Πολιτική

Πέτσας: Οι πυρκαγιές δεν προσφέρονται για μικροκομματική αντιπαράθεση

Πέτσας: Οι πυρκαγιές δεν προσφέρονται για μικροκομματική αντιπαράθεση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Σε κεντρικά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Στέλιος Πέτσας

Σε κεντρικά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Στέλιος Πέτσας

Σε κεντρικά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι και τους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Ά. Παυλόπουλο.

Ερωτηθείς για τις πυρκαγιές που ακόμη μαίνονται στον τόπο μας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι στο πεδίο των πυρκαγιών είχαμε ζητήματα φέτος. Μέρος αυτών των ζητημάτων, ιδίως ως προς την ένταση και τη διάρκεια, ανάγονται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Άλλα είναι διαχρονικά, μεταξύ των οποίων και οι εμπρησμοί. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι υστερούσαμε φέτος σε μέσα ή σε προσωπικό. Έχουμε τα περισσότερα μέσα, εναέρια και χερσαία, που είχαμε ποτέ. Άρα, χρειάζεται μια μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και έναν καλύτερο συντονισμό σε όλα τα επίπεδα. Ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων – Κεντρική Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, Εθελοντές – και η συνεργασία στο επιχειρησιακό πεδίο είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά στην κατάσβεση. Αυτό που κυρίως όμως χρειάζεται είναι να πέσει βάρος στην πρόληψη. Η πρόληψη περιλαμβάνει έμφαση σε μεγαλύτερες και περισσότερες αντιπυρικές ζώνες, διανοίξεις δασικών δρόμων, καθαρισμούς δασών και οικοπέδων. Επίσης, αν μιλάμε για προτάσεις, έχω καταθέσει για παράδειγμα πρόταση, πιο τολμηρή, να υπάρχουν καθαρισμοί δασών ακόμη και από ιδιώτες στα δάση μας πάντα σε συνεργασία με τα δασαρχεία μας. Ακόμη η πρόληψη περιλαμβάνει μηχανήματα πιο μικρά και πιο ευέλικτα, για να έχουμε πιο άμεση πρόσβαση στην πυρκαγιά, ιδίως στα περιαστικά δάση, όπως της Ανατολικής Αττικής.

Πραγματικά, δεν πρόκειται για ένα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης το πεδίο της αντιπυρικής προστασίας. Τα ζητήματα για το περιβάλλον και την αειφορία μας αφορούν όλους. Και αυτό που δεν θα ήθελα να δω στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που θα γίνει μάλλον αυτήν την εβδομάδα, είναι μια μικροκομματική αντιπαράθεση. Εγώ θα ήθελα όλοι να πουν ότι πάμε σε fast track διαδικασίες, ώστε να εξασφαλίσουμε για παράδειγμα από το «Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ» όσο περισσότερα μέσα μπορούμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη κάνει καλά και να διαπιστώσουμε τα ζητήματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Το θέμα δεν είναι λοιπόν μικροκομματικό. Όλα τα κόμματα έχουν να κερδίσουν από μια μη μικροκομματική στάση. Και κυρίως θα έχουν να κερδίσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Υπάρχει λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν για σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων».

Αναφορικά με το εάν χρειάζονται προσλήψεις, ο κύριος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι και θέμα προσωπικού, αλλά κυρίως διάταξης των δυνάμεων. Το δασαρχείο διαδραματίζει ένα ρόλο μέσα σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό. Χρειάζονται προσλήψεις, ιδίως ως προς τα σώματα ασφαλείας και την πυροσβεστική. Οι δασάρχες χρειάζονται κάποιο προσωπικό, αλλά αυτό δεν είναι τόσο πολύ ώστε να ανατρέπει την αναλογία που υπάρχει στις προσλήψεις.

Η Πάρνηθα είναι μια μικρογραφία της μεγάλης εικόνας. Ας μην προτάσσουμε τη συντεχνιακή προσέγγιση. Γιατί στον αντιπυρικό σχεδιασμό εμπλέκονται τα στελέχη της Πυροσβεστικής, το προσωπικό πολιτικής προστασίας της Αυτοδιοίκησης, το κομμάτι των εθελοντών, ακόμη και του Στρατού. Άρα, εγώ θα ήθελα να δώ το Δημόσιο να αξιοποιεί σε έναν σωστό σχεδιασμό όλο το προσωπικό και τους πόρους που έχει στη διάθεσή του και όχι να εγκλωβίζουμε τη συζήτηση σε συντεχνιακές προσεγγίσεις».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Skai radio εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments