Ελλάδα

Ανάκριση για τις εκρήξεις

Ανάκριση για τις εκρήξεις

Πηγή Φωτογραφίας: CNN//EUROKINISSI

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως δεν υπήρξε θέμα ασφαλείας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης, ενώ επιπλέον ζήτησε τον έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Ο κ. Δένδιας αποσαφήνισε πως, εάν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει λάβει αναλυτική ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και ήδη έχει ζητήσει από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως δεν υπήρξε θέμα ασφαλείας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης, ενώ επιπλέον ζήτησε τον έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία Βόλου εξέδωσε παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που θα διερευνήσει πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές στην Μαγνησία. Επιπλέον, θα διερευνήσει και το γεγονός ότι αυτές οι φωτιές είχαν ασυνήθη έκταση και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, σε πολλά κτίρια, σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και την απώλεια δύο ανθρώπων. Επίσης, μία ημέρα μετά τις εκρήξεις που σκόρπισαν τον πανικό στην περιοχή, με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης απηλλάγη των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Μεγάλες ζημιές στη Νέα Αγχίαλο

Η επόμενη ημέρα της έκρηξης φέρνει στο φως μεγάλες ζημιές στη Νέα Αγχίαλο. Οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να καταγράψουν τις ζημιές που προκάλεσε το ωστικό κύμα σε αρκετά καταστήματα και σπίτια. Η έκρηξη έγινε στην αποθήκη πυρομαχικών, η οποία βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό, ωστόσο το ωστικό κύμα έγινε αισθητό μέχρι το Βόλο. Η εντολή για εκκένωση του οικισμού από το 112 είχε ενεργοποιηθεί λίγο μετά τις 4 το απόγευμα και οι πρώτες εκρήξεις άρχισαν να ακούγονται μετά τις 5:30μμ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η εκκένωση. Οι πολίτες απομακρύνθηκαν με ΙΧ, λεωφορεία και πλωτά μέσα προς τον Βόλο, πολλοί ήταν αυτοί που διανυκτέρευσαν στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου.

Βέβαια, με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και η Πολεμική Αεροπορία. Ο λόγος ότι η μεγάλη πυρκαγιά της Μαγνησίας έφτασε στη μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βορειότερα, πολύ κοντά στη Νέα Αγχίαλο. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν αρκετές εκρήξεις πυρομαχικών που φυλάσσονταν σε κτίρια εντός της αποθήκης, αν και ευτυχώς ο κύριος όγκος των πυρομαχικών, που βρίσκεται -όπως συμβαίνει με τέτοιες αποθήκες- κάτω από το έδαφος σε ειδικά διαμορφωμένους και προστατευμένους χώρους, δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά.

Ωστόσο για αρκετή ώρα ο κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και πολύ περισσότερες εκρήξεις ήταν υπαρκτός και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να ελεγχθεί κάπως η πυρκαγιά, αν και το ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης και άρα νέου μεγάλου κινδύνου εκρήξεων δεν έχει εκλείψει. Την ίδια στιγμή γεννιούνται εύλογα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν όταν τελειώσει η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, ως προς το γιατί φάνηκε να ξεφεύγει η κατάσταση, να φτάνει η φωτιά στην αποθήκη, να αναφλέγονται μεγάλης ισχύος πυρομαχικά (όπως προκύπτει από τις εικόνες που κάνουν σαφές το ωστικό κύμα που προκλήθηκε) και βεβαίως να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μεγάλης καταστροφής. Γιατί υποτίθεται ότι για τέτοιες ευαίσθητες και κρίσιμες εγκαταστάσεις τα πρωτόκολλα για την πυροπροστασία και την αποφυγή τέτοιων κινδύνων είναι από τα πιο αυστηρά.

Ερωτήματα που επιμένουν και μετά την ενημέρωση που παρείχαν πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για το τι ακριβώς συνέβη. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει καθώς γεννά έντονο αν μη τι άλλο προβληματισμό η τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης, όπου ουσιαστικά γίνεται η παραδοχή ότι «η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί», παρότι πρόκειται για εγκαταστάσεις που εκ της φύσεώς τους πρέπει να μη φτάσουν ποτέ στο σημείο της εκκένωσης.

Ειδικότερα όπως ανέφεραν πηγές από το ΓΕΑ «από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα. Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.» Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, προσθέτουν, «ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.»

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, τονίζουν «για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111 ΠΜ.» «Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου» επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι «πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν. Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.»

«Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή» σημειώνουν.

«Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί» καταλήγουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments