Policy Briefs

«Η Β. Μακεδονία πρέπει να επωφεληθεί από τη δυναμική της διεύρυνσης»

«Η Β. Μακεδονία πρέπει να επωφεληθεί από τη δυναμική της διεύρυνσης»

Πηγή Φωτογραφίας: reporter.gr

Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ έχει επιτέλους δυναμώσει και η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυναμική για να προχωρήσει, σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών Jan Lipavský (Πειρατικό Κόμμα, Πράσινοι/EFA), ο οποίος απεύθυνε προχθές δημόσια ομιλία στα Σκόπια.

Ο Jan Lipavský ταξίδεψε στα Σκόπια μαζί με τους Αυστριακούς και Σλοβάκους ομολόγους του στο πλαίσιο της «μορφής Slavkov». Η τριάδα των υπουργών έφτασε στη χώρα με εντολή του Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και για την Πολιτική Ασφάλειας.

«Υπήρξε έκκληση για την τρέχουσα γεωπολιτική στιγμή να ευνοήσει την επέκταση της Ευρώπης. Θα ήταν λάθος αν η Βόρεια Μακεδονία έχανε αυτή τη στιγμή », είπε ο Τσέχος υπουργός.

Κατόπιν αιτήματος της Βουλγαρίας, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμά της ώστε να αναφέρει την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία δείχνουν σθεναρή αντίσταση σε αυτό: η πλειοψηφία που απαιτείται για την τροποποίηση του Συντάγματος δεν επαρκεί ακόμη, προς το παρόν.

«Στείλαμε ένα σαφές μήνυμα για το ενδιαφέρον της ΕΕ να συνεχίσει τη διαδικασία ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας και να εργαστεί για όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις —και τώρα μιλάμε κυρίως για αλλαγή του Συντάγματος— προκειμένου να προχωρήσει ο φάκελος και να οργανωθεί μια άλλη διακυβερνητική διάσκεψη . », είπε ο Lipavský στην EURACTIV, στο δρόμο της επιστροφής στην Πράγα.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος για Μακεδονική Εθνική Ενότητα (VMRO-DPMNE) που είναι μέρος της αντιπολίτευσης, ιδίως με τον πρόεδρό του, Hristijan Mickoski, ο οποίος αρνείται τις συνταγματικές τροποποιήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Lipavský, η αντιπολίτευση είπε στους υπουργούς τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία τους για το θέμα.

Το ταξίδι των τριών υπουργών θα οδηγήσει σε κοινή επιστολή που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg.

«Συναντηθήκαμε με όλο το πολιτικό φάσμα. Όλοι οι συνομιλητές μας μάς έδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι φιλοευρωπαίοι και έχουν επίγνωση της ευθύνης τους », δήλωσε ο Σάλενμπεργκ στα Σκόπια.

«Θα αναφερθούμε [στις Βρυξέλλες]. Δεν ήρθαμε εδώ για να επέμβουμε, γιατί η λύση πρέπει να έρθει από τα Σκόπια, από τον μακεδονικό λαό », πρόσθεσε ο Αυστριακός υπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Miroslav Wlachovský τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν πρέπει να χάσει τη δυναμική και πρέπει να οικοδομήσει συναίνεση σε όλο το πολιτικό φάσμα γύρω από αυτόν τον «στρατηγικό στόχο» της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments