Οικονομία

“Περίπατος” τα τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες

“Περίπατος” τα τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Επισημαίνουν μάλιστα οι ίδιες πηγές τη θεαματική βελτίωση που παρουσιάζουν οι τέσσερις τράπεζες σε σύγκριση με τα προηγούμενα τεστ (το 2021), γεγονός που "σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία διετία", όπως σχολιάζει άλλη τραπεζική πηγή.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τα αποτελέσματα των φετινών stress tests στα οποία υποβλήθηκαν 98 ευρωπαϊκές τράπεζες εκ των οποίων 57 συστημικές (εποπτευόμενες από την ΕΚΤ).

Υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου χαρακτηρίζει στο Capital.gr “εξαιρετικές” τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς έχουν σκοράρει μεταξύ των καλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη. Πράγματι, στην πανευρωπαϊκή κατάταξη η Εθνική Τράπεζα ήρθε 5η, η Eurobank 12η, η Τράπεζα Πειραιώς 13η και η Alpha Bank 19η.

Επισημαίνουν μάλιστα οι ίδιες πηγές τη θεαματική βελτίωση που παρουσιάζουν οι τέσσερις τράπεζες σε σύγκριση με τα προηγούμενα τεστ (το 2021), γεγονός που “σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία διετία”, όπως σχολιάζει άλλη τραπεζική πηγή.

“Εύκολη υπόθεση” Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν ότι τα φετινά stress tests -παρότι είχαν εξαγγελθεί ως τα πλέον αυστηρά από αξιωματούχους της Φρανκφούρτης- δεν δοκίμασαν σοβαρά τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών.

Και αυτό διότι το “στρεσάρισμα” των φετινών σεναρίων προήλθε κυρίως την άνοδο των επιτοκίων η οποία έχει επίδραση σε δύο σκέλη των τραπεζικών ισολογισμών.

Το πρώτο αφορά την περίπτωση όπου οι τράπεζες διακρατούν χαρτοφυλάκια ομολόγων με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, γεγονός που σημαίνει ότι η νομισματική σύσφιξη υπονομεύει την κερδοφορία τους. Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, όμως, το cost of risk διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα χάρη στο γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν προβεί σε hedging του επιτοκιακού κινδύνου υιοθετώντας μια πιο safe στρατηγική.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στην οργανική κερδοφορία των τραπεζών, η οποία ενισχύεται όταν το επιτοκιακό περιθώριο διευρύνεται -όπως συμβαίνει στον ελληνικό κλάδο. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο 12μηνο έχει εκτοξεύσει τα οργανικά κέρδη και των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων -μια τάση που συνεχίζεται και στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments