Οδηγός

Επιδόματα: Ποια αυξάνονται και ποια θα μπουν σε προπληρωμένη κάρτα [vid]

Επιδόματα: Ποια αυξάνονται και ποια θα μπουν σε προπληρωμένη κάρτα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Αλλαγές στον τρόπο καταβολής των επιδομάτων, αλλά και αυξήσεις σε ορισμένα από αυτά, θα δουν σύντομα χιλιάδες δικαιούχοι.

Έρχονται ριζικές αλλαγές

Αλλαγές στον τρόπο καταβολής των επιδομάτων, αλλά και αυξήσεις σε ορισμένα από αυτά, θα δουν σύντομα χιλιάδες δικαιούχοι.

Σταδιακά όλες οι κοινωνικές και προνοιακές παροχές από ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ θα περάσουν σε προπληρωμένες κάρτες, με εξαίρεση τα αναπηρικά επιδόματα τα οποία θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σε μετρητά.

Επιδόματα: Ποια θα μπουν σε προπληρωμένη κάρτα

Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι τα επιδόματα:

  • Γέννησης
  • Παιδιού
  • Στέγασης
  • Ανεργίας
  • Μακροχρόνιας ανεργίας

Επιδόματα: Ποια θα αυξηθούν

Αυξήσεις από την επόμενη χρονιά θα δουν:

  • 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (από 200 στα 216 ευρώ)
  • οι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν επίδομα παιδιού (από 50 στα 70 ευρώ για ένα παιδί)
  • αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έγιναν μητέρες, θα λάβουν για πρώτη φορά το επίδομα μητρότητας (των 780 ευρώ) για 9 μήνες, όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι των εργαζομένων.

Επιδόματα: Πώς θα λειτουργεί η προπληρωμένη κάρτα

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση από τα υπουργεία Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, που θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά.

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, που αφορούν 702.000 περίπου νοικοκυριά, θα αποκτήσουν νέα στόχευση, καθώς με την προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα είναι ονομαστική, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από κανέναν άλλον παρά μόνον από τον κάτοχό της.

Με τον τρόπο αυτό θα αποκλειστούν συγγενείς δικαιούχων που τα εισπράττουν παράτυπα, ενώ θα αποκαλυφθούν και πολλές περιπτώσεις «κατ’ επάγγελμα» επιδοματούχων, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα με στόχο να εισπράττουν ταυτόχρονα περισσότερα επιδόματα.

Με τη νέα παρέμβαση, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκεται η διαφάνεια των συναλλαγών για τους δικαιούχους επιδομάτων και η καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ήδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments