Διεθνή

Δημοσκόπηση Reuters: «Ντέρμπι» Μπάιντεν με Τραμπ – Στο 20% οι αναποφάσιστοι

Δημοσκόπηση Reuters: «Ντέρμπι» Μπάιντεν με Τραμπ – Στο 20% οι αναποφάσιστοι

Πηγή Φωτογραφίας: thes.gr, Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, οι δύο - διαφαινόμενοι - υποψήφιοι για την προεδρία στις ΗΠΑ, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, οι δύο - διαφαινόμενοι - υποψήφιοι για την προεδρία στις ΗΠΑ, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, οι δύο – διαφαινόμενοι – υποψήφιοι για την προεδρία στις ΗΠΑ, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, λαμβάνουν έκαστος από 39% ενώ ένας στους πέντε ψηφοφόρους είναι αναποφάσιστοι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν για την ηλικία του, την οικονομία και την εγκληματικότητα,  δημιουργώντας μια ευκαιρία για τον Ρεπουμπλικανό διεκδικητή Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί είχαν ισχυρό προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων που ανησυχούν περισσότερο για την προστασία των δικαιωμάτων των αμβλώσεων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι μεταξύ εκείνων που ανησυχούσαν για την εγκληματικότητα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο Τραμπ παραμένει πολιτικά βιώσιμος παρά μια σειρά από ομοσπονδιακές και πολιτειακές ποινικές κατηγορίες που περιστρέφονται γύρω από τις προσπάθειές του να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν στις εκσλογές του 2020 και τον κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του. Επίσης, ναμένεται να περάσει μεγάλο μέρος του επόμενου έτους στις δικαστικές αίθουσες για να δικαστεί, ενώ παράλληλα θα κάνει προεκλογική εκστρατεία.

Όμως, σε ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα για τον Μπάιντεν, ο Τραμπ είχε ένα μικρό πλεονέκτημα στις επτά πολιτείες όπου οι προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν οι πιο κοντινές: Τζόρτζια, Αριζόνα, Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα και Μίσιγκαν. Σε αυτές τις πολιτείες, ο Τραμπ προηγούταν με 41% έναντι 35% του Μπάιντεν, ενώ το 24% ήταν αναποφάσιστο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων φαίνεται να είναι αναποφάσιστοι.

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, τους οποίους κέρδισε αποφασιστικά το 2020. Αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, ο Τραμπ θα είχε 32% υποστήριξη μεταξύ των ανεξάρτητων έναντι 30% του Μπάιντεν, ουσιαστικά ισοπαλία με το 38% να παραμένει αναποφάσιστο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο νυν πρόεδρος είχε ένα πρώιμο πλεονέκτημα μεταξύ των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι είναι απολύτως βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν το επόμενο έτος – υπέρ του Μπάιντεν με 49%-38%, ενώ μόλις το 13% ήταν αναποφάσιστοι. Μετά την ήττα του το 2020, ο Τραμπ συνέχισε να ισχυρίζεται ψευδώς ότι η ήττα του ήταν αποτέλεσμα απάτης, γεγονός που μπορεί υπονομεύσει την πίστη ορισμένων υποστηρικτών του στην εκλογική διαδικασία.

Κατά των αμβλώσεων, υπέρ Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν είχε το πάνω χέρι σε ένα θέμα προστασίας των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις, το οποίο, όπως έδειξε η δημοσκόπηση, κινητοποιεί τους Δημοκρατικούς και έχει απήχηση και εκτός του κόμματος του Μπάιντεν. Τον Ιούνιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση Roe κατά Wade, την απόφαση του 1973 που αναγνώριζε συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Το 80% των Δημοκρατικών χαρακτήρισαν το δικαίωμα στην άμβλωση ως σημαντικό για το πώς θα ψηφίσουν και ένας στους έξι δήλωσε ότι είναι το πιο σημαντικό θέμα ή το μόνο που πραγματικά τους ενδιαφέρει.

Επιπλέον, ένας στους τρεις Ρεπουμπλικάνους πιστεύει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είχε την καλύτερη προσέγγιση στο θέμα, ενώ οι ανεξάρτητοι προτιμούσαν τους Δημοκρατικούς έναντι των Ρεπουμπλικάνων για τα δικαιώματα στην άμβλωση με ποσοστό πάνω από δύο προς ένα.

Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του Μπάιντεν και την καταλληλότητά του για το αξίωμα. Το 77% των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου του 65% των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να γίνει πρόεδρος, ενώ μόλις το 39% δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είναι πνευματικά αρκετά οξυδερκής για την προεδρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments