Γεωπολιτικά

Bloomberg: Ο Πούτιν κερδίζει τον πόλεμο των σιτηρών, στρέφοντας την Πολωνία εναντίον της Ουκρανίας

Bloomberg: Ο Πούτιν κερδίζει τον πόλεμο των σιτηρών, στρέφοντας την Πολωνία εναντίον της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Έχει ανοίξει «μια τρύπα» στην οικονομία του εχθρού του και έχει μπει σφήνα μεταξύ στενών συμμάχων και όλα αυτά χωρίς να κοστίσει στη Ρωσία την υποστήριξη του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου» (οι χώρες που κάποτε απάρτιζαν τον «Τρίτο Κόσμο»).

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέσω θαλάσσης λειτουργεί υπέρ του

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέσω θαλάσσης λειτουργεί υπέρ του. Έχει ανοίξει «μια τρύπα» στην οικονομία του εχθρού του και έχει μπει σφήνα μεταξύ στενών συμμάχων και όλα αυτά χωρίς να κοστίσει στη Ρωσία την υποστήριξη του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου» (οι χώρες που κάποτε απάρτιζαν τον «Τρίτο Κόσμο»).

Όπως τονίζει σε ανάλυσή του το Bloomberg, το γεγονός αυτό κατέστη αδύνατο να αγνοηθεί αυτή την εβδομάδα μετά την ανταλλαγή βολών μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των Πολωνών ομολόγων του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το πρόβλημα είναι πως όταν η Μόσχα αποσύρθηκε από την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο Ιούλιο, η Δύση περίμενε ότι θα ακολουθούσε μια απότομη άνοδος των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών, η οποία θα ωθούσε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Αίγυπτος και η Ινδονησία να πιέσουν τον Πούτιν να επιστρέψει στη συμφωνία. Έτσι άλλωστε είχε προκύψει η αρχική πρωτοβουλία το 2022.

Όμως η ανάλυση αυτή της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς οι τιμές του σιταριού παγκοσμίως έπεσαν τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό διετίας. Έτσι ο Παγκόσμιος Νότος παρέμεινε επιδεικτικά σιωπηλός και η Ρωσία προσπαθεί ακόμη και να βάλει ένα κατώτατο όριο στις τιμές για να αυξήσει τα έσοδά της.

Πλέον, η Ουκρανία προσπαθεί να εξάγει τα σιτηρά της μέσω του χερσαίου διαδρόμου που περνάει από την Ανατολική Ευρώπη.

Οι τρεις επιλογές

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν τρεις τρόπους για να αντιδράσουν στον πόλεμο σιτηρών του Πούτιν, κανείς εκ των οποίων δεν μοιάζει ελκυστικός.

Πρώτον, να περιμένουν μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο για να δουν πώς θα βγει η σοδειά της επόμενης περιόδου με την ελπίδα ότι οι παγκόσμιες τιμές σιτηρών θα αυξηθούν εκ νέου.

Δεύτερον, η ΕΕ να χορηγήσει στους αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης μεγάλη οικονομική βοήθεια σε μετρητά, αντισταθμίζοντας τις απώλειές τους.

Τρίτον, η Δύση μπορεί να υποχωρήσει στους όρους του Πούτιν για την επαναφορά της συμφωνίας για τα σιτηρά, αίροντας ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κατά το δημοσίευμα, η απογοήτευση της Ουκρανίας που στριμώχτηκε με αυτόν τον τρόπο εξηγεί γιατί οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βαρσοβίας έγιναν τόσο άσχημες τόσο γρήγορα. Οι αγρότες της Ουκρανίας πρέπει να πουλήσουν τη σοδειά τους τώρα και η Πολωνία φοβάται ότι με το να επιτρέψει κάτι τέτοιο θα βλάψει τους δικούς της αγρότες. Ακόμα κι έτσι, ο Ζελένσκι πρέπει να κάνει πίσω για να αποτρέψει περαιτέρω ζημιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments