Ελλάδα

Η κακοκαιρία Elias χτυπά την Κεντρική Ελλάδα – Πλημμύρες στην Εύβοια [vid]

Η κακοκαιρία Elias χτυπά την Κεντρική Ελλάδα – Πλημμύρες στην Εύβοια [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τα ξημερώματα την Β.Εύβοια, προκάλεσε πλημμύρες σε πολλές περιοχές. Στιγμιότυπο από τα Ψαχνά, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 (EVIATHEMA.GR/ EUROKINISSI)

Σήμερα αναμένεται η κορύφωση των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κακοκαιρία Elias σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σήμερα αναμένεται η κορύφωση των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κακοκαιρία Elias σε πολλές περιοχές της χώρας.

Με έντονα φαινόμενα, καταιγίδες και κεραυνούς πέρασε η κακοκαιρία από την Αττική τα ξημερώματα, ενώ αυτή τη στιγμή τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην κεντρική Ελλάδα και ειδικότερα σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Φωκίδα.

Σε επιφυλακή για πλημμυρικά φαινόμενα βρίσκονται οι Αρχές και στη Θεσσαλία, όπου, λίγο πριν τις 16:30, μήνυμα από το 112 εστάλη για την απομάκρυνση των κατοίκων από το Σωτήριο.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σωτήριο, απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας Βόλου, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», επισημαίνεται.

Σημειώνεται πως γύρω στις 13:00, είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα τόσο για το Σωτήριο όσο και για το Αρμένι Λάρισας.

Νωρίτερα, προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) δέχθηκαν οι κάτοικοι στο Μαντούδι της Εύβοιας, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» τονίζεται στο μήνυμα του 112.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, κλειστά είναι τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Επίσης, τοπικά μέσα αναφέρουν ότι έκλεισε ο δρόμος στο Δερβένι λόγω κατολισθήσεων.

Μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων προσπαθούν αυτή την ώρα να δημιουργήσουν δίοδο, ωστόσο οι έντονες βροχοπτώσεις δεν το επιτρέπουν.

Στη βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις τα ξημερώματα με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Εχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η Πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να πλημμυρίσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σε ορισμένους από τους παραπάνω οικισμούς αλλά και στη Λίμνη Ευβοίας σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Συναγερμός έχει σημάνει επίσης για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλεας, ο Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και χαρακτηρίζει την κατάσταση επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη, «το δυτικό κομμάτι του δήμου, από τις Ροβιές μέχρι τη Λίμνη, έχει γεμίσει από φερτά υλικά, καθώς ολόκληρο το βουνό έχει μεταφερθεί μέσα στους οικισμούς».

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι.

Ηδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Μήνυμα του 112 στο Σωτήριο Λάρισας – Σφοδρές πλημμύρες στην Εύβοια

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Λάρισας, που δοκιμάζονται ξανά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, λίγες ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Μάλιστα, λίγο πριν τις 16.30 εστάλη μήνυμα από το «112» για εκκένωση του χωριού Σωτήριο στους κατοίκους της περιοχής λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία Elias.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σωτήριο απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα του «112».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments