Πολιτική

Πυρκαγιές: Συλλήψεις υπόπτων και αυστηροποίηση του νόμου

Πυρκαγιές: Συλλήψεις υπόπτων και αυστηροποίηση του νόμου

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου

«Για μένα η πρόληψη είναι πιο σημαντική από την καταστολή», είπε ο υπουργός.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ενίσχυσης των ανέμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά 37 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Έγιναν συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμό και υπήρξε υπουργική παρέμβαση για αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τους εμπρησμούς δασών. Πιο συγκεκριμένα, αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του εμπρησμού προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλια, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Οι ποινές, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, θα είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν για όσους κακοποιούν ζώα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές.

«Για μένα η πρόληψη είναι πιο σημαντική από την καταστολή», είπε ο υπουργός. «Γι’ αυτό δεν μιλάω μόνο για αυτούς οι οποίοι συλλαμβάνονται για εμπρησμό, για αμέλεια. Μιλάω για μια νέα κουλτούρα η οποία πρέπει να διέπει οριζοντίως την ελληνική κοινωνία και έχει να κάνει με τον τρόπο που αγαπάμε την πατρίδα μας». Την ίδια στιγμή, ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση ασκήθηκε σε βάρος του 87χρονου ο οποίος συνελήφθη να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στον Άγιο Στέφανο.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του ηλικιωμένου άνδρα, ο οποίος οδηγήθηκε νωρίτερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση στην πλημμεληματική του μορφή. Αύριο θα δικαστεί από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Έως τότε κρατείται στο ΑΤ Διονύσου. «Ήθελα να καθαρίσω τον χώρο από τα ξερά χόρτα», είπε ο 87χρονος στους αστυνομικούς που τον εξέτασαν μετά τη σύλληψή του, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψη του ηλικιωμένου έγινε περίπου 5 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 5/8. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα λίγο πριν από τις 11 το βράδυ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένας διερχόμενος πολίτης ηλικίας 39 ετών είδε τον 87χρονο να βγαίνει πίσω από κολώνα του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ μόλις είχε εκδηλωθεί μικρής έκτασης πυρκαγιά σε σημείο με ξερά χόρτα, και να μπαίνει στο σπίτι του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο διερχόμενος πολίτης έσβησε τη φωτιά πριν λάβει έκταση και αμέσως ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. Στη συνέχεια, αστυνομικοί του Α.Τ. Διονύσου μετέβησαν στην οικία του 87χρονου και τον προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου αναγνωρίστηκε από τον 39χρονο ως ο δράστης της πράξης του εμπρησμού, με αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος να συλληφθεί. Στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά βρέθηκε και κατασχέθηκε μία νάιλον σακούλα που περιείχε ένα μπιτόνι με πετρέλαιο και κομμάτια υφάσματος.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά το ανθρώπινο χέρι παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις 1.670 πυρκαγιές που είχαμε μέσα στον Ιούλιο», είπε ο κ. Κικίλιας μιλώντας για το θέμα σε τηλεοπτικό σταθμό. «Ζούμε σε μία εποχή κλιματικής κρίσης, με έντονη βροχή, καταιγίδα, χαλαζόπτωση και έντονες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μεαυτό. Όσον αφορά την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, είναι οριοθετημένη και δεν υπάρχει ενεργή εστία. Στη Τζια, το μέτωπο έχει επίσης οριοθετηθεί», τόνισε ακόμη ο υπουργός. Επίσης, στη σύλληψη ενός άντρα για την πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση σε οικοπεδικό χώρο προέβησαν οι αρχές στο Καταλαγάρι Ηρακλείου.

Νωρίτερα η πυροσβεστική είχε κληθεί να κατασβέσει πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε χώρο οικοπέδου στην περιοχή Καταλαγάρι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα με τέσσερις υπαλλήλους που κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά που κατέκαψε δύο στρέμματα με ξερόχορτα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική, από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ύποπτος για την πυρκαγιά φέρεται να είναι 57χρονος, που μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπαλλήλων του ανακριτικού γραφείου της Π.Υ. συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Η Πυροσβεστική, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ηρακλείου Κρήτης, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε οικοπεδικό χώρο, στο Καταλαγάρι του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων Ηρακλείου Κρήτης .Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments