Policy Briefs

Πολωνικές εκλογές: Η αντιγερμανική ρητορική θριαμβεύει

Πολωνικές εκλογές: Η αντιγερμανική ρητορική θριαμβεύει

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Balkaninsight,com - POLAND IN 2023: ELECTIONS OFFER CHANCE OF A FRESH START

Κόμματα και υποψήφιοι επενδύουν στα "αντιγερμανικά αισθήματα" των Πολωνών.

Οι πολωνικές προεκλογικές εκστρατείες είναι γεμάτες δυσαρέσκεια, αλλά πρέπει να ελπίζουμε ότι η αντιγερμανική ρητορική δεν διχάζει τους ανθρώπους, ανησύχησε ο Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής Sebastian Hartmann για την εκστρατεία που ηγείται το κυβερνών κόμμα στην Πολωνία, Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Το PiS αποκάλυψε πρόσφατα ένα νέο βίντεο καμπάνιας, στο οποίο το κόμμα υποδηλώνει ότι το Βερολίνο θέλει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Πολωνίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης.

Η διαφήμιση πυροδότησε διαμάχη στη χώρα μόλις ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, καθώς το αντιγερμανικό αίσθημα εμφανίζεται ως δημοφιλές θέμα στη ρητορική του κυβερνώντος δεξιού κόμματος.

«Λυπάμαι που οι πολωνικές προεκλογικές εκστρατείες είναι σκόπιμα φορτωμένες με δυσαρέσκεια και εκμεταλλεύονται. Ελπίζω ότι αυτή η ρητορική δεν θα εξαπλωθεί και ότι η πολωνική κοινωνία των πολιτών δεν θα επηρεαστεί από αυτήν », δήλωσε στο Euractiv ο Χάρτμαν, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της γερμανο-πολωνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στην Bundestag.

«Η Γερμανία και η Πολωνία ενώνονται με έναν ισχυρό δεσμό φιλίας που πρέπει να συνεχίσει να καλλιεργείται, σε μια εποχή που η Μόσχα ακολουθεί ιμπεριαλιστικές πολιτικές», είπε.

Όσο για τη Γερμανία, «αυτές οι δυσαρέσκειες, με εξαίρεση την ακροδεξιά, δεν παίζονται μεταξύ των χωρών μας για να μην επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις μας », πρόσθεσε.

Η διαφήμιση του PiS χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για να επικεντρωθεί στη γερμανική πρεσβεία στη Βαρσοβία, με φόντο το «Ride of the Valkyries» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, μια λεπτή συγκαλυμμένη αναφορά στο Τρίτο Ράιχ.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ένα μέλος του προσωπικού της Γερμανικής Πρεσβείας, που τηλεφωνεί: «Τηλεφωνώ από τη Γερμανική Πρεσβεία και θα ήθελα να μιλήσω με τον Καγκελάριο του «Ενοικιαστή» σας, δηλαδή να πω την ηλικία συνταξιοδότησης στην Πολωνία. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι το ίδιο όπως επί πρωθυπουργού [Ντόναλντ] Τουσκ », λέει ο αξιωματούχος σε αυτό το βίντεο, το οποίο έχει γίνει viral.

«Παρακαλώ ζητήστε συγγνώμη από την καγκελάριο, αλλά ο πολωνικός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει αυτό το θέμα σε δημοψήφισμα», απάντησε ο Πολωνός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του PiS, Jarosław Kaczyński.

«Ο κ. Τουσκ δεν είναι πια εδώ και αυτές οι συνήθειες έχουν τελειώσει », προσθέτει.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να σχολιάσει

Ο τότε πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν ηγέτης της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), είχε αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 και για τα δύο φύλα – ένα σημείο συζήτησης που χρησιμοποιεί συχνά το PiS στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ήδη από το 2017, μόλις ανέλαβε την εξουσία, το PiS είχε μειώσει αυτή τη νόμιμη ηλικία έναρξης στα 60 για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες. Τώρα, μέσω δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα με τις γενικές εκλογές, το PiS στοχεύει να αλλάξει τους κανόνες για άλλη μια φορά για να επιτρέψει στις γυναίκες να συνταξιοδοτηθούν μετά από 38 χρόνια εργασίας και 43 χρόνια για τις γυναίκες.

Το PiS επικρίνει εδώ και καιρό τον κ. Τουσκ, υπονοώντας ότι έπαιρνε εντολές από τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, το κόμμα κατηγορεί το Βερολίνο ότι προσπαθεί να επηρεάσει την πολωνική πολιτική.

Το βίντεο της εκστρατείας προκάλεσε την αντίδραση και από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γερμανία και η Πολωνία, ως εταίροι στο κέντρο της Ευρώπης, φέρουν κοινή ευθύνη για φιλικές σχέσεις και γόνιμη συνεργασία, δήλωσε το υπουργείο σε απάντηση ερώτησης του μέσου ενημέρωσης Wirtualna Polska.

«Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν σχολιάζουμε τις τρέχουσες εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερόμενων προεκλογικών ανακοινώσεων », πρόσθεσε το υπουργείο.

Αντιγερμανικά θέματα ήταν παρόντα στη ρητορική του PiS πολύ πριν από τη φετινή προεκλογική εκστρατεία, με το κόμμα να επιμένει ότι το Βερολίνο πρέπει να πληρώσει στην Πολωνία αποζημιώσεις  για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την πολωνική κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments