Διεθνή

Στον αέρα η συμφωνία για τα σιτηρά

Στον αέρα η συμφωνία για τα σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Η Ρωσία απειλεί να μην υπογράψει παράταση της συμφωνίας σιτηρών παρά την αρχική συνεννόηση, η οποία βοηθά στον περιορισμό της επισιτιστικής κρίσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία απειλεί να μην υπογράψει παράταση της συμφωνίας σιτηρών παρά την αρχική συνεννόηση, η οποία βοηθά στον περιορισμό της επισιτιστικής κρίσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερα, η λεγόμενη πρωτοβουλία της «Μαύρης Θάλασσας» επέτρεψε τον περασμένο χρόνο στα ουκρανικά πλοία να μεταφέρουν τρόφιμα, κυρίως δημητριακά, χωρίς να αναχαιτίζονται από τα πλοία του ρωσικού στόλου που βρίσκονται στην περιοχή.

Χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τα ουκρανικά φορτηγά πλοία μπόρεσαν να εξάγουν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνους δημητριακών.

Αλλά από τον Μάιο, η Ρωσία είναι όλο και λιγότερο συνεργάσιμη. Από τις 26 Ιουνίου, αρνείται, σύμφωνα με το Κίεβο, ακόμη και την εγγραφή νέων ουκρανικών σκαφών στην περιοχή αυτή.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε να μην ανανεώσει τη συμφωνία για πρόσθετους λόγους.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται εδώ και αρκετούς μήνες για εμπόδια σε μια άλλη διμερή συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις εξαγωγές λιπασμάτων της. Η Ρωσία, η οποία επιθυμεί την επανένταξή της στο παγκόσμιο τραπεζικό δίκτυο Swift, κατηγορεί επίσης την Ουκρανία ότι ανατίναξε έναν μεγάλο αγωγό στις αρχές Ιουνίου που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή αμμωνίας και λιπασμάτων.

Τέλος, η Ρωσική Ομοσπονδία κατηγορεί τη Δύση ότι μονοπωλεί τους ουκρανικούς πόρους που προορίζονται για την Αφρική και την Ασία.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Εάν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία, οι συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές με κυριότερο τον κίνδυνο ελλείψεων, καθώς και σημαντική αύξηση της τιμής των τροφίμων.

Στην Αφρική, ειδικά στα ανατολικά της ηπείρου, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ δύσκολη. Η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και η Κένυα είναι οι τρεις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από αυτή τη συμφωνία.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα Ηνωμένα Έθνη, η ανησυχία είναι μεγάλη. Τα δύο θεσμικά όργανα άσκησαν έτσι πίεση στη Ρωσία. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Βλαντιμίρ Πούτιν και όλος ο κόσμος παρακολουθεί», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Τουρκία, μια άλλη δύναμη στην περιοχή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζει ότι η επέκταση της συμφωνίας είναι ακόμη δυνατή.

Χθες, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί τον επόμενο Αύγουστο, γνώριζε τη σημασία αυτού του μέτρου και ότι είχαν συμφωνήσει σε αυτό το σημείο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, την ημερομηνία της οποίας δεν ήθελε να αποκαλύψει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments