Nέα της αγοράς

Πολ Κόλσον: Ο Ιρλανδός με το “άγγιγμα του Μίδα”, η αγάπη για το Πόρτο Χέλι και οι επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Πολ Κόλσον: Ο Ιρλανδός με το “άγγιγμα του Μίδα”, η αγάπη για το Πόρτο Χέλι και οι επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Γνωστός ως "The Cooler” από τα φοιτητικά του χρόνια, ο Πολ Κόλσον, αν και αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, έχει κάθε δικαίωμα να απολαμβάνει τη φήμη ενός από τους εξυπνότερους επιχειρηματίες της Ιρλανδίας

Γνωστός ως "The Cooler” από τα φοιτητικά του χρόνια, ο Πολ Κόλσον, αν και αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, έχει κάθε δικαίωμα να απολαμβάνει τη φήμη ενός από τους εξυπνότερους επιχειρηματίες της Ιρλανδίας

Γνωστός ως “The Cooler” από τα φοιτητικά του χρόνια, ο Πολ Κόλσον, αν και αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, έχει κάθε δικαίωμα να απολαμβάνει τη φήμη ενός από τους εξυπνότερους επιχειρηματίες της Ιρλανδίας. Με τη διορατικότητα και την επιδεξιότητά του, αλλά και -όπως υποδηλώνει και το παρατσούκλι του- την ικανότητά του να επιδεικνύει ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις, έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, μετατρέποντας σε… χρυσάφι ό,τι αγγίζει.

Το όνομα Πολ Κόλσον (Paul Coulson) έγινε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα το 2022, όταν διέρρευσε ότι αγόρασε, έναντι 55 εκατ. ευρώ, το “ακριβότερο οικόπεδο στην Ελλάδα”, όπως χαρακτηριζόταν το κτήμα και το ιδιωτικό αεροδρόμιο του αείμνηστου επιχειρηματία και πρωτοπόρου πιλότου Τάσου Αλεξίου, στο Πόρτο Χέλι. Το εν λόγω αεροδρόμιο λειτούργησε κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970, ενώ το 2008 έκλεισε οριστικά.

Ωστόσο, ο Κόλσον δεν σταμάτησε εκεί. Οι επενδύσεις του στην λεγόμενη… Ριβιέρα της Ελλάδας συνεχίστηκαν με την αγορά δύο εκ των γνωστότερων ξενοδοχείων της περιοχής: των τετράστερων AKS Hinitsa Bay και AKS Porto Heli. Η AKS Hotels, συμφερόντων Σιακόλα, αγόρασε το 1998 το ξενοδοχείο Porto Heli, ενώ το 2000 πρόσθεσε στο portfolio της το Hinitsa Bay. Διευρύνοντας το φάσμα των προσφερόμενων υπηρεσιών της, η AKS Hotels προχώρησε στην κατασκευή ενός σύγχρονου και πλήρως αυτόνομου Συνεδριακού Κέντρου απέναντι ακριβώς από το ξενοδοχείο AKS Porto Heli, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2005. Το 2016, η εταιρεία ανακαίνισε το AKS Hinitsa Bay, ενώ το 2020, και εν μέσω των δυσκολιών που έφερε στον τουριστικό κλάδο διεθνώς η πανδημία, ολοκληρώθηκε η εκ βάθρων ανακαίνιση του ξενοδοχείου AKS Porto Heli. Το AKS Porto Heli διαθέτει 204 δωμάτια και 10 σουίτες, ενώ το AKS Hinitsa Bay διαθέτει 206 δωμάτια και 10 σουίτες.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό άνθρωπο και σοβαρό επενδυτή, που τον γοήτευσε αυτό το μοναδικό κομμάτι γης.

Τα σχέδια για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα

Το τίμημα για την απόκτηση των δύο ξενοδοχείων από τον κ. Κόλσον ανήλθε σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος σχεδιάζει να ενοποιήσει το παλιό οικόπεδο του Αλεξίου με το AKS Hinitsa Bay και να αναπτύξει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων (σ.σ. ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία με operator), καθώς και ένα συγκρότημα πολυτελών βιλών.

Όπως αναφέρει πηγή προσκείμενη στον κ. Κόλσον, απόλυτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη αυτή να πραγματοποιηθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται η υλοποίηση του έργου με την χαμηλότερη κλίμακα δόμησης, κατασκευάζοντας περίπου 40.000-45.000 τ.μ., αντί των 150.000 τ.μ. που θα μπορούσαν να επιτραπούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βίλες που θα αναπτυχθούν (περίπου δέκα στον αριθμό) αναμένεται να πωλούνται έναντι 30-40 εκατ. ευρώ η καθεμία. Κατά την ίδια πηγή, το συνολικό κόστος των επενδύσεων αναμένεται να υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο AKS Porto Heli, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι στα σχέδια και προς το παρόν παραμένει ως έχει.

Το ακίνητο στην Βερβερόντα

Πρόσφατα ήρθαν στη δημοσιότητα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενδιαφέρον του κ. Κόλσον και για το ακίνητο των 627 στρεμμάτων του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή Βερβερόντα. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι ανοιχτός, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο κ. Κόλσον δεν ενδιαφέρεται για το εν λόγω ακίνητο.

Σημειωτέον πως στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται πως “το ακίνητο προσφέρεται για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής αλλά και μεταφορικών υποδομών, σύμφωνα με προηγούμενο σχεδιασμό που προέβλεπε τη δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης αεροσκαφών”. Πράγματι, από τη δεκαετία του ’70 υπάρχει προέγκριση για την κατασκευή αεροδρομίου σε αυτήν την έκταση. Ωστόσο, πηγές στην αγορά εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί ένα αεροδρόμιο σε αυτήν την περιοχή. Τονίζουν, επίσης, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα αεροδρόμιο τύπου Α, καθώς η περιοχή βρίσκεται εντός της ζώνης των 200 χιλιομέτρων από τον Διεθνή Αερολιμένα “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Σύμφωνα με αυτές τις ίδιες πηγές, το ακίνητο αυτό, το οποίο έχει εκπληκτική πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο, έχει εδώ και πολλά χρόνια την εικόνα… χωματερής.

Μια πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου με διαγωνιστική διαδικασία είχε σημειωθεί και το 2015, ωστόσο ο συγκεκριμένος διαγωνισμός “πάγωσε”. Σημειώνεται ότι το ακίνητο είχε περιέλθει, αρχικά, ως τμήμα ευρύτερης έκτασης 973.945 τ.μ., στο Ελληνικό Δημόσιο με την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτριώσεως υπέρ και με δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου, με την υπ’ αριθμ. 13155/9943/08.01.1973 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΦΕΚ 8/Δ/15.01.1973), λόγω δημοσίας ωφέλειας, και συγκεκριμένα για την κατασκευή νέου αεροδρομίου. Κατόπιν, με την υπ’ αριθμ. Οικ 662/30/09.04.1980 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών (ΦΕΚ 243/Δ/22.04.1980), το ακίνητο παραχωρήθηκε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, χωρίς αντάλλαγμα, στην εταιρεία με την επωνυμία “Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης ΑΕ” (ΔΕΠΟΣ ΑΕ). Σκοπός της εν λόγω παραχώρησης του Ακινήτου ήταν η “…οικιστική της αξιοποίηση, ως παραθεριστικού οικισμού και η δημιουργία των αναγκαίων κοινοχρήστων χώρων και χώρων κοινωνικής υποδομής…”.

Η ταβέρνα των… 20 εκατ.; Ανυπόστατες φαίνεται να είναι και οι φήμες ότι ο Ιρλανδός κροίσος προσέφερε το ποσό των 20 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτη ταβέρνας που παρεμβάλλεται μεταξύ των εκτάσεων που έχει αγοράσει.

Η ίδια πηγή τονίζει πως στόχος του κ. Κόλσον δεν είναι να κάνει την περιοχή “Μύκονο”, καθώς εκτιμά τον τρόπο ζωής της περιοχής. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος ζει σχεδόν μόνιμα στο Πόρτο Χέλι, θεωρείται ντόπιος, έχει γνωρίσει όλο τον κόσμο στην περιοχή, έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες και την επιθυμία του να κρατήσει το Πόρτο Χέλι τον χαρακτήρα του.

Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να συμβάλει σε μια ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής. Βοηθά αφιλοκερδώς την τοπική κοινωνία, στηρίζοντας την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, συνεισφέροντας σε μελέτες για την χάραξη δρόμων, την διαχείριση των σκουπιδιών κ.ά.

Η σχέση του κ. Κόλσον με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με το Πόρτο Χέλι ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Ο Ιρλανδός επιχειρηματίας ερχόταν επί 25 χρόνια στην περιοχή σαν παραθεριστής, πριν αποφασίσει, το 2020, να νοικιάσει και στην συνέχεια να αγοράσει και να ανακαινίσει ένα σπίτι. Μάλιστα αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό κατασκευή ακόμη ένα σπίτι δίπλα στην υπάρχουσα κατοικία του, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.

Η πορεία προς την επιτυχία

Η πορεία του κ. Κόλσον στον κόσμο του επιχειρείν είναι εντυπωσιακή. Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1952 και το 1973 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Trinity College Dublin με πτυχίο στην διοίκηση επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, εργάστηκε για πέντε χρόνια στην Price Waterhouse στο Λονδίνο και το Δουβλίνο, αποκτώντας τον τίτλο του Ορκωτού Λογιστή το 1978.

Έπειτα, ίδρυσε τη δική του εταιρεία ελεγκτών, πριν ιδρύσει την Yeoman International το 1980 και την μετατρέψει σε μια μεγάλη εταιρεία στον τομέα των χρηματοδοτικών μισθώσεων αεροσκαφών. Ίσως η μόνη του “αποτυχία” ήταν μια συμφωνία 93 εκατομμυρίων στερλινών με την βρετανική εταιρεία leasing CLF Holdings, η οποία “φόρτωσε” τον όμιλο με υψηλά χρέη. Ο επιχειρηματίας μήνυσε την SG Warburg, την επενδυτική τράπεζα του Λονδίνου που είχε ρόλο συμβούλου για τη συμφωνία, και παρά τις προειδοποιήσεις, κατάφερε να κερδίσει, λαμβάνοντας αποζημίωση 35 εκατ. στερλινών.

Το 1998 αγόρασε ένα ποσοστό στην Irish Glass Bottle Company, η οποία είχε ιδρυθεί το 1932, και την μετέτρεψε στην Ardagh Group, στην οποία σήμερα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και πρόεδρος. Τα τελευταία 40 χρόνια, παράλληλα με τις Yeoman και Ardagh, συμμετείχε στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας σειράς επιχειρήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Fanad Fisheries, μια κορυφαία ιρλανδική εταιρεία εκτροφής σολομού, και η Sterile Technologies. Πριν από την πώλησή της στη Stericycle Inc., το 2006, η Sterile Technologies είχε αναδειχθεί ως η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Είναι παντρεμένος με τη Moya Coulson και έχουν 3 παιδιά και ένα εγγόνι. Το 2021, η περιουσία του υπολογίστηκε σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που τον κατέστησε τον 10ο πιο πλούσιο άνθρωπο της Ιρλανδίας.

Η Ardagh Group

Ο κ. Κόλσον κατάφερε να μετατρέψει την Ardagh από ένα μικρό εργοστάσιο με τζίρο 50 εκατομμυρίων ευρώ σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών στον κόσμο. Η Ardagh Group είναι μια πολυεθνική εταιρεία συσκευασίας με έδρα το Λουξεμβούργο που προμηθεύει μπουκάλια και κουτιά σχεδόν για τα πάντα, με τις Carlsberg, Heineken, John West και Nescafé να περιλαμβάνονται στους πελάτες της. Η εταιρεία διαθέτει αυτή την στιγμή 63 μονάδες παραγωγής σε 16 χώρες, απασχολώντας περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, ενώ οι ετήσιες της πωλήσεις ξεπερνούν τα 9 δισ. δολ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2022 είχε συνολικά έσοδα 9,030 δισ. δολ. (από 7,577 δισ. το 2021).

Πριν λίγες μέρες, η Ardagh ανακοίνωσε ότι ο 71χρονος Κόλσον θα αποσυρθεί τον Νοέμβριο από την θέση του προέδρου, διατηρώντας, ωστόσο, το ποσοστό του, 36%, και παραμένοντας διευθυντής των εταιρειών του ομίλου.

Ο κ. Κόλσον στήριξε τη διεθνή επέκταση της εταιρείας στις εξαγορές. Μεταξύ άλλων, ο όμιλος εξαγόρασε το 1999 τη βρετανική εταιρεία γυάλινης συσκευασίας Rockware για 247 εκατ. λίρες, ενώ το 2016 αγόρασε έναντι 3,4 δισ. δολ. 20 εργοστάσια από την αμερικανική Ball Corp. και την βρετανική Rexam.

Η Ardagh Metal Packaging (AMP), που ανήκει κατά 76% στον Όμιλο Ardagh είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Όμιλος Ardagh κατέχει επίσης ποσοστό 42% στην Trivium Packaging, έναν κορυφαίο προμηθευτή βιώσιμων μεταλλικών συσκευασιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments