Nέα της αγοράς

Γερμανία: Στα σκουπίδια 200 εκατ. δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό

Γερμανία: Στα σκουπίδια 200 εκατ. δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό

Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki.gr

Η συνολική σπατάλη ενδέχεται να ανέλθει σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γερμανία έχει πετάξει 83 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού με κόστος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει 120 εκατομμύρια δόσεις σε απόθεμα, ενώ πρόκειται να λάβει περισσότερα εμβόλια σε μια εποχή που ο εμβολιασμός έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, η Γερμανία απέσυρε 54 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19 μέχρι το τέλος του 2022 και άλλες 29 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος. Το υπουργείο δεν έδωσε στοιχεία για τα απόβλητα για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τόνισε επίσης ότι τα ομόσπονδα κρατίδια και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν υποχρεούνται να αναφέρουν τα απόβλητα εμβολίων.

Εν τω μεταξύ, άλλες 120 εκατομμύρια δόσεις παραμένουν σε απόθεμα, καθώς ο αριθμός όσων εμβολιάζονται έχει πέσει κατακόρυφα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του οργανισμού ελέγχου ασθενειών της ΕΕ δείχνουν ότι συνολικά μόλις 268 δόσεις χορηγήθηκαν στη Γερμανία την εβδομάδα της 5ης Ιουνίου. Και 1.462 άνθρωποι εμβολιάστηκαν τις τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Αν και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιθανό να αυξηθούν το φθινόπωρο, καθώς τα συστήματα υγείας προετοιμάζονται για τις εποχικές λοιμώξεις, αυτό είναι απίθανο να επηρεάσει τα 120 εκατομμύρια εμβόλια που παραμένουν αχρησιμοποίητα. Η Γερμανία έχει πληθυσμό 83 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει χορηγήσει συνολικά 192 εκατομμύρια εμβόλια κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πανδημίας.

Το κόστος αυτής της σπατάλης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν και το υπουργείο δεν έδωσε ανάλυση του είδους των εμβολίων που σπαταλήθηκαν, ανέφερε ότι από τα 29 εκατομμύρια εμβόλια που είχαν λήξει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, 5 εκατομμύρια ήταν Moderna, 18 εκατομμύρια ήταν BioNTech/Pfizer και άλλα 6 εκατομμύρια Novavax.

Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα λάβουν κι άλλες δόσεις λόγω του συμβολαίου της Κομισιόν με τη Pfizer. Ο ακριβής αριθμός των παραδόσεων που πρόκειται να λάβει το μπλοκ δεν είναι δημόσιος, αλλά, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο POLITICO, υπολογίζεται ότι ο αριθμός είναι 260 εκατομμύρια δόσεις που κατανέμονται κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών – ή 65 εκατομμύρια δόσεις ετησίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments