Nέα της αγοράς

ING: Θετικές οι προοπτικές της Ελλάδας αλλά η δεύτερη θητεία Μητσοτάκη είναι γεμάτη προκλήσεις

ING: Θετικές οι προοπτικές της Ελλάδας αλλά η δεύτερη θητεία Μητσοτάκη είναι γεμάτη προκλήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η μετάβαση της οικονομίας στη νέα κανονικότητα και η διατήρηση ενός καλού ρυθμού ανάπτυξης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, όπως σημειώνει η ING

Η μετάβαση της οικονομίας στη νέα κανονικότητα και η διατήρηση ενός καλού ρυθμού ανάπτυξης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, όπως σημειώνει η ING, ωστόσο αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει στο μέτωπο της ανάπτυξης έναντι της ευρωζώνης στα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία έχει επωφεληθεί από τη περίοδο των παρατεταμένων επιπτώσεων του reopening μετά την πανδημία και της σχετικής ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες. Η ανάκαμψη του τουρισμού φαίνεται να είναι ακόμα σε ισχύ. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ο αριθμός των αφίξεων έχει ήδη φτάσει πάνω από τα επίπεδα του 2019, παρατηρεί η ολλανδική τράπεζα.

Η οικονομική ανάκαμψη το 2022 επέφερε βελτιώσεις στην αγορά εργασίας που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κάτω από το 11% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009. Τα κέρδη της απασχόλησης – με τη βοήθεια της μείωσης του πληθωρισμού – συνέχισαν να στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα, στηρίζοντας τελικά την κατανάλωση.

“Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει πολλές προκλήσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότατα αντανακλούσε μια έκκληση για συνέχεια από το εκλογικό σώμα, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Η εξασφάλιση της συνέχειας στην ανάπτυξη, σε ένα πλαίσιο ομαλοποίησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα είναι εύκολη υπόθεση”, τονίζει η ING.

Όπως εξηγεί, μια σταθερή επιστροφή στα θετικά επιτόκια μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα στο μέτωπο των ιδιωτικών επενδύσεων, όπου η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καλύψει το επενδυτικό κενό από την εποχή της κρίσης του δημόσιου χρέους. Σε αυτό το μέτωπο, η διατήρηση ισχυρής εστίασης στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστική.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπως και αλλού, η αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων το 2024 θα επαναφέρει τους περιορισμούς που είχαν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης. “Τα καλά νέα είναι ότι ο Μητσοτάκης κάνει τη δεύτερη θητεία του στην κορύφωση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, κάτι που είναι μια καλή αρχή”, επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα.

Η προτεραιότητα της επενδυτικής βαθμίδας

Όπως τονίζει η ING, μια προφανής προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να επαναφέρει την Ελλάδα στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Με μια πιθανή νέα κανονικότητα που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα επιτόκια και δημοσιονομική πειθαρχία, οι οίκοι αξιολόγησης ενδέχεται να περιμένουν πιο καθησυχαστικά στοιχεία σχετικά με τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους πριν “πιέσουν τη σκανδάλη”, εκτιμά η ολλανδική τράπεζα. Οι εξελίξεις στους κρατικούς λογαριασμούς μέχρι τον Μάιο δείχνουν ότι η χώρα θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό, όπως τονίζει, είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά η επανέναρξη της μεταρρυθμιστικής πορείας, που προσωρινά παραμερίστηκε κατά τα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, θα είναι πιθανότατα εξίσου σημαντική στα μάτια των οίκων σύμφωνα με το capital.gr

“Στη συζήτηση στη Βουλή, που κορυφώθηκε με θετική ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, ο Κυριακός Μητσοτάκης μίλησε για το σχέδιο για την επόμενη τετραετία ως μία πολυδιάστατη μεταρρύθμιση. Ο χρόνος θα δείξει”, τονίζει η ING. “Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταγράφει υψηλότερη από την ανάπτυξη στην ευρωζώνη για τουλάχιστον δύο χρόνια. Για το 2023, προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% σε ετήσια βάση, με ανοδικά περιθώρια εάν η πορεία αποπληθωρισμού αποδειχθεί ταχύτερη από ό,τι προβλέπουμε επί του παρόντος”, όπως προσθέτει.

Για το 2024 αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 1,6% και για το 2025 την τοποθετεί στο 1,7%. Ο δείκτης χρέους εκτιμάται πως φέτος θα υποχωρήσει στο 165,4%, το 2024 στο 160,6% και το 2025 στο 156,5%. Οι επενδύσεις, από αύξηση 11,6% το 2022, θα κινηθούν στο +7,1% φέτος, στο +4,8% το 2024 και στο +4,1% το 2025.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments