Οικονομία

“Χρυσοτόκες” οι επενδύσεις των τραπεζών στο εξωτερικό

“Χρυσοτόκες” οι επενδύσεις των τραπεζών στο εξωτερικό

Πηγή Φωτογραφίας: Έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις/ fieldengineer.com

Την ισχυρότερη παρουσία στο εξωτερικό διατηρεί η Eurobank η οποία, λόγω της μικρότερης συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, τα τελευταία χρόνια καταγράφει αξιόλογα κέρδη από τις επενδύσεις της στη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν οι ελληνικές τράπεζες από τη δραστηριότητά τους σε αγορές του εξωτερικού, -κυρίως στην Κύπρο και τα Βαλκάνια- γεγονός που τις ωθεί να αναζητούν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις εκτός συνόρων.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα τέλη του 2022 το ενεργητικό των εγχώριων τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθε σε 35 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 2,4% σε ετήσια βάση, ενώ το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό αυξήθηκε στο 10,8% από 10,6% αντίστοιχα το προηγούμενο έτος σε ενοποιημένη βάση.

Την ισχυρότερη παρουσία στο εξωτερικό διατηρεί η Eurobank η οποία, λόγω της μικρότερης συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, τα τελευταία χρόνια καταγράφει αξιόλογα κέρδη από τις επενδύσεις της στη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Εχθές, Τετάρτη, ανακοίνωσε μάλιστα την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 17,3% στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, αυξάνοντας το συνολικό της μερίδιο στο 46,5%. Επισήμανε, μάλιστα, η τράπεζα στη σχετική ανακοίνωση ότι “ενδέχεται να εξετάσει την απόκτηση και επιπλέον μετοχών μέσω άλλων συναλλαγών”.

“Η επένδυση αυτή είναι εναρμονισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στις βασικές αγορές, στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις θετικές προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας”, διευκρινίζεται μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση.

Από την Κύπρο προέρχεται το 15% της κερδοφορίας του συνολικού ομίλου (91 εκατ. ευρώ), ενώ από τη Βουλγαρία το 13% (77 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους (προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη).

Για την Alpha Bank, η συμβολή των επενδύσεων εξωτερικού στα έσοδα Ομίλου ανέρχεται σε 14% και στα κέρδη Ομίλου στο 17% βάσει των στοιχείων πρώτου εξαμήνου. Τα έσοδα καταγράφουν δε σημαντική αύξηση στα 160 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 49% σε ετήσια βάση.

Σε όρους πιστωτικής επέκτασης, το ίδιο διάστημα το δανειακό χαρτοφυλάκιο στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση στα 4,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η τράπεζα διατηρεί σήμερα παρουσία στη Ρουμανία και την Κύπρο όπου καταγράφει καθαρά έσοδα μετά φόρων ύψους 15 εκατ. και 5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Επιπλέον σήμερα η Alpha Bank Romania ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά του οικοσυστήματος υπηρεσιών για ιδιώτες της Orange Money Romania. Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Alpha Bank του οικοσυστήματος που έχει αναπτύξει η εταιρία στον τομέα λιανικής, δηλαδή του συνολικού χαρτοφυλακίου πελατών της Orange Money, καθώς και των κορυφαίων στην αγορά ψηφιακών προϊόντων (mobile εφαρμογή), του χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών και των εργαζομένων της εταιρίας. Η εξαγορά εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank για την ενίσχυση της παρουσίας της και την ενδυνάμωση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της στην αγορά της Ρουμανίας. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, μέσω της συγκεκριμένης συναλλαγής, η Alpha Bank Romania θα ενισχύσει περαιτέρω την εξειδίκευση που διαθέτει και την έμφαση που δίνει στην καινοτομία, αξιοποιώντας την ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία και ευελιξία που διακρίνει τα προϊόντα της Orange Money Romania. Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς παίκτες στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακής τραπεζικής στη Ρουμανία. Επιπλέον, το δυναμικό της Alpha Bank Romania θα ενισχυθεί με τα εξειδικευμένα στελέχη της Orange Money, διαμορφώνοντας μια ισχυρή ομάδα ανάπτυξης και παροχής ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Εθνική Τράπεζα, παρότι αποεπένδυσε μαζικά από το εξωτερικό μαζί την Πειραιώς λόγω της υψηλής συμμετοχής του Δημοσίου στις ανακεφαλαιοποίησεις της περιόδου των μνημονίων, διατήρησε κάποια ποσοστά σε αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνουν τη Βόρεια Μακεδονία (Stopanska), τη Μάλτα (NBG Malta), την Κύπρο (ΕΤΕ Κύπρου) και την Αίγυπτο (ETE Αιγύπτου). Οι ανωτέρω θέσεις της αποφέρουν συνολικά έσοδα 31 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 13 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι τα έτη πριν το 2018 η ΕΤΕ αναγκάστηκε σε σαρωτική αποεπένδυση από την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η διοίκηση της τράπεζας, πάντως, έχει διαμηνύσει στις πρόσφατες ενημερώσεις αναλυτών ότι σκοπεύει να διαθέσει την πλεονάζουσα ρευστότητά της σε επενδύσεις εντός ή εκτός συνόρων οι οποίες θα της αποφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία -χωρίς, ωστόσο, να έχουν γίνει ακόμη γνωστές συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, ο CEO Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι “στόχος είναι να γίνει η Εθνική Τράπεζα “πλατφόρμα συνεργασιών”, αξιοποιώντας τις διεθνείς τάσεις και την τεχνολογία, με σκοπό να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το πελατολόγιο της”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments