Nέα της αγοράς

“Επιταχύνει” η αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα

“Επιταχύνει” η αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: olympic-rentacar.gr/ Rent a car

Αυτή η ανοδική πορεία αντικατοπτρίζεται και στις επιδόσεις των μεγαλύτερων παικτών του κλάδου, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά καθώς, από πέρυσι, έχουν δει μεγέθυνση μεγεθών με τη συγκεκριμένη δυναμική να συνεχίζεται και στην τρέχουσα οικονομική χρήση όπως διαφαίνεται από τα πρώτα στοιχεία.

Ανεβάζει στροφές η αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό. Ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η επιστροφή στην κανονικότητα και η “έκρηξη” των ταξιδιών, έχουν επαναφέρει ήδη από το 2022 το θετικό πρόσημο στα επίπεδα της ζήτησης για ενοικιαζόμενα οχήματα στη χώρα μας.

Αυτή η ανοδική πορεία αντικατοπτρίζεται και στις επιδόσεις των μεγαλύτερων παικτών του κλάδου, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά καθώς, από πέρυσι, έχουν δει μεγέθυνση μεγεθών με τη συγκεκριμένη δυναμική να συνεχίζεται και στην τρέχουσα οικονομική χρήση όπως διαφαίνεται από τα πρώτα στοιχεία. Εκτός από τους ταξιδιώτες, οι οποίοι ως επί το πλείστον προχωρούν στη βραχυχρόνια μίσθωση ενός οχήματος προκειμένου να αναβαθμίσουν την εμπειρία του ταξιδιού τους, ωστόσο σε αυτή τη λύση προσφεύγουν και αρκετές εταιρείες. Η αυξημένη ζήτηση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων για επαγγελματικά ταξίδια ή ταξίδια αναψυχής, η τεχνολογική πρόοδος καθώς και οι παίκτες της αγοράς με προηγμένες υπηρεσίες συνιστούν μερικούς από τους κύριους λόγους που έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε μονοπάτι ανάπτυξης.

Άνοδος για Hertz Ξεκινώντας από τα μεγέθη του ομίλου Autohellas, ο οποίος αντιπροσωπεύει στη χώρα μας τη Hertz, ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης σε επίπεδο εταιρείας το 2022 ανήλθε σε 260 εκατ. ευρώ έναντι 210 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας άνοδο 23,7%. Εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση που κατέγραψε η κερδοφορία στην περσινή οικονομική χρήση.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν καθώς έφτασαν τα 72,6 εκατ. ευρώ από 37,116 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί το 2021. Οι υψηλές επιδόσεις συνεχίστηκαν και τη φετινή χρονιά όπως αποτυπώνουν οι αριθμοί. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών από τη δραστηριότητα της Autohellas στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης κατά 18,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 αγγίζοντας τα 49 εκατ. ευρώ. Η δραστηριότητα του συγκεκριμένου τομέα υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τη διάθεση (μεταπώληση) των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου, αλλά και από τη σταδιακή άφιξη αυτοκινήτων που αποτελούσαν παραγγελίες του προηγούμενου έτους και προστέθηκαν στον στόλο των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας κερδοφορίας του ομίλου παράγεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, δηλαδή την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, οι προοπτικές για το σύνολο της χρήσης διαφαίνονται ευοίωνες. Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου, ήδη από τον Απρίλιο έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή δυναμική στις αφίξεις και στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, κάτι που επηρεάζει θετικά και τη ζήτηση στον κλάδο των βραχυχρονίων μισθώσεων οχημάτων.

Το αποτύπωμα της Sixt Με σημαντική μεγέθυνση μεγεθών ολοκλήρωσε το 2022 η Sixt, η οποία αναπτύσσεται στην εγχώρια αγορά από τον όμιλο Μοτοδυναμική. Συγκεκριμένα, στην περσινή οικονομική χρήση, η εταιρεία είδε τον τζίρο της να αγγίζει τα 43,4 εκατ. ευρώ από 23,4 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας άνοδο 85%. Η ενίσχυση των εσόδων αποτυπώθηκε και στην κερδοφορία με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 9,4 εκατ. έναντι 4 εκατ. το 2021, καταγράφοντας αύξηση 132,6%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 7 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. την προηγούμενη χρήση, ενισχυμένα κατά 105,1%.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης, τα έσοδα της Sixt από τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων ανήλθαν σε 12,8 εκατ. ευρώ έναντι 11,947 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 15,7% ενώ από τις πωλήσεις αυτοκινήτων έφθασαν τα 4,2 εκατ. ευρώ. “Η ενοικίαση αυτοκίνητων συνεχίζει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με την κερδοφορία της δραστηριότητας να πιέζεται σε σχέση με το 2022 λόγω αυξημένης προσφοράς αυτοκινήτων στην αγορά”, σχολίασε στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μοτοδυναμική, Πάρης Κυριακόπουλος, και συνέχισε λέγοντας: “Η δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκε κατά 15,7%, και προσμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη και για το δεύτερο εξάμηνο, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022”.

Διαθέτοντας ένα δίκτυο φυσικών καταστημάτων, το οποίο αριθμεί συνολικά 18 σημεία εξυπηρέτησης πελατών σε όλη την Ελλάδα με έμφαση σε δημοφιλείς τουριστικούς και νησιωτικούς προορισμούς (κυρίως εντός των αεροδρομίων), το brand συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο αναγνωρίσιμα στον κλάδο της ενοικίασης οχημάτων σε διεθνές επίπεδο.

Υψηλές πτήσεις για Avis Σε μονοπάτι ενισχυμένων εσόδων και κερδών κινήθηκε το 2022 και η Avis, η οποία “βλέπει” η ανοδική πορεία να συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, η εκκίνηση του 2023 υπήρξε θετική για τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο οποίος το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφάνισε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι, αξιοποιώντας τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της διεθνούς επιβατικής κίνησης ενώ η τάση αυτή ενισχύεται περαιτέρω κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Παράλληλα, ο κλάδος της μακροχρόνιας μίσθωσης παρουσιάζει υγιή ζήτηση σε επίπεδο εταιρικών μισθώσεων αλλά οι μισθώσεις αυτοκινήτων από ιδιώτες εμφανίζει σημάδια κόπωσης και ουσιαστικής επιβράδυνσης λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία διέθετε ανεκτέλεστες επιβεβαιωμένες παραγγελίες πελατών, οι οποίες ξεπερνούσαν τις 4.500. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2022, ο κύκλος εργασιών έκλεισε αυξημένος κατά 17,1% σε σχέση με το 2021, ανερχόμενος σε 235 εκατ. ευρώ. Ο τομέας των μακροχρόνιων μισθώσεων κατάφερε να αυξήσει τον όγκο των συμβολαίων και τον αριθμό των πελατών κατά 13,1%% και κατά 7,6% αντίστοιχα.

Θεαματική αύξηση 54% σημείωσαν οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ωθούμενες σημαντικά από την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 29,331 εκατ. ευρώ έναντι 22,8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments