Διεθνή

Moody’s: Στα 6 δισ. δολ. το κόστος των πυρκαγιών στη Χαβάη

Moody’s: Στα 6 δισ. δολ. το κόστος των πυρκαγιών στη Χαβάη

Πηγή Φωτογραφίας: YouTube - Wild WeatherUS

Στο έλεος του πληθωρισμού οι κάτοικοι

Οικονομικές απώλειες μεταξύ 4 και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάουι της Χαβάης, σύμφωνα με εκτίμηση της Moody’s RMS.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία μοντελοποιεί τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, η εκτίμηση έλαβε υπόψη τις υλικές ζημιές και τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το πραγματικό κόστος της πιο φονικής πυρκαγιάς στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα είναι σχεδόν σίγουρα υψηλότερο από την εκτιμώμενη υλική ζημιά.

Τα δισεκατομμύρια δολάρια σε εκτιμώμενες απώλειες δεν λαμβάνουν υπόψη την επίδραση της πυρκαγιάς στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Χαβάης, τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της καταστροφής ή το κοινωνικό κόστος των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Moody’s.

Στο έλεος του πληθωρισμού

Η ανοικοδόμηση θα είναι δαπανηρή καθώς ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας ανάκαμψης, σύμφωνα με τη Moody’s. Τα αγαθά είναι ήδη πιο ακριβά στο Μάουι λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας του νησιού και το κόστος εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο είναι υψηλό.

Οι πυρκαγιές είναι η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας της Χαβάης. Τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές και περισσότεροι από 800 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών πιθανότατα συγκεντρώνεται στην ιστορική πόλη Λαχάινα, όπου η φωτιά έκαψε περισσότερα από 2.100 στρέμματα και κατέστρεψε σχεδόν 2.200 κατασκευές, σύμφωνα με τον Moody’s. Η ασφαλισμένη αξία περιουσίας εκτιμάται μεταξύ 2,5 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ασφαλιστική κάλυψη

Η ίδια έκθεση υπογραμμίζει ότι οι ασφαλιστικές αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς, περίπου το 75% ή περισσότερο, επειδή οι πυρκαγιές καλύπτονται με τυπικά συμβόλαια και η Χαβάη έχει υψηλό επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης, σύμφωνα με τον Moody’s.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βοηθήσει το Μάουι «όσο χρειαστεί» για να ανακάμψει και οι κάτοικοι του νησιού θα ελέγχουν τον τρόπο ανοικοδόμησης της πόλης Λαχάινα.

Τα αίτια των πυρκαγιών είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Hawaiian Electric αντιμετωπίζει πολλαπλές αγωγές, με την κατηγορία ότι κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσαν τις πυρκαγιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments