Διεθνή

Απεμπλουτισμένο ουράνιο παρέχουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο

Απεμπλουτισμένο ουράνιο παρέχουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Trenet.tr - Antony Blinken sente al telefono il suo omologo ucraino Dmytro Kuleba

Ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως με τα νέα πυρομαχικά η ουκρανική αντεπίθεση θα αποκτήσει «νέα ορμή»΄.

Κάθε ημέρα, σταγόνα-σταγόνα, η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώνεται. Τώρα έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν τον ουκρανικό στρατό με αντιαρματικά πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής βοήθειας που ανήγγειλαν την Τετάρτη, συνολικού ύψους ενός δισ. δολαρίων. Για την Ουάσινγκτον, αυτή η βοήθεια θα δώσει «νέα ορμή» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας για να ανακαταληφθούν εδάφη υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας. Για τη Μόσχα πρόκειται για ένα έγκλημα. 

Η βοήθεια ανακοινώθηκε στο Κίεβο από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια μιας μη ανακοινωθείσας επίσκεψης, η οποία έχει γίνει συνήθης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. ‘Η πρόοδος στη συνεχιζόμενη αντεπίθεση έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η νέα βοήθεια θα βοηθήσει να δοθεί [στην αντεπίθεση] νέα δυναμική’, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Πέρα από τα αντιαρματικά βλήματα, η βοήθεια θα συμπεριλάβει επίσης 300 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια σε περιοχές που ανακαταλαμβάνονται, 206 εκατ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 200 εκατ. για την υποστήριξη των τοπικών θεσμών, 90 εκατ. για άρση ναρκοπεδίων και εξουδετέρωση εκρηκτικών και 100 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση μελλοντικών αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού. Η αυστηρά στρατιωτική πτυχή, ύψους 175 εκατ. δολαρίων, προβλέπει παραδόσεις οβίδων 120 χιλιοστών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, προορισμένων για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, που αναμένεται να παραλάβει το Κίεβο μέσα στο φθινόπωρο, διευκρίνισε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. 

Οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης άλλα πυρομαχικά και εξοπλισμό επικοινωνιών για το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία μπορούν να διαπεράσουν τη θωράκιση των αρμάτων μάχης αλλά είναι αμφιλεγόμενα λόγω του κινδύνου πρόκλησης ζημιών στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη στείλει τέτοια πυρομαχικά στο Κίεβο νωρίτερα φέτος. 

Το ουράνιο, μέταλλο εξαιρετικά πυκνό, δεν παραμορφώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τον στόχο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται για διατρητικές οβίδες και βόμβες ικανές να διαπεράσουν θωρακίσεις μεγάλου πάχους. Πυρομαχικά του είδους διαθέτουν διάφοροι στρατοί, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού. Νομικά, η χρήση τους δεν απαγορεύεται δυνάμει του διεθνούς δικαίου. 

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η ρωσική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα καταδίκασε ως “απάνθρωπη” την ανακοίνωση για την αποστολή πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, υποστηρίζοντας ότι “οι ΗΠΑ εξαπατούν τον εαυτό τους αρνούμενες να αποδεχθούν την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού”. 

«Δεν πρόκειται απλώς για ένα βήμα κλιμάκωσης, αλλά μια αντανάκλαση της εξωφρενικής αδιαφορίας της Ουάσινγκτον για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης αυτού του είδους των πυρομαχικών σε μια εμπόλεμη ζώνη. Είναι, ουσιαστικά, μια εγκληματική ενέργεια, δεν μπορώ να κάνω άλλη εκτίμηση», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ριαμπκόφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments