Policy Briefs

Η Σουηδία αυστηροποιεί τους όρους της οικογενειακής μετανάστευσης

Η Σουηδία αυστηροποιεί τους όρους της οικογενειακής μετανάστευσης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η σουηδική κυβέρνηση και το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα «Δημοκρατικοί της Σουηδίας» ανακοίνωσαν ότι θα προωθήσουν μια πρόταση για αυστηρότερους όρους οικογενειακής μετανάστευσης για να μειωθεί ο αριθμός των διελεύσεων στη Σουηδία.

Η σουηδική κυβέρνηση και το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα «Δημοκρατικοί της Σουηδίας» ανακοίνωσαν ότι θα προωθήσουν μια πρόταση για αυστηρότερους όρους οικογενειακής μετανάστευσης για να μειωθεί ο αριθμός των διελεύσεων στη Σουηδία.

Ο δεξιός, συντηρητικός συνασπισμός της Σουηδίας και οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας (SD) ανακοίνωσαν τη στήριξή τους σε νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των αφίξεων στη Σουηδία.

«Η κυβέρνηση και οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυστηρότερη νομοθεσία για τη μετανάστευση», δήλωσε ο Μπέκστρομ Γιόχανσον, γραμματέας του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατικών, σε συνέντευξη Τύπου. «Οι προτάσεις στοχεύουν στη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη Σουηδία », πρόσθεσε.

Για να περιοριστεί περαιτέρω η είσοδος, το νομοσχέδιο επιδιώκει να καταστήσει πιο δύσκολη την απόκτηση αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, κάτι που η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος της «αλλαγής παραδείγματος» που θέλει να εφαρμόσει στη μεταναστευτική πολιτική.

Για το σκοπό αυτό, το νομοσχέδιο προτείνει την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας από τα 18 στα 21 έτη για την άρνηση χορήγησης άδειας διαμονής σε σύζυγο ή σύντροφο.

«Αυτό αντιστοιχεί στο υψηλότερο όριο ηλικίας που επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία », εξήγησε η υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας, Maria Malmer Stenergard. Η πρόταση θα πρέπει να αποτρέψει περισσότερους αναγκαστικούς γάμους, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, θα καταργηθεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής σε παιδιά και ορισμένους ενήλικες βάσει των λεγόμενων « ιδιαίτερων» δυσχερών περιστάσεων. Αντίθετα, η αυστηρότερη απαίτηση των «εξαιρετικών» λόγων θα ισχύει και για τα παιδιά.

Κατά τον διορισμό της ως υπουργού, η Μ. Μ. Stenergard είχε ήδη αναφέρει τη μείωση του αριθμού των μελών της οικογένειας μεταναστών και των ατόμων που επιτρέπεται να παραμείνουν για ανθρωπιστικούς λόγους ως ένα «γρήγορο» βήμα για την επίτευξη της αλλαγής παραδείγματος.

Κριτική της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση επέκρινε τις προτάσεις ως άλλο ένα σημάδι ακροδεξιάς επιρροής στη σουηδική μεταναστευτική πολιτική.

«Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα εδώ ποια είναι τα αποτελέσματα της συνεργασίας με την ακροδεξιά », δήλωσε στο EURACTIV ο ευρωβουλευτής του Κεντρώου Κόμματος «Ανανέωση» Abir Al-Sahlani, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η μετανάστευση γίνεται για άλλη μια φορά καυτό θέμα.

«Η ολλανδική κυβέρνηση έπεσε την περασμένη εβδομάδα λόγω εσωτερικών διχασμών σχετικά με αυτό το ζήτημα και τον περασμένο Δεκέμβριο η Αυστρία αρνήθηκε να αφήσει τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να ενταχθούν στο Σένγκεν — υποτίθεται λόγω της έλλειψης διαχείρισης επαρκούς μετανάστευσης», είπε, προσθέτοντας ότι η SD απείλησε να αποσύρει τη στήριξη της κυβέρνησης λόγω των συμφωνιών του συμφώνου μετανάστευσης νωρίτερα φέτος.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία για τη μετανάστευση για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, όχι αυτό που προτείνει η σουηδική κυβέρνηση », κατέληξε.

Άλλοι επέκριναν τη σουηδική κυβέρνηση για τον κίνδυνο παραβίασης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας, οι προτάσεις είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, καθώς οι νέοι κανόνες μπορούν να βοηθήσουν την ένταξη.

“Είναι σημαντικό να απαιτήσουμε από τα άτομα που επιθυμούν να επανενωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα να μπορούν να συντηρηθούν, καθώς αυτό συμβάλλει επίσης στην καλύτερη ενσωμάτωση και στην ταχύτερη απασχόληση”, είπε επίσης η Μ. Μ. Stenergard .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments