισης για τη χώρα μας, σχετικά με την εκχώρηση εσόδων από τον εκπλειστηριασμό έως 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2, για επενδύσεις απανθρακοποίησης των ελληνικών νησιών. Το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες.

Οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν τη διετία 2024-2025. Το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου θα εξαρτηθεί από την τιμή των δικαιωμάτων CO2 την τρέχουσα 2ετία, με τις προβλέψεις του ΥΠΕΝ να το τοποθετούν μεταξύ 1,5 και 3 δισ. ευρώ.

Δύο Ομάδες προτεραιότητας

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το υπουργείο έχει καταρτίσει δύο Ομάδες προτεραιότητας των επιλέξιμων δράσεων. Στην πρώτη, περιλαμβάνονται δράσεις συνολικής χρηματοδότησης περί τα 1,59 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για πρότζεκτ που καλύπτονται από τη συντηρητικότερη εκτίμηση για τους πόρους του Ταμείου και για τα οποία επομένως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επιδότηση και, κατά συνέπεια, πως θα υλοποιηθούν.

– 534 εκατ. ευρώ (επιδότηση 39%) για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα, όπως και άλλα 22 εκατ. (επιδότηση 40%) για τις υποβρύχιες διασυνδέσεις μέσης τάσης μεταξύ νησιών στα Δωδεκάνησα.

– Επίσης, 74 εκατ. (επιδότηση 40%) θα διατεθούν για υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιών στις Κυκλάδες.

– Μέσω του Ταμείου θα «τρέξουν» παράλληλα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση κατά 50% όλων των κατηγοριών καταναλωτών, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments