Οικονομία

Ρυθμίσεις οφειλών: Τέλος χρόνου για 72 και 120 δόσεις

Ρυθμίσεις οφειλών: Τέλος χρόνου για 72 και 120 δόσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Στην τσιμπίδα όσοι δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους με την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία

Εκπνέει σήμερα Δευτέρα η προθεσμία για επανένταξη στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των 72 ή 120 δόσεων και ένταξης στην έκτακτη ρύθμιση των 36/72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης.

Οι οφειλέτες προς το Δημόσιο έχουν την ευκαιρία για επανένταξη στις δύο αυτές ρυθμίσεις, με το υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίζει ότι δε θα δοθεί παράταση.

Για να επανενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να κάνει αίτηση στο efka.gov.gr, να πραγματοποιήσει πληρωμή δύο δόσεων. Σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι δυνατή η επανένταξη.

Οι ρυθμίσεις οφειλών

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα μεσάνυχτα για την ένταξη των οφειλετών στα εξής προγράμματα ρυθμίσεων:

  • Αναβίωση των 36/72 (χρέη πανδημίας) και 120 δόσεων. Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως σήμερα 31 Ιουλίου 2023 εφόσον δεν έχουν άλλα χρέη και καταβάλουν δυο δόσεις. Στην περίπτωση που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, αναστολή κατασχέσεων κ.α.
  • Εκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36/72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36/72 δόσεων.  Επίσης στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Προσοχή όμως! Από αύριο 1η Αυγούστου οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα ξεκινήσουν την αποστολή ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις, σε όσους δεν ενταχθούν στις τρέχουσες ρυθμίσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments