Διεθνή

Νέο χτύπημα Μελόνι: Κοινή λογική η φορολόγηση των επιπλέον τραπεζικών κερδών

Νέο χτύπημα Μελόνι: Κοινή λογική η φορολόγηση των επιπλέον τραπεζικών κερδών

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

"Κοινή λογική", κατά την Ιταλίδα πρωθυπουργό, η φορολόγηση των "μη νόμιμων κερδών" των τραπεζών.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν έχει καμία πρόθεση να φορολογήσει τα «νόμιμα κέρδη» των τραπεζών, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζόρτζια Μελόνι. 

Η απόφαση της 8ης Αυγούστου, που μπήκε σε μια δέσμη άλλων μέτρων, προκάλεσε βουτιά στις μετοχές των τραπεζών και οδήγησε πολλούς επενδυτές να αμφισβητήσουν ανοιχτά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αργότερα, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε.

Ωστόσο η ίδια στη συνέντευξή της υπεραμύνθηκε της αρχικής ιδέας, τονίζοντας ότι η φορολόγηση των «επιπλέον κερδών» των τραπεζών είναι «κοινή λογική».

Η πρωθυπουργός, η οποία έχει συχνά κοντραριστεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστήριξε ότι αυτά τα κέρδη είναι αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, η κυβέρνηση της Μελόνι πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε μια σειρά εταιρικών κλάδων, από τις τράπεζες μέχρι την αεροπορία και την τεχνολογία. Η Ιταλία ενέκρινε τη Δευτέρα ένα διάταγμα που εξουσιοδοτεί το κράτος να αναλάβει μερίδιο στις δικτυακές επιχειρήσεις της Telecom Italia SpA, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να διεκδικήσει περισσότερο έλεγχο σε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.

Η πρωθυπουργός την Τετάρτη υπερασπίστηκε αυτή την πολιτική, λέγοντας στην Il Sole ότι η Ρώμη είχε «κάνει μια επιλογή» να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο του δικτύου του αερομεταφορέα προς το συμφέρον της υπεράσπισης των ελεύθερων αγορών.

Η  Μελόνι επιβεβαίωσε επίσης ότι ο αμφιλεγόμενος ρόλος της Ιταλίας στο έργο υποδομής Belt and Road της Κίνας θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Η Ρώμη δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα και η Μελόνι δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα ανεξάρτητα από την τύχη του συμφώνου.

Αναφερόμενη στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης – ένα σύνολο κανόνων που διασφαλίζουν ότι οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν υγιή δημόσια οικονομικά και συντονίζονται δημοσιονομικά – η Μελόνι υποστήριξε ότι οι επενδύσεις στην οικολογική μετάβαση και την άμυνα δεν πρέπει να εμπίπτουν στους κανονισμούς του συμφώνου. Η πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί της έχουν επίσης συγκρουστεί τακτικά με την ΕΕ για δημοσιονομικά ζητήματα.

Επισημαίνεται ότι στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, αναφέρθηκε μία ημέρα νωρίτερα  και ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροζέτο, με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Η Δαμόκλειος Σπάθη, για το 2024, είναι η επιστροφή στους αρχικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Σε μια φάση οικονομικής και βιομηχανικής κρίσης, θεωρώ ότι είναι αδύνατον για τους προϋπολογισμούς διαφόρων χωρών να είναι σύμφωνοι με τις κανονικές παραμέτρους που θέτει το Σύμφωνο», υπογράμμισε ο Κροζέτο, υποστηρίζοντας ότι ολόκληρη η φύση της συζήτησης στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αλλάξει, «διότι και ο κόσμος έχει αλλάξει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments