Πολιτική

Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Άγκυρα [vid]

Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Άγκυρα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot twitter Υπουργείο Εξωτερικών, Στην κρίσιμη φάση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Ξεκίνησε το τετ α τετ στην Άγκυρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν.

Στην κρίσιμη φάση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά από μια περίοδο προόδου και συγκρατημένης αισιοδοξίας τους τελευταίους μήνες, οι δύο ΥΠΕΞ συναντιούνται, ξεκινώντας έναν πολιτικό διάλογο που αναμένεται να σκιαγραφήσει το έδαφος της επερχόμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, 18-20 Σεπτεμβρίου.

Γεραπετρίτης: «Να βαδίσουμε τον δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας με ειλικρίνεια και εντιμότητα»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έγραψε στην τουρκική Milliyet εν όψει της συνάντησής του με τον Φιντάν: «Εάν η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν τον δρόμο της συμφιλίωσης το 1923 μετά από έναν βίαιο πόλεμο στον οποίο και οι δύο πλευρές υπέστησαν μεγάλες απώλειες, θα πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας με ειλικρίνεια και εντιμότητα κάτω από ασύγκριτα καλύτερες συνθήκες και να επιδιώξουμε την κατανόηση σεβόμενοι τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μια ατελείωτη συζήτηση δεν μπορεί να είναι επιλογή».

«Η σημερινή μου επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιείται μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ατμόσφαιρας αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας».

«Ανυπομονώ για τη συνάντησή μου με τον φίλο μου, Υπουργό Εξωτερικών, κ. Φιντάν, και δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω ένα μήνυμα φιλίας στον γειτονικό λαό της Τουρκίας», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ο Γ. Γεραπετρίτης.

Αναφορικά με τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν το Al Monitor σχολιάζει ότι έρχεται σε μια περίοδο που «οι δύο ιστορικοί αντίπαλοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για διευθέτηση της εδώ και δεκαετίες διαφωνίας τους για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments