Global News

Bloomberg: 3 δις ευρώ αναμένονται από τον τραπεζικό φόρο Μελόνι

Bloomberg: 3 δις ευρώ αναμένονται από τον τραπεζικό φόρο Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: MAKTHES.GR - ΜΕΛΟΝΙ: ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ 40% ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Σε 3 δις ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από τον φόρο 40% επί των τραπεζικών κερδών.

Η Ιταλία  υπολογίζει να λάβει έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον αμφιλεγόμενο φόρο στις τράπεζες, τον οποίο η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι αποφασισμένη να προωθήσει στο κοινοβούλιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει δημόσια πόσα αναμένεται να κερδίσει από την εισφορά 40% στα επιπλέον κέρδη των δανειστών, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα αποφέρει έσοδα μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg .

Οι ίδιες  πηγές τονίζουν ότι στο σχέδιο, το οποίο φέρει την προσωπική «σφραγίδα» της Μελόνι, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις κατά την έγκρισή του από τους βουλευτές. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ηγείται της Forza Italia – μέρος του τρικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού – έχει ήδη πει ότι η ομάδα του θα προτείνει τροποποιήσεις.

Η Ιταλία προκάλεσε μεγάλη αναστάσταση στις αγορές όταν αποκάλυψε τον φόρο στις 7 Αυγούστου, η οποία πυροδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά διαγράφοντας αρχικά 10 δισ. δολάρια από την κεφαλαιποίση των εγχώριων τραπεζών. Η κυβέρνηση αργότερα υπαναχώρησε εν μέρει, λέγοντας ότι το μέτρο θα περιοριστεί στο 0,1% των περιουσιακών στοιχείων των δανειστών.

Τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την εισφορά θα διατεθούν σε ειδικό ταμείο για να βοηθήσουν στην προστασία των οικογενειών και των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να μετριαστούν τα εύθραυστα οικονομικά της Ιταλίας εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα κρατικά έσοδα.

Το κόστος για τους πέντε μεγαλύτερους δανειστές της Ιταλίας μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η Unicredit SpA και η Intesa Sanpaolo SpA αντιμετωπίζουν τους πιο βαρείς λογαριασμούς.

Ενώ η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην μειώσει περαιτέρω τον φόρο, θα μπορούσαν να εισαχθούν κάποιες μικρές αλλαγές για να περιοριστεί η αναστάτωση στις τράπεζες και να καμφούν οι αντιδράσεις της Forza Italia.

Οι υπάλληλοι πρέπει ακόμη να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες των υπό εξέταση περιουσιακών στοιχείων — για παράδειγμα, εάν το ανώτατο όριο ισχύει μόνο για ιταλικά περιουσιακά στοιχεία, το κόστος του θα ήταν διαφορετικό. Η πιθανότητα να καταστεί η εισφορά μερικώς εκπίπτουσα από τον φόρο είναι επίσης υπό συζήτηση, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Η αντίθεση της Forza Italia στον φόρο δεν προκαλεί ανησυχία για τη σταθερότητα του συνασπισμού της Μελόνι, σύμφωνα με πολλά στελέχη του κόμματος. Αντίθετα, η στενή συμμαχία της με τον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι για την απόφαση επιβολής της εισφοράς μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει την κυβερνητική ενότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments