Global News

CNN: Η Ρωσία πιέζει τις αφρικανικές χώρες για τον πόλεμο και τα σιτηρά

CNN: Η Ρωσία πιέζει τις αφρικανικές χώρες για τον πόλεμο και τα  σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στους Αφρικανούς ηγέτες ότι η Μόσχα σέβεται την ειρηνευτική τους πρόταση για την Ουκρανία και τη μελετά προσεκτικά.

Ο Πούτιν δήλωσε σε σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής ότι η Ρωσία αυξάνει τις προμήθειες τροφίμων στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δωρεάν αποστολών σιτηρών που ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα, και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας με την ήπειρο. Οι Αφρικανοί ηγέτες παρουσίασαν την ειρηνευτική τους πρωτοβουλία τον περασμένο μήνα τόσο στον Πούτιν όσο και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει έδαφος με καμία από τις δύο πλευρές.

Ο Πούτιν την υποδέχθηκε αρχικά απαγγέλλοντας έναν κατάλογο ρωσικών παραπόνων κατά της Ουκρανίας και της Δύσης, ενώ ο Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα μιας κατάπαυσης του πυρός που θα άφηνε τη Ρωσία να ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις χρόνο να ανασυνταχθούν. Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν κάποια όπλα στην Αφρική για να ενισχύσει την ασφάλεια στην ήπειρο και να συνεργαστεί στενότερα με τις αφρικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Είπε ότι αυξάνει τις γεωργικές εξαγωγές και ότι θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής τροφίμων. Η Μόσχα είχε διαγράψει χρέος ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε, χωρίς να πει σε ποια χρονική περίοδο ή να κατονομάσει τις χώρες που εμπλέκονται. Οι Αφρικανοί ηγέτες πίεσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή να προχωρήσει το ειρηνευτικό τους σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και να ανανεώσει τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που η Μόσχα έσκισε την περασμένη εβδομάδα.

Αν και δεν άσκησαν άμεση κριτική στη Ρωσία, οι παρεμβάσεις τους κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής με τον Πούτιν λειτούργησαν ως αιχμηρές υπενθυμίσεις προς αυτόν για το βάθος της αφρικανικής ανησυχίας για τις συνέπειες του πολέμου, ιδίως για τις τιμές των τροφίμων. Η αφρικανική (ειρηνευτική) πρωτοβουλία χρήζει της μεγαλύτερης προσοχής, δεν πρέπει να υποτιμάται  δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κονγκό Denis Sassou Nguesso στον Πούτιν και τους άλλους Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη.

Ζητάμε για άλλη μια φορά επειγόντως την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, είπε μέσω μεταφραστή. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε τη Ρωσία να αναβιώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία, έως ότου η Μόσχα αρνήθηκε να την ανανεώσει την περασμένη εβδομάδα, επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα θαλάσσια λιμάνια της παρά τον πόλεμο. Ο Σίσι, η χώρα του οποίου είναι βασικός αγοραστής σιτηρών μέσω της οδού της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε στη σύνοδο κορυφής ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία" για την αναβίωση της συμφωνίας.

Ο Πούτιν απάντησε υποστηρίζοντας, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ότι η αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων ήταν συνέπεια των λαθών της δυτικής πολιτικής που προϋπήρχαν πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Λέει ότι η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα επειδή δεν έπαιρνε σιτηρά στις φτωχότερες χώρες και η Δύση δεν τηρούσε τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Faustin Archange Touadera δήλωσε την Παρασκευή ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία τη βοήθησαν να σώσει τη δημοκρατία της και να αποφύγει έναν εμφύλιο πόλεμο.

Ρώσοι μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων πολλοί από την πολιτοφυλακή Βάγκνερ, επενέβησαν το 2018 στο πλευρό της κυβέρνησης για να καταστείλουν έναν εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται από το 2012. Ο Ρώσος πρεσβευτής στην ΚΑΔ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι υπήρχαν 1.890 «Ρώσοι εκπαιδευτές]. Ένα απόσπασμα της Wagner  έφτασε στη χώρα  αυτόν τον μήνα για να βοηθήσει στην εξασφάλιση ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος στις 30 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments