Γεωπολιτικά

Ράφα: Θα αψηφήσει ο Νετανιάχου τον Μπάιντεν;

Ράφα: Θα αψηφήσει ο Νετανιάχου τον Μπάιντεν;

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ υποδηλώνει ότι η μόχλευση της Ουάσιγκτον μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη όσο πιστεύουν ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί.

«Θα παλέψουμε με τα νύχια μας, αν χρειαστεί», είπε ένας προκλητικός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο μετά από μια τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα εμπόδιζαν τις αποστολές όπλων εάν το Ισραήλ εξαπολύσει μια χερσαία επίθεση με μεγάλη καθυστέρηση στη Ράφα – το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα. Και δύο μέρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη εμποδίσει τη μεταφορά βομβών 2.000 και 500 λιβρών λόγω ανησυχιών ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου σήμερα βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. στέγαση. Θα μπορούσαν να παρακρατηθούν περισσότερα όπλα, είπε.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν ότι θα σταματήσουν τις προμήθειες όπλων από το Ισραήλ, είτε σε μια προσπάθεια να υποτιμήσουν ή να τιμωρήσουν, είτε – όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου – για να αποφύγουν να προσβάλλουν αραβικά έθνη και να τα στείλουν στην αγκαλιά του η Σοβιετική Ένωση. Το ερώτημα είναι: Αυτή τη φορά, θα λειτουργήσει;

Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Χάρι Σ. Τρούμαν και Ντουάιτ Αϊζενχάουερ αρνήθηκαν και οι δύο να προμηθεύσουν το Ισραήλ με όπλα, φοβούμενοι ότι εάν το έκαναν, η Αίγυπτος θα περνούσε στο σοβιετικό μπλοκ. Η Γαλλία ήταν ο κύριος προμηθευτής προηγμένων όπλων του Ισραήλ για τις δύο πρώτες δεκαετίες της ύπαρξης της χώρας – με τη χώρα να σκάβει τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις για να τα αγοράσει. Το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στο νεοσύστατο εβραϊκό κράτος άρθηκε μόνο από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, σε μια κίνηση που εν μέρει αποσκοπούσε να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους Εβραίων-Αμερικανών.

Λιγότερο από έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 1981, ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν καθυστέρησε την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 ως τιμωρία για την αιφνιδιαστική αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Osirak — μια επίθεση που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας. .

Και σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Ehud Olmert, οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν συχνά επικοινωνήσει τη δυσαρέσκειά τους με τους ηγέτες της χώρας όλα αυτά τα χρόνια επιβραδύνοντας τις προμήθειες όπλων – αν και χωρίς να διαφημίζουν δημόσια το γεγονός. «Μπορούν να κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη όταν πρόκειται για μεταφορές όπλων», είπε πρόσφατα στο POLITICO.

Ο Όλμερτ περίμενε ότι ο Μπάιντεν θα έκανε κάτι παρόμοιο, επιβραδύνοντας τις προμήθειες χωρίς να κάνει επίσημη ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να πιέσει τον Νετανιάχου. «Μπορεί να συμβεί ο εξοπλισμός να μην φτάσει ή να καθυστερήσει», προέβλεψε τον περασμένο μήνα. «Θα αρχίσουμε να νιώθουμε ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται [τόσο] ομαλά και γρήγορα όσο θα έπρεπε. Νομίζω ότι αυτό θα είναι το σήμα που θα μας δοθεί», πρόσθεσε.

Και αυτό περίμεναν και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Υπέθεσαν ότι ο Μπάιντεν θα έκανε τελικά έναν εκλογικό υπολογισμό και θα επηρεαζόταν από προοδευτικούς Δημοκρατικούς, Άραβες ηγέτες και Ευρωπαίους για να ξεκινήσουν να ρυθμίζουν τις μεταφορές όπλων. Αλλά, όπως και ο Όλμερτ, πίστευαν επίσης ότι ο Μπάιντεν θα απέφευγε να κάνει επίσημη δήλωση – ότι η πίεση θα ήταν πολύ πιο συγκαλυμμένη, τηρώντας τη μακροχρόνια αρχή να μην υπάρχουν εκπλήξεις και να μην αφήνει πολύ φως της ημέρας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ωστόσο, υπολόγισαν λάθος το βάθος της προσωπικής απογοήτευσης του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, καθώς και τις αυξανόμενες εκλογικές ανησυχίες του εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να του χάσει κρίσιμους νέους ψηφοφόρους στις επερχόμενες εκλογές. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα, είπε στο POLITICO ότι ο πρόεδρος γίνεται «αποπλιστικός με οργή απέναντι στον Νετανιάχου». «Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο Μπίμπι δεν εκτιμά ότι σκύβει προς τα πίσω για να βοηθήσει το Ισραήλ. Τον βλέπει ως αχάριστο και σκόπιμα να του κάνει τη ζωή δύσκολη, εν μέρει για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι οι υπολογισμοί του Μπάιντεν δεν είναι καθαρά τυλιγμένοι στην πολιτική των ΗΠΑ. Είπε ότι ο Μπάιντεν είναι απογοητευμένος με τον Νετανιάχου που δεν έδωσε προτεραιότητα σε μια συμφωνία με τη Χαμάς για να απομακρυνθούν οι όμηροι από τη Γάζα και ο πρόεδρος πιστεύει ότι αγνοώντας τις επιθυμίες των Αράβων ηγετών, οι οποίοι επιθυμούν απεγνωσμένα να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, ο Ισραηλινός ηγέτης σπαταλά ένα διπλωματική ευκαιρία να οικοδομηθεί ένας αποτελεσματικός διεθνής συνασπισμός κατά των μουλάδων στην Τεχεράνη.

Ωστόσο, η απόφαση του Μπάιντεν να δημοσιοποιήσει την ενδεχόμενη απόκρυψη επιθετικών όπλων έχει προκαλέσει τώρα την οργή της δεξιάς πτέρυγας του Ισραήλ, βάζοντας τον Νετανιάχου σε δύσκολη θέση. Ο Μπάιντεν μπορεί να παλεύει με τις δικές του εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις, αλλά ο Νετανιάχου έχει και το δικό του μερίδιο προβλημάτων. Και αν ο Ισραηλινός ηγέτης υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον – είτε για κατάπαυση του πυρός, είτε για τη Ράφα είτε για μια λύση δύο κρατών, και αποτύχει να πιέσει στη Γάζα για να ανατρέψει τη Χαμάς – υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσει ο αχαλίνωτος κυβερνητικός συνασπισμός του.

Οι νομοθέτες του δικού του κόμματος Likud, καθώς και οι ακροδεξιοί και θρησκευτικοί εθνικιστές στον συνασπισμό του, όλοι πιέζουν ώστε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις να διατηρηθούν σε πλήρη έκρηξη μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος του Ισραήλ, ο οποίος μίλησε στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος  θέλοντας να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα, τα δύο ζητήματα στα οποία ο Νετανιάχου δεν μπορεί να συμφωνήσει να συμβιβαστεί είναι η χερσαία επιχείρηση με στόχο τη Ράφα και οι διαπραγματεύσεις δύο κρατών.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα σταματήσει τις μεταφορές όπλων», είπε. «Αλλά αν έρθει σε αυτό, θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε τη νίκη. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι επίσης προς τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνει τώρα».

«Θυμηθείτε, σχεδόν κάθε Ισραηλινός πρωθυπουργός από τον Ντέιβιντ Μπεν-Γκουριόν και μετά χρειάστηκε να αψηφήσει τους Αμερικανούς προέδρους», πρόσθεσε.

Είναι αλήθεια. Ενώ οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί, που εδώ και καιρό ζητούν να τεθούν όροι για τις μεταφορές όπλων, υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν υποτιμά την επιρροή της Ουάσιγκτον, η ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ υποδηλώνει ότι η μόχλευση του μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουν ορισμένοι προοδευτικοί. Μερικές φορές η γυμνή πίεση λειτουργεί, μερικές φορές όχι – και ιδιαίτερα λιγότερο όταν οι Ισραηλινοί ηγέτες πιστεύουν ότι οι ενέργειές τους είναι θεμελιώδεις για την εθνική τους ασφάλεια.

Πράγματι, ο Νετανιάχου είναι απλώς ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά Ισραηλινών ηγετών που περιφρονούσαν ευθαρσώς τους προέδρους των ΗΠΑ. Ο Μπεν-Γκουριόν, ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας, συμμετείχε σε μια μάχη βουλήσεων με τον Κένεντι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Ο Ρήγκαν ήταν έξαλλος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν για τις βομβιστικές επιδρομές του Ισραήλ στη δυτική Βηρυτό το 1982, εννέα εβδομάδες μετά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο (αν και η αναστολή της παράδοσης από τον Ρέιγκαν έφερε τον γύρο του Μπεγκίν). Και ο George H.W. Ο Μπους ήταν ένας από τους πολλούς προέδρους των ΗΠΑ που προσπάθησαν να σταματήσουν τις ισραηλινές καταπατήσεις οικισμών στη Δυτική Όχθη χωρίς αποτέλεσμα.

Το 2007, ο ίδιος ο Olmert προχώρησε και στόχευσε έναν ύποπτο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Al Kibar στη Συρία, αφού ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush είπε ότι η Αμερική δεν θα βομβαρδίσει την τοποθεσία και του ζήτησε να μην το κάνει επίσης. «Όταν ο Μπους μου είπε: «Είμαι ενάντια στο να ενεργήσετε στη Συρία, δεν θα ενεργήσω στη Συρία και σας προτρέπω να μην το κάνετε», είπα, «κ. Πρόεδρε, με όλο τον σεβασμό προς εσάς, θα αποφασίσω τι είναι καλό για την ασφάλεια του Ισραήλ», υπενθύμισε ο Olmert.

Και υποψιάζεται ότι ο Bibi τώρα πιστεύει ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση win-win. «Πιστεύει ότι όλο αυτό τον βοηθά. Από τη μία πλευρά, μπορεί να ευχαριστήσει τη βάση του καυχώνοντας ότι είναι ο μόνος που μπορεί να πει στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών: «Χάσου». Θα κάνω ό,τι θέλω να κάνω, και δεν θα με αναγκάσετε να κάνω διαφορετικά». των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε.

Για τον νομοθέτη του Λικούντ και πρώην απεσταλμένο του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον, ωστόσο, αυτή η κριτική είναι άδικη. «Πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά», είπε στο POLITICO. «Πρέπει να τελειώσουμε τον εχθρό γιατί το τέλος της ιστορίας είναι ότι μπορεί να υπάρξει μόνο ένας νικητής σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Χαμάς να κηρύξει τη νίκη. Αν συμβεί αυτό, γίνεται υπαρξιακή απειλή. . . γιατί όλοι οι εχθροί γύρω μας θα ενδυναμωθούν. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments