Ελλάδα

Meteo: Πρωτοφανείς οι πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο – Aγωνία στη Λάρισα [vid]

Meteo: Πρωτοφανείς οι πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο – Aγωνία στη Λάρισα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Καταστροφές από την κακοκαιρία "Daniel" στην Μηλίνα Πηλίου, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Δορυφορική εικόνα αποτυπώνει την έκταση που είχαν οι πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία εξαιτίας του σαρωτικού περάσματος της κακοκαιρίας «Daniel».

Δορυφορική εικόνα αποτυπώνει την έκταση που είχαν οι πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία εξαιτίας του σαρωτικού περάσματος της κακοκαιρίας «Daniel». Ειδικότερα, τα δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει.

Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν από την αποξήρανσή της το 1962.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

Συνολικά, τα στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων υπολογίζονται περίπου σε 720.000. Υπενθυμίζεται ότι ολονύχτιες ήταν οι επιχειρήσεις για απεγκλωβισμούς σε πολλές περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία.

Σε διαρκή κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι Αρχές και οι κάτοικοι στις εκτάσεις γύρω από τον Πηνειό, με αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 και αδιάκοπες επιχειρήσεις εκκενώσεων και απεγκλωβισμών.

Παράλληλα, αγωνία επικρατεί για το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες και τα ύδατα που έπνιξαν τον Θεσσαλικό κάμπο.

Κακοκαιρία Daniel: 10 οι νεκροί – Βιβλική καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο, αγωνία στη Λάρισα

Βιβλική καταστροφή, απελπισία μέσα σε τόνους λάσπης, 10 νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι σε Πήλιο και Βόλο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το δραματικό παζλ που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Τα νέα στοιχεία για νεκρούς και αγνοούμενους έκανε γνωστά ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Δραματική είναι σήμερα η εικόνα στον Θεσσαλικό Κάμπο που «σβήστηκε από τον χάρτη», με τις Αρχές να προσπαθούν να σώσουν εγκλωβισμένους στον Παλαμά και τα γύρω χωριά με βάρκες, ελικόπτερα και ερπυστριοφόρα του Στρατού. Ώρες αγωνίας και στη Λάρισα, με τον Πηνειό να φουσκώνει επικίνδυνα και το 112 να ηχεί στα κινητά των κατοίκων ζητώντας εκκενώσεις περιοχών. Πάνω από 1790 άνθρωποι έχουν διασωθεί ή απομακρυνθεί. Οι απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέρχονται στους 586.

Στη Θεσσαλία υπάρχει θλίψη για όσα χάθηκαν κάτω από τη λάσπη, αβεβαιότητα για το μέλλον και αγωνία για το τι μπορεί να αποκαλυφθεί όταν υποχωρήσουν τα νερά. Η κατάσταση στον Παλαμά και τα γύρω χωριά είναι δραματική, με κατοίκους να παραμένουν εγκλωβισμένοι και τις αρχές να προσπαθούν με κάθε μέσο να τους σώσουν. Εικόνες αποκάλυψης και στο χωριό Μεταμόρφωση, όπου ξεχωρίζουν μόνο οι στέγες των σπιτιών.

Στο χωριό Αστρίτσα σπίτια ολόκληρα έχουν καταρρεύσει, ενώ χθες εντοπίστηκαν δυο νεκρές γυναίκες. Η καταστροφή είναι βιβλική. Το χωριό είναι μια απέραντη λίμνη και φαίνεται ότι θα παραμείνει έτσι για τα επόμενα 24ωρα. Πάνω από το 90% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί εκτός Αστρίτσας. Το ευτυχές πάντως είναι ότι όλοι κάτοικοι είναι καλά στην υγεία τους και κανείς δεν αγνοείται, ενώ επανέρχονται η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.

Όσοι διασώζονται από τα εναέρια μέσα μεταφέρονται άμεσα στο γήπεδο της Καρδίτσας όπου τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, ενώ όσοι χρήζουν ιατρικής περίθαλψης μεταφέρονται με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο της πόλης.

Πυροσβεστική και στρατός επιχειρούν μέρα και νύχτα, με κάθε μέσο για τη διάσωση των κατοίκων. Με σούπερ πούμα οι διασώστες προσεγγίζουν τις στέγες και τις ταράτσες που έχουν ανέβει οι πολίτες για να σωθούν, Σινούκ μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία και ασφαλή σημεία, ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ με βάρκες, προβολείς και σφυρίχτρες εντοπίζουν εγκλωβισμένους ακόμη και μέσα στο σκοτάδι.

Από τον Παλαμά και τις γύρω περιοχές έχουν απεγκλωβιστεί πάνω από 260 κάτοικοι με τη βοήθεια εναέριων μέσων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Αρχές και τους συγγενείς τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments