Ελλάδα

Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας για τον καύσωνα: Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να δώσουμε προσοχή

Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας για τον καύσωνα: Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να δώσουμε προσοχή

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot youtube Υπουργείου Υγείας

Αναλυτικά οι οδηγίες και η εγκύκλιος του υπουργείου

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας για τον καύσωνα. Στην ενημέρωση συμμετείχαν οι Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), και η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ).

«Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί», είπε ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι «κάποιοι κινδυνεύουν περισσότερο».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, κινδυνεύουν περισσότερο: μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα με καρδιά ή πνευμονοπάθειες, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, παχύσαρκοι, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο, αυτοί που κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, άτομα που έχουν άλλο νόσημα όπως γαστρεντερίτιδα ή κάνουν πυρετό.

Για τους ηλικιωμένους ζήτησε να μη βγαίνουν έξω, αν χρειάζεται να το κάνουν τις απογευματινές ώρες. «Να δείξουμε αλληλεγγύη. Τους συνιστούμε να μην κυκλοφορούν ώρες με υψηλές θερμοκρασίες, να μην τους αφήνουμε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο, πάντα να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών και να είναι πάντα σε κλειστό και δροσερό χώρο».

Τι πρέπει να προσέξουμε

Πρέπει:

  • να πίνουμε υγρά
  • να έχουμε κλειστά παράθυρα
  • να κάνουμε χλιαρά ντους
  • να έχουμε ελαφρύ ντύσιμο
  • να έχουμε διατροφή με συχνά μικρά γεύματα, όχι λιπαρά

Δεν πρέπει:

  • να υπάρχει έκθεση στον ήλιο
  • να κάνουμε χρήση καφέ ή αλκοόλ
  • να ασκούμαστε
  • να χρησιμοποιούμε φούρνο
  • να καπνίζουμε στο σπίτι

Οδηγίες για θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση

Ο καθηγηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «αν κάποιος εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη και δεν αισθάνεται καλά, τότε κινδυνεύει να έχει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία» 

Υπογράμμισε αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμετούς και έχει κράμπες είναι αυτός που έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα».

«Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και πολύ θερμό δέρμα, τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια, με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση. Τον δροσίζουμε με πάγο και βρεγμένες πετσέτες και του βγάζουμε τα ρούχα για να αποβάλει τη θερμότητα, ενώ τον μεταφέρουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε νοσοκομείο», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οδηγίες για τους ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή 

Σε σχέση με τα άτομα λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για προβλήματα καρδιολογικά, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας του.

Σε περιπτώσεις, δε, που μιλάμε για άτομα σε περιοχές με φωτιά καλό είναι να κλείνουμε παράθυρα και να φοράμε μάσκα όπως αυτή για τον covid.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments