Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Εφιάλτης με τις φλόγες

Αλεξανδρούπολη: Εφιάλτης με τις φλόγες

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: EVROS-NEWS.GR - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΦΩΤΙΑ,

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να μαίνεται για δεύτερη ημέρα η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για δεύτερη ημέρα η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την πυροσβεστική λίγο πριν τις 7 το πρωί το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς κινείται προς τους οικισμούς Λουτρό και Αγνάντια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μάλιστα, απειλήθηκε ο οικισμός Λουτρό, όμως τελικά δεν καταγράφηκαν ζημιές.

Αντίθετα στους οικισμούς Πεύκα και Αετοχώρι ο απολογισμός κάνει λόγο για εννέα καμμένα σπίτια – τέσσερα στον πρώτο οικισμό και πέντε στον δεύτερο.

Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστών, των εθελοντών, του στρατού που δίνουν μάχη με τις φλόγες είναι ο άνεμος καθώς από το ξημέρωμα έχει ενισχυθεί σε σχέση με τη νύχτα όπου οι άνεμοι ήταν της τάξης των 4 μποφόρ. Η πρόγνωση των μετεωρολόγων, δυστυχώς, είναι ότι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας οι άνεμοι θα είναι ισχυροί στην περιοχή και θα φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη 2 ελικόπτερα ενώ έχει γίνει κινητοποίηση προκειμένου να «πέσουν στη μάχη» κατά τη διάρκεια της ημέρας για άλλα 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Καταφθάνουν δυνάμεις από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία

Καθ’ οδόν προς την Αλεξανδρούπολη βρίσκονται πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με τα πληρώματα τους από την Ήπειρο και άλλα πέντε από τη Θεσσαλία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς η οποίας ξέσπασε τα ξημερώματα στην περιοχή Μελία και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, αφότου τα οχήματα φθάνουν στα μέτωπα της πυρκαγιάς, θα δίνουν μάχη συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, από αέρος επιχείρησαν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Μήνυμα από το 112 είχε σταλεί για εκκένωση οικισμών. Εκκενώθηκε επίσης –όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούλης– το παιδικό χωριό SOS με 19 παιδιά και έξι ενήλικες, σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, ενώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπήρχαν αναφορές για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα. Ομοίως, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, είχε αναφέρει νωρίς το απόγευμα ότι καίγονται τα πρώτα σπίτια.

«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα. Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς νομίζω ότι αποτελούν ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο. Φαίνεται ότι θα είναι και μια πολύ δύσκολη νύχτα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Χωματουργικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας είχαν συγκεντρωθεί μεταξύ των οικισμών Πεύκα και Αετοχώρι για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 135 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 9 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα. Από αέρος επιχειρούσαν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: «Δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε μιλώντας το απόγευμα (19/8) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments