Policy Briefs

Σαρκοζί: Η Ουκρανία δεν έχει θέση στην Ε.Ε.

Σαρκοζί: Η Ουκρανία δεν έχει θέση στην Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: ERTNEWS.GR - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ο ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει πως το Κίεβο πρέπει να παραμείνει "ουδέτερο".

Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ” ουδέτερη  ” και να μην γίνει κράτος μέλος της ΕΕ, εξήγησε ο Νικολά Σαρκοζί σε μια εκτενή συνέντευξη στη Le Figaro που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός με τη Ρωσία μέσω της ” διπλωματίας, της συζήτησης και της ανταλλαγής  ”.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ 2007 και 2012, κατέλαβε κυρίως την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το καλοκαίρι του 2008. Δεκαπέντε περίπου χρόνια αργότερα, με βάση την εμπειρία του, υποστηρίζει στη Le Figaro  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «ξεκαθαρίσει τη στρατηγική [της]» έναντι του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το να κάνεις πόλεμο χωρίς να το κάνεις» δεν είναι πλέον ανεκτό, εξηγεί ο πρώην πρόεδρος, τώρα μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου, ενθαρρύνοντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να βρουν έναν «συμβιβασμό» , διαφορετικά τα πράγματα θα μπορούσαν να «εκφυλιστούν  ανά πάσα στιγμή» .

Η ανάλυση του κ. Σαρκοζί για την κατάσταση στην Ουκρανία έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών μελών.

Από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι δεν θα εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση. Ωστόσο, υποστηρίζει το Κίεβο με πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά μέτρα σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη»

Το 2008, κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης στη Γεωργία, ο κ. Σαρκοζί εξηγεί ότι «έπεισε τον [Βλαντιμίρ] Πούτιν να αποσύρει τα τανκς του που ήταν 25 χιλιόμετρα από την Τιφλίδα».

Αλλά, ταυτόχρονα, θα είχε λάβει υπόψη του τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας:  «γι’ αυτό εμείς [κ. Ο Σαρκοζί και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ] είχαν αρνηθεί την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, και αυτό παρά την ισχυρή αμερικανική πίεση», σημειώνει στις στήλες της Le  Figaro .

Σήμερα η Ρωσία του κ. Πούτιν δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος προσθέτει: «Οι Ρώσοι είναι Σλάβοι. Είναι διαφορετικοί από εμάς [αλλά] τους χρειαζόμαστε και μας χρειάζονται» . Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Πούτιν δεν είναι «παράλογος»,  αλλά λειτουργεί σε ένα πολιτικό μητρώο ειδικά για τη Ρωσία.

Και, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποια όψη ειρήνης σε μια σύγκρουση που βροντάει στην καρδιά της Ευρώπης εδώ και 540 ημέρες, είναι ζωτικής σημασίας η Ουκρανία να παραμείνει «ουδέτερη», υπογραμμίζει ο πρώτος  , έστω και μόνο για να μην τροφοδοτήσει το  αντιδυτική παράνοια  » του Κρεμλίνου.

Αυτή η αρχή της ουδετερότητας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως «προσβολή» . Θα συνοδευόταν από «μια διεθνή συμφωνία που θα προβλέπει εξαιρετικά ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, για την προστασία από κάθε κίνδυνο νέας επίθεσης» .

Και να προσθέσω ότι «τα ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα» γύρω από αυτό το θέμα.

Η ουκρανική ουδετερότητα συμβαδίζει με τη μη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζει περαιτέρω ο Νικολά Σαρκοζί. «Η Ουκρανία είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Πρέπει να παραμείνει έτσι» , ώστε το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας στην ΕΕ να είναι στην καλύτερη περίπτωση «ψεύτικες υποσχέσεις» , συγκρίνοντάς το με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, με τη στάσιμη εδώ και χρόνια.

Το να ζητάμε από την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ της Ευρώπης από τη μια πλευρά και της Ρωσίας από την άλλη «φαίνεται αντίθετο με την ιστορία και τη γεωγραφία αυτής της πολύ περίπλοκης περιοχής. Και θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι η πτώση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα άλλαζε οτιδήποτε εκεί », συνέχισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments